Сором тим, хто не розуміє, чому не можна називати евреїв жидами

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Tipsrate, 5 гру 2012.

1. Tipsrate

Tipsrate New Member

Сьогодні Мустафа Найем підняв питання про евреїв на фейсбук. Попросив розфрендитись всіх, хто вживає слово жид. Особисто я підтримав журналіста. Я закінчив факультет романо-германської філології. І мені абсолютно зрозуміло, що в Україні називати евреїв жидами означає ображати цілий народ. І як перекладається це слово на інші мови мені теж відомо.

Потім з`явився ще один пост від Віталія Уманця, де той критикує журналістів, які просять толерантно ставитися до евреїв. Прочитавши вашу публікацію, скажу, що вам не вистачає кругозору, щоб зрозуміти, чому ви не правий.

2. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

А що - в Україні це зараз найнагальніша проблема?

3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Багато хто каже, що "жид" - ще донедавна було цілком нормальне слово і євреями євреїв ніхто не називав.

Але тоді заради справедливості варто визнати, що українців українцями ніхто відносно недавно ще не називав, і значить треба припинити ображатися на донедавна цілком нормальне слово "малорос"...

Якщо нація просить себе не називати якимсь словом, то, мабуть їй видніше, образливе це слово, чи ні.

4. Tipsrate

Tipsrate New Member

Звичайно ні, але дозволяти Свободі ображати людей не можна. І не важливо в якій вона коаліції...

5. Un.Known

А, то значить з Вас промовляють Ваші особисті політичні преференції...

• Подобається Подобається x 1
  6. Tipsrate

Tipsrate New Member

Партія регіонів пообіцяла дати російській мові статус регіональної, за них проголосували, вони зробили те що обіцяли. Тепер треба дочекатися коли Свобода почне депортувати евреїв з України.

7. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

А який ще статус могла пообіцяти партія "ригіонів": - "Свободної", "Ударної" чи "комуністичної" мови?

Я "спірне" слово не вживаю, за винятком розмови з поляками (укр-польськ. суржиком) або з діяспорянами "воєнної" хвилі.

Коли Каганович і Ко заборонили слово "жид", з'явився анекдот:
    - Вы чего здесь стоите?
    - Трамвай подъевреиваю!

---------- Додано в 18:24 ---------- Попередній допис був написаний в 17:32 ----------

P.S. У 60-70 рр було безліч синонімів, різного ступеню політкоректності і таких, що виживалися різними прошарками населення:
    маланці, аіди, французи, "наші" (варіант - "из наших") або просто "он - ДА?". А також - "звідти, де ростуть апельсини".
    І безліч похідних від власних імен та прізвищ.

Загадка: "Не маланці, а їдуть?" - - Санчата.

8. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

И до сих пор в шахтерских поселках вам объяснят, кто такие евреи, жиды и маланцы. Первые — ортодоксы, которые по правилам своим живут, маланцы — это евреи по крови, но правил не чтущие (врачи там, или еще кто), а жиды — это говенные люди, которые есть в любом народе, но говенность эта усугубляется чисто еврейскими особенностями (форум, Киев; 2006).
    http://community.lingvo.ru/goroda/dictionary.asp?word=529

9. Saszko

Saszko Well-Known Member

А я вважаю, що слова — єврей, жид, юдей — це синоніми.
    Якщо хтось дурень чи негідник, то треба так і казати — він дурень, чи він негідник, а не наповнювати ім'я нації негативним змістом. Жиди це добре.
    Але я це слово вживаю дуже обачно, бо дійсно можна образити. Так повелося, я не винен.
    А оце, я вважаю, дурість.

---------- Додано в 23:51 ---------- Попередній допис був написаний в 23:49 ----------

А хто такий жид?

---------- Додано в 23:57 ---------- Попередній допис був написаний в 23:51 ----------

Tipsrate, Ви самі розумієте, чому не можна називати евреїв жидами?
    Сумніваюся.
    Тому — сором Вам.
    :)

---------- Додано в 23:58 ---------- Попередній допис був написаний в 23:57 ----------

Нація просить? Русім?

10. iso

iso Well-Known Member

Я подивляю глибині отриманих Вами знань :hi:

• Подобається Подобається x 1
  11. MARTINI

Ну і? Що це міняє? Слова "кохатися" і "єб...ся" - теж синоніми. Різницю не відчуваєте?

12. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

В усіх мовах світу приблизно у рівних пропорціях існують лише дві назви: похідні від Hebrew та Jude/Jide.
    Далі притання переходить у площину політкоректності: люди домовилися, яке слово у конкретній країні (регіоні) є політкоректним, а яке - образливим. Ніби все.

13. Saszko

Saszko Well-Known Member

Кохатися і єб...ся — не синоніми. :facepalm:

Нічого не міняє, синоніми та й все.

---------- Додано в 18:31 ---------- Попередній допис був написаний в 18:30 ----------

Ім'я народу є образливим... Це жах... Котрий прийшов до нас зі Сходу.

Цікаво, в яких країнах є така ситуація як в Росії — коли ім'я цього народу стало непристойним і образливим і довелося повсюдно замінити це ім'я на інше?

14. Un.Known

Синоніми-синоніми.

Перше - ніжна форма, друга - звульгаризована.

15. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Мда...
    А я то думав, що Микола Вересень про щось інше казав...:scratch_one-s_head:

16. Saszko

Saszko Well-Known Member

Форма чого?
    Є-тися це лише злягатися.

17. MARTINI

Ок. Обличчя і пика - синоніми?

18. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Огорожа - вид обличча.
    Із гумору минулого століття... :)))

19. Saszko

Saszko Well-Known Member

Це не стосується теми.

20. MARTINI

Так само як і ваше твердження про синоніми. Синоніми на те і синоніми, щоб використовуватися в різних випадках, оскільки мають різні смислові та експресивні відтінки

а де твій аватар? :)