Соціалізм vs капіталізм

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем Boris_Kiev, 25 сер 2013.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Дивно, чому Ви завжди намагаєтеся виправдати расєю?
    Ви громадянин расєї? Вам расєя платить гроші? Ви готові воювати за расєю? Тоді вапрос - який Ваш статус в Україні?

P.S. Порошенко купив вмираючу кондфабрику в Києві. Колишню "сталінку" (стара робоча назва), потім імені карла марла.
    До нашої фірми протягом 2 років привозила обіди дуже приємна жіночка - інженер-технолог-кондитер. Працювала раніш на "карла-марла", перебувала у тривалій відпустці після закриття фабрики (не через Порошенка, а в силу зношеності обладнання). І пані поставила собі ціль - підвищити свою кваліфікацію, пройти тести і отримати інженерну посаду в Рошені. Їй це вдалося. Заходила, розповідала. Небо і земля у порівнянні з тим, що було раніш. Зарплата близька до європейської. Вимоги високі. Хто не тягне - "вихід там".

• Подобається Подобається x 4
  2. Mr. Blick

Mr. Blick Дуже важлива персона

До найманих працівників не може бути "високих вимог". "Високі вимоги" - це експлуатація, так К.Маркс вчив, і я з ним тут абсолютно погоджуюсь.

3. Boris_Kiev

Ви вірите в ту маячню? Прагнете до совкової "уравніловки"? Бачили, чим то закінчилося?
    Якщо кандидат на посаду знаходить співвідношення "ціна/вимоги" прийнятними для себе AND задовольняє вимогам до кандидата - він добровільно підписує контракт і грає за правилами.
    Десь відбувається не так?
    Заробіток має бути суттєво диференційованим. Бо за часів совка молодому інженеру давали 120 дерев"яних за 8-годинний робочий день, а прибиральниця на 2 ставки (2 години на 4 поверсі плюс 2 години на 5 поверсі) отримувала 60+60=120.
    Хто ж буде всерйоз працювати за такі гроші?

4. Mr. Blick

Я прагну до європейського соціалізму. Історія і життя довели, що якщо роботодавця і бізнес не примушувати обмежувати свої "високі вимоги", то нашому брату, найманому працівнику, гарного життя не буде. До речі, прочитав нещодавно, що в Данії уравніловка ще та. Але мені Данія все одно значно більш подобається, ніж USA, де вкаливають на дядю, з ефімерною мріею повторити шлях Рокфеллера.

5. Boris_Kiev

НЕ-МА-Є такого поняття як "соціалізм". Це вигадка для лохів. І те, що відбувається у Скандінавії - зовсім інший устрій. Нафіга все спотворювати словом "соціалізм"?

Є Україна, де можна "вкалувати" на "дядю" з конкретною мрією - утриматися у певному технологічно-фінансово-правовому "коридорі" і (в ідеалі) стати партнером "дяді". При тому що "дядя" вклав у справу зароблені за кілька (іноді за 20 років) власні кошти, утримує певний паритет з конкурентами та держструктурами за рахунок своїх давніх зв"язків і просто таланту, вмінню прораховувати події на кілька ходів вперед.
    І самому треба не ловити гав і не жувати шмарклі. В плані - вміти утримувати свою позицію. Мене життя цьому навчило. Усе другорядне перекинути на інших, а ключові недокументовані секрети тримати при собі.

Останнє редагування: 25 сер 2013
    • Подобається Подобається x 5
  6. Zeze

Zeze Well-Known Member

• Подобається Подобається x 1
  7. Mr. Blick

Є. І в Скандинавії саме він. І в Іспанії. І в Німеччині. Коли найманого працівника звільнити, то треба йому платити ще півроку - це соціалізм. Коли щоб працювати у суботу та неділю треба отримати спеціальний дозвіл від влади - це соціалізм. Коли вісім годин і до завтра - це соціалізм. І він існує. Але поки що не в Україні.

• Подобається Подобається x 2
  8. Boris_Kiev

Ще раз: соціалізм - це утопія, міф.
    Це капіталізм "с человеческим лицом".
    Існує в Україні.
    1996. нова фірма, директор - українець.
    "Правило IBM: співробітник може пропустити 9 днів на рік без документального пояснення причин". І якраз молодий колега побився до стану "ліхтарів". Зателефонував, сказав що грип і сидів вдома, доки ліхтарі не зійшли.
    Тоді ж: кажу шефу - "я звик починати робочий день о 10-й." - Домовились.
    Далі - медстрахування за рахунок компанії. Родичам - із суттєвою знижкою. Медзаклади на вибір з довгого списку.
    Далі - можливість викупу закріпленого службового автомобіля. Ключові співробітники можуть "виторгувати" собі бажану модель. Щоправда, умови виплати кредиту стають жорсткішими, але відсотки все одно "дитячі".

