Я по распределению попал в Чугуев. Познакомился с парнем с Полтавской области. Как то он позвал меня, брат его приехал.. Прихожу, на столе стоят бутыль самогона, банка смальца, лук и хлеб. Было вкусно, еле в свою комнату дошел. А смалец готовим так. Берем кусок внутреннего свиного жира, варим в молоке и то что всплывает, вылавливаем
За смальцем не спец. Але на мою думку , тут грає чім колишнього порося годували, так само як з вином або млечком.
Гм... в південної Польщі це майже національна страва. Здавалось що рецепт всюди схожий. Цібулька, сіль, перчи якщо дехто лобить, дають і часник , дехто йнший трошку яблука. Але найкраще не усе просто разом топити, тільки частину окремо зажарити на шкварки - потим добавити до витопленого .
Чув, що колись так і робили - але власьне - звідкм зараз таку печу... ??? . Останну, що б надавалася - бачив у старої хати рідних під Самбором. А - правда - можна в вугільної кухні - тзв вестфальці, що ще була популярна у Польщі у 70-80 років - аде зараз теж мало хто таке тримає. Усі хочуть на газє, хто зараз пане собі руки брудити захце , нє ? Якщо декому ще захочеться вдома таке чудо готувати - усі роблять це просто на сковороді. Зараз простіше, бо на усіх базарах, чи теж в малих крамницях де продають м"ясо - можна купити дуже смачний смальчик, часто на вагу. Таким чином я вже вдома з 10 років не робив.
В Чікаго, в польському ресторанчику "Самі свої" (якщо не помиляюсь), теж подавали смалець і хліб. Колись бабця робила смалець, просто дрібно нарізали сало і топили в баняці з цибулею.
Беремо каркове сало "старої" (півторарічної і більше) коцьки. Ріжемо шматками 1смх1 см... Кидаємо в глибоку пательню або чавунний баняк... На вогень... (Якщо можете втриматись, то ковтаєте слину... Якщо ні - чорний хліб, сіль і чарка...) Все що залишилось із шкварками в глиняний горщик, і в льох...
Переконався, що Ваша порада найкраща, я не дочекався на дописи та все зробив на хлопський розум. Вийшло дуже смачно, молодша доця тягала шкварки ще гарячі трохи студила та їла з хлібом, з неділі по сьогодні дитина з жінкою спожили літру !!! Сало було не польська а куплене в Самбірському районі. Рекомендую всім попробувати зтопити пару кілограм сала та попробувати смак дитинства.
Нє! Як перемолоти - отримаєте польський смалець і польські шкварки... До дупи... Шкварка має бути після топлення десь 5х5х5 мм з допуском в більшу сторону... При цьому вона, швкарка, не повинна бути хрусткою... Допускається деяка хрускість, але це скоріше виняток, який підкреслює аутентичність. Ось тоді і лишається колорит і смак Української Шкварки... Мені такі ДУЖЖЖЕ подобаються... І бачу, вже не одному мені...