Щоб розраховуватися за газ рублями, доведеться спершу купувати їх у Росії

Тема у розділі 'Стрічка новин', створена користувачем Zoy, 4 лис 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Zoy

Zoy newsmaker

На прохання мережевого видання «Мінфін» директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин прокоментував домовленість Нацбанку України, «Газпрому», Центрального банку і Міністерства фінансів Російської Федерації про перехід на рубль для розрахунків за*газ.

Як на мене, Нацбанк України втрачає належний контроль над станом валютної політики в країні. На жаль, питання «рублеїзації» української економіки піднімається не вперше. Перехід на російські рублі для розрахунку мені видається дуже безперспективним і небажаним для української економіки. Це пов’язано з нестійкістю російської економіки, тому «чіплятися» за неї не варто. Рубль*— це нестійка валюта, якщо подивитися на динаміку за останні три-чотири місяці, то побачимо, що коливання рубля залежить від коливання цін на ту*ж саму нафту на міжнародних ринках. Якщо ми якимось чином прив’язуємося або орієнтуємося на рубль, то відразу*ж беремо на себе валютні ризики, пов’язані з ним. Це перший момент.

Що стосується другого моменту, він пов’язаний з тим, що Україна має значний дефіцит у торгівлі з Росією. Якби у нас цих рублів було достатньо, то, можливо, був би якийсь сенс переходити в розрахунках на рублі. Але у нас їх немає, зате є великий дефіцит. Це означає, що для розрахунку ми будемо змушені збільшити боргову залежність від Росії. По-перше, як свідчить досвід, боргові позиції від Росії мають не стільки економічну, скільки політичну прив’язку. По-друге, російські борги будуть для нас дорожчі, ніж ті*ж самі, приміром, доларові, оскільки російські ставки набагато вищі. По суті, ми беремо на себе не тільки девальваційні ризики гривні і рубля, а й інфляційні ризики російської економіки.

Тому ніякого виграшу я не бачу. Такими діями, маю на увазі ту*ж прив’язку до митного союзу, в який Росія хоче заманити Україну, посилення «рублеїзації» української економіки, нашу країну намагаються втягнути в російську орбіту.

http://razumkov.org.ua

2. FourA

FourA Дуже важлива персона

Решение очевидно - надо самим печатать как рубли, так и доллары.
    Неужели мы на Украине не сумеем организовать выпуск полноценных, ничуть не уступающих российским или американским образцам, настоящих банкнот?
    Думаю, мы можем выпускать их даже лучшие, чем печатают в США или в России!

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)