Що робити, щоб не пригорала чавунна пательня?

Тема у розділі 'Справи домашні', створена користувачем Dzeko, 21 лис 2012.

  1. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Шо зробити аби чугунна пательня не пригорала?
     
  2. Кохана

    Кохана LuBimaya

    а нічого не зробиш. Маю дві чугунні пательні, однакові. Одна пригорає, інша ні. І в чому справа ніфіга не розумію . А що саме прогорає, чи все?
     
  3. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Я думав тут дівочі посиденьки і купа порад буде. Прилипає все до неї, не мож