Це - "соціалізм"? Компанії - українські. ЗАТ, АТЗТ, ПрАТ, ПП.

• Подобається Подобається x 3
  9. Mr. Blick

От казки не треба розповідати. Ви взагалі в курсі, що за законом трудові графіки з нічною працею як були так і залишились сутки/троє, день-ніч-сорок вісім, а все що гірше незаконне. А скільки людей працює, в тих же магазинах сутки/двоє ? Це незаконне, це експлуатація, і це як раз приклад отих, як там "високих вимог".
    На одне місце з нормальними умовами праці, з машинами, страховками і т.п. в Україні три (а то й більше) місць роботи з погіршеними (стосовно того, що має бути за законом) умовами праці.

---------- Додано в 10:35 ---------- Попередній допис був написаний в 10:32 ----------

У капіталізма "людського обличчя" бути не може. :)
    Може бути соціалізм з ринковими відносинами і підприємництвом.

10. Boris_Kiev

Я розповідаю про фірми, де сам працював.
    Був і змінний персонал (5 техніків). У робочі дні - нічні зміни з 21 до 9, суботи, неділі, свята - плюс денні зміни. І за хитрим графіком додатково з 18 до 21.
    Усі були задоволені. Поставив їм додатковий комп для самоосвіти, чатів, торентів та заробляння копійки кліками по банерах.
    Далі: фірму перекупили ортодоксальні юдеї, наближені до групи "Приват". Додатково давали вихідні дні (єврейські свята). Офіційно - за рахунок відпустки, за фактом - просто на халяву.

Значить працівникам це вигідно. І крапка. Яка там кваліфікація базарного продавця гречки? Не подобається - нехай йде працювати професором.
    Згадайте совок ("соціалізм"). Кваліфіковані інженери, вчителі, лікарі їздили на кілька місяців у дорослі "строй-отряды" - від будівництва корівників і до робіт на Півночі. Рік за роком, працюючи по 12-14 годин без вихідних. Щоби заробити на мінімум пристойного життя.
    Це НОРМАЛЬНО?
    Я, працюючи на телецентрі з ненормованим робочим днем, у вільний час бігав ремонтувати телевізори та музичну апаратуру. Інший колега зароляв фотографуванням. Третій - "грачував". Четвертий - працював нічним ді-джеєм.
    Скільки залишалося на сон?

Саме у капіталізма і може.
    Приклад: совєтська пересувна ТВ-станція (автобус).
    кондішен дме у потилицю, індикатори ріжуть очі, осцилографи випромінюють "бету". Усі робочі панелі - сірі на сірому. Щоди залізти ззаду за стійку, треба було зроили глибокий видих і впасти боком на підстелену куфайку.
    Аналогічна французька станція:
    Кондішен безшумно дме у шафи з обладнанням. За бажанням - у відсіки паралельно стелі.
    Екрани мають чорні матові оправи - це концентрує увагу. Кольори панелей та індикаторів продумані до дрібниць, ергономіка ідеальна. Освітлення пультів - м"яким локальним світлом без мерехтіння.
    Не підводячись із крісла, можна зробити будь-яку комутацію. За стійки лізти взагалі не треба, кожний блок виїжджає на телескопічних рейках. Все з однією метою - щоби персонал не втомлювався.

Був, був. Багато підприємливих хлопців тягали правоохоронні органи. Дякую, не хочу ніякого "соціалізму".

Останнє редагування: 26 сер 2013
  11. Оля

Оля Старожилка форуму

А не пробували перейти з рангу найманого працівника в ранг роботодавця? ;) Відкрийте бізнес, найміть працівників, а тоді поговоримо про ваше прагнення до соціалізму. ;) Я от 15 років побула власником бізнесу. Наймала працівників. А тепер от згідна піти найнятися до когось, бо так хочеться відкалатати вже нарешті години - і ти вільний, ніж бути власником бізнесу і працювати 24/7/30/356. :crazy: А збоку чути - "О, буржуї!"

Останнє редагування: 26 сер 2013
  12. Mr. Blick

Ну, то їм мабуть було вигідно і сто років тому на фабриках працювати по 12 годин на добу без вихідних за грош. Потім прийшли нащадки маркса і в них цю вигоду забрали.

Після 91 року багато професорів пішли на базар гречкою торгувати. Але як би там не було той хто гречкою торгує має таке ж право не перепрацьовувати від "високих вимог" власника ларька.
    До речі, в більшості європейських країн ларьки і магазини по вихідних зазвичай зачинені.

Але мені набридло прописні істини життя тут розписувати, в темі де треба ганьбити Росію.

---------- Додано в 10:56 ---------- Попередній допис був написаний в 10:55 ----------

Ні, не хочу. Мене завжди тягнуло бути високооплачуваним найманим працівником на тепле місце, і щоб не за що не відповідати, робити мало, а грошей багато отримувати.

13. Оля

Оля Старожилка форуму

Ну-ну! Бажаю успіху у пошуках такого місця. :mocking:

14. Romko

Romko Дуже важлива персона

Анігдот нагадав
    .

15. Оля

Оля Старожилка форуму

:haha::haha::haha::haha::haha::haha:

16. Mr. Blick

Ну, трохи я в цьому досяг успіху. Хоча все головне ще попереду. :)

17. Boris_Kiev

прийшли нащадки Маркса і жебраки стали просто бідними. Заможні теж стали бідними.
    "Серп и молот, молот и серп
    Это наш советский герб
    Хочешь - работай, а хочешь - плюй
    Все за работу получат ***!"

Вас це влаштовує? Коли 2-3 "локомотиви" отримують на 30 рублів більше, ніж 50 голів серого планктону (прихована форма безробіття). А мене це НЕ влаштовує. Я знаю ціну своїй праці.

Ото такі професори. Якщо порівняти з армією, то співвідношення "генерали/солдати" в совку було просто вражаюче. Життя усіх розставило по відповідним поличкам.
    Я у КПІ професорів бачив тільки в коридорі. Максимум науки мені дали старші викладачі, запрошені "погодинно" інженери-практики і один чи два доценти.

Шукайте.
    Тільки я на одному "теплому місці" відповідав за безперебійну роботу цифрової магістралі зв"язку (Львів-Донецьк і Київ-Крим). 7х24. Дзвінки по ночах та іноді під час відпусток.
    На другому "теплому місці" відповідаю за випуск та утримання "в параметрах" серії технологічних приладів (моє власне ноу-хау. Результат дворічної праці).
    На халяву ніхто не платить пристойні гроші. Сподіваюся, колись Ви це зрозумієте.

18. Mr. Blick

І чого от згадувати той срср ? Вже немає давно його, і досить з ним порівнювати що да як. Треба на те, що існує дивитися, на Європу, на різні європейські країни. Нащадки Маркса в Англії прийшли на початку двадцятого сторіччя, і пенсії ввели, трудові закони, і все таке інше, що, можливо, і врятувало Англію та інші європейські країни від червоного прапора.

Як би сказати. Має бути золота середина. Я зацікавлений в тому, щоб за свою здібності отримувати більше, ніж ти, хто таких не мають, але я й зацікавлений, щоб якщо раптом стану не потрібний (а таке буває, і масові скорочення, і крах цілих галузей, і економічні кризи) мене не викинули на вулицю сам на сам з голодом, холодом та життям в кортонній коробці.
    А що до сірого пранктону працевлаштованого щоб було, це ж так і буде, в очевидь, що у майбутньому більшість людей будуть не потрібними, і треба буде штучні робочі місця створювати, чи так пособіями давати, за цим майбутнє, це сьогодні по той же Німеччині видно.

Як не дивно, платить. Якщо на певні вакансії в якійсь галузі в роботодавця великий попит, то і заробітня плата там буде зростати непропорційно високо, відносно інших галузей. Чи якщо схопити вдачу за хвіст, то будуть платити за те, що ти це ти (для різних акторів, телеведучих, арт-діячів особливо це актуально), а не за часи тяжкої праці.

19. BastardO

BastardO Well-Known Member

Я за соціалізм. Націонал-

20. iso

iso Well-Known Member

Із СРСР як з Йоркширським Котом, його вже нема, але його оскал ще довго буде висіти і нагадувати про нього:sad:

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)