Уряд пропонує проводити державні закупівлі природного газу без оголошення тендеру. З одного боку, це спростить роботу багатьом державним підприємствам, з іншого — дозволить їм не оголошувати суми угод. У Верховній раді зареєстровано законопроект міністерства енергетики, яким пропонується вивести процедури по закупівлі газу з під дії закону «Про здійснення державних закупівель», — повідомляє газета «Дело». Хоча ціни на газ для бюджетників злетіти не повинні, все ж угоди втратять певну частку прозорості, вважає провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Сергій Дяченко. «Суто формально, це можна сприйняти як крок до лібералізації ринку. Тобто, заявляється можливість впровадження сучасних способів роботи на ринках, і так далі. Але говорити, що ми, скасувавши такий порядок, рухаємося ближче до ринку — це дуже спірне твердження», — вважає пан Дяченко. «Як це позначиться на ціні, поки говорити рано. Принаймні, я поки не бачу прямих механізмів зниження цін для бюджетних установ», — заявив дослідник. «Державні установи, звичайно, знатимуть ціни, але широкому колу осіб вони не обов’язково будуть відомі. Але я не думаю, що це зроблять для того, щоб, наприклад, садкам, школам або лікарням газ продавати втридорога, його і так продають їм по 600–800 доларів. Хоча і цей момент треба враховувати… Тендер, звичайно, вносить певні елементи прозорості, попри все», — підсумував знавець. http://razumkov.org.ua
а з чого складається ціна на комуналку і яку вагу там займає ціна на газ, а яку наприклад втрата тепла на транспортування? (внаслідок відсутності ізоляції, внаслідок порушення цілосності системи), це вже не кажучи про інші складові. може підкажешь, бо мені ніхто николи калькуляцію не показував.
до того, що ти не знаешь, як (в цифрах) ціна на газ впливає на ціну на комуналку, так? і можливо підвищення ціни газа втричі тягне підвищення собівартості комуналки всього на 20 %. і тоді маємо, що - можливо саме від прозорісті тарифів (в першу чергу) залежить їх вартість, а не так як нам розповідають. можливо ти гарний лікар та "преданный партиец", але дуже поганий экономіст. бачишь як багато "можливо", а ти так швиденько зробив висновки.