СМЕРТЬ i похорон

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Kaff, 2 лис 2007.

1. Kaff

Kaff Well-Known Member

Давно міркував про доцільність відкриття такої гілки, але все стримувався. Про ЦЕ не надто люблять говорити.
    А насправді ми часто залишаємося безборонними у найважчий для себе час – коли вмирає близька для тебе людина.
    Думалося – а як слід поступати у тій чи іншій ситуації. Куди бігти? Кого кликати? Чи існує у Львові цілком цивілізована служба, що займається ВСІМ від початку і до кінця?…
    Думалося, що доцільно було би викласти в неті «порадник» що і в якому порядку робити.

А ось сталась біда із близькою людиною. Щастя, що не в родині, однак безпосередньо зачіпає.

Як і кого повідомляли про смерть – того не знаю, очевидно швидку.
    Знаю, що потім була поїздка у відділення лікарні, де мали, однак ще не видали, довідку про смерть, яку завтра слід буде зареєструвати у РАГСі, здавши натомість паспорт.

Тіло завезли у морг. Це вже я їздив домовлятися навпроти Личаківського цвинтаря.
    Там же на місці можна було вибрати труну, хрест, аксесуари.
    Вартість труни – від 400 грн до 1200 – 3900 і т.д.
    Ще можна замовити послугу «перебрати, помити, забальзамувати, нанести макіяж». Вартість послуг ще не знаю.

За місце на цвинтарі серйозні люди домовлялися при мені телефоном, хоча як діється у типових ситуаціях і куди звертаються звичайні громадяни – не знаю. Може у морзі мають набір телефонів?! І яка вартість «місця»? Очевидно, міняється, у залежності від цвинтаря. Чи і від особи також???

Загалом, черговий у морзі – чоловік дуже делікатний. Я дивився на це зі сторони, але подумав, що саме так мав би поводитися працівник, що контактує із родичами покійного.
    Хлопці у машині, що забирала тіло – значно простіші. Як, зрештою, і машина. Оббита, облуплена. Ледве завелася. Тіло везуть мало не на підлозі. Очевидно, прикривши коцом.

Тіло із моргу можна буде забрати до хати «у час коли буде вигідно замовнику», а можна вивезти «за вказаною замовником адресою». Ховати можна з хати, з каплички, у якій тіло може знаходитися необхідний час, або, якщо йдеться про відому людину – із державної установи.

У менших містах тіло з хати везуть у відкритій вантажній машині – своєрідний катафалк, а за ним йде процесія. Для малого міста це звично, що покійного везуть через все місто і для того зупиняється весь рух.
    Велике місто прагматичніше. Тіло везуть в одному автобусі. Коло нього сидять близькі родичі. Дальші родичі їдуть у іншому автобусі.
    Автобус із покійним, зрозуміло, їде із звичайною швидкістю. Що відбувається із ним на дірявих львівських дорогах, якщо домовину, як правило, закривають лише на цвинтарі….

Ветеранам Другої світової війни належится допомога на поховання, яку можна отримати після отримання відповідної довідки із військомату. Але у такому разі домовину та все інше доведеться купувати у чітко визначеному магазині.
    Можливо помилюся, на слух сприймав… На домовину мали б дати десь 170 грн., на все інше – ще з 50…

Не знаю чи цікаво буде комусь дописувати у невеселу гілку, однак, може хтось поділиться практичним досвідом, який допоможе іншому у важкій ситуації.

• Подобається Подобається x 1
  2. Оля

Оля Старожилка форуму

Відповідь: СМЕРТЬ i похорон

У нас в Америці мерця в хаті тримати не вільно. Якщо людина в хаті померла, то приїжджає скора, поліція (щоб встановити, чи людина не померла насильницькою смертю) і все! Відразу в морг, а тоді вже чи в похоронний будинок, чи відразу на цвинтар.

• Подобається Подобається x 2
  3. консультант

консультант Дуже важлива персона

На рахунок організаційних питань у Львові не знаю. Але знаю, що краще ховати в звичайній могилі, а не в склепі. Навчаючись у Львові, ходив в ДНД, в тому числі з міліціонерами патрулювали по Личаківському цвинтарі. Бачив не один розбитий склеп і порозбивані труни. Один черепок взагалі лежав назовні з повириваними зубами, міліціонер назад кинув його в склеп. Одного разу, десь 24 - 01.00 , коли ми йшли на стук, що було чути від одного з склепів, в нашу сторону хтось вистрелив. Поки під"їхала підмога, вже нікого не було але двері були розбиті. Міліціонер розказував, що були зловили одного придурка, який з одного черепа зробив собі світильник, а з другого попільничку. В людей, яких ховали в склепі, дехто на спині спеціально розрізав піджак, щоб ніхто не зняв. Не знаю, як зараз але, що було, то було... .

4. Forpost

Forpost Стоїк

І то дуже правильно.То ми тут азіати .

Додано через 7 хвилин
    і язичники....завішують дзеркала, вимикають телевізор і радіо,збирають мертву воду і підливають сусіду під двері, зашивають пута тещі в подушку.Кличуть попа і всю родину, щоб похизуватись пишністю поминок....ну це для початку... в мене ще бегато чого є....

• Подобається Подобається x 4
  5. Оля

Оля Старожилка форуму

Не знаю, чи правильно. Моя бабця як колись в Україні ще померла, то сусідки, її ровесниці, цілими ночами по черзі сиділи. Згадували молоді літа, молилися. І ми всі собі підходили до неї, дивилися, старалися запам"ятати її востаннє... А тут заберуть скоренько, потім для похоронного служіння вивезуть з холодильника, чи до церкви привезуть. Навіть родина не побуде нормально коло покійного...

Додано через 2 хвилини
    З такими різними чарами не мала нагоди стикатися, хоча чула... У нас такого подібного не було і нема.

• Подобається Подобається x 2
  6. Forpost

Forpost Стоїк

О нагадали....Мама мене малого за руку і до трупа мого любимого діда...добре що родичі її стримали.А ще цілування трупа.... хто і коли міг придумати таку бридоту,таку перверзію

7. Оля

Оля Старожилка форуму

Чого? І дитина повинна розуміти, що таке смерть. Пхати близько не треба, але здалека дитині розуміючій показати і пояснити, то нема нічого страшного. Моєму малому було 4,5 роки, коли моя бабця померла. А вона його дуже любила. Він мене тоді питав, а чого то бабця "спить зверху на столі". Доводилося довго пояснювати, що вона не спить, а померла і вже більше ніколи не встане. Але найстрашніше для нього було, як то бабцю закопають, "їй там ж зимно буде". :sad:
    За цілування ні не осуджую, ні не захищаю. Американці спочатку круглими очима на "руских" за той ритуал дивилися. Тепер вже звикли. :)

• Подобається Подобається x 3
  8. Forpost

Forpost Стоїк

Вже точно не памятаю, але років до двадцяти мені той епізод в кошмарних снах снився

Додано через 59 секунд
    Дикий ми все таки народ

9. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Коли буду старою, то скажу своїм дітям, щоб мене як помру , відправили на кремацію.І цілувати не треба буде (бо то дійсно жах) і не треба в хату вносити ,і не буде поводу для балачок ..та й пута не треба буде стерегти.

• Подобається Подобається x 5
  10. консультант

консультант Дуже важлива персона

Шреку, а Ви що пропонуєте в день трауру включити музику, маски-шоу подивитись і по радіо Жванецького послухати... ?

11. Оля

Оля Старожилка форуму

:D :D :D

Як Ви вже все детально продумали! :) Але ж перед кремацією Ви ще десь лежати ж будете...;)

12. Alias

А для чого дзеркала завішують?

13. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Цікаво, наскільки це з християнством сумісне. Мені здається, що так справді краще.

14. lanka

lanka Well-Known Member

Найркаще ритуал похорону показано у фільмі "Тіні забутих предків"

15. Зорянівонька

Зорянівонька Well-Known Member

Типу, щоб душа могла відлетіти, а дзеркала її затримують якось...

16. Romko

Romko Дуже важлива персона

То взагалі окрема тема.Вважається,що дзеркало - двері в потойбічний світ( дуже спрощено).

17. Оля

Оля Старожилка форуму

А я думала, що просто, щоб мерець там не відображався. У нас просто з тої кімнати, де бабця лежала, винесли зеркало. А в інших ніхто нічо не завішував. Якась язичнецька традиція...;)

18. Alias

Ну так в морзі, я думаю...а потім зразу на кремацію
    А продумала...бо багато вже родичів померло я все то бачила, чула.От і висновки зробила для себе.А ще вразило, коли на вінки прив!язували хустки, то бабці вибирали ті, де хустинки були дорожчі, а там де простенькі, то просто відпихали ті вінки майже відкидали...

19. Оля

Оля Старожилка форуму

Нормально суміщається. Написано, що в День Суду Господь "з пороху нас відновить". А душі вже ж у тілі нема в померлій людині...
    Мама колись прибирала хату тут в старої рускої балерини, то вона тримала прах свого чоловіка в тій запаєній коробці на тумбочці коло ліжка.І щодня з ним розмовляла. :) Кремовану людину тут не змушують в стінку, чи в землю замуровувати. Тримайте собі на здоров"я в хаті ціле життя. :)

20. Romko

Romko Дуже важлива персона

Цікаво послухати.
    Про похорон

а де твій аватар? :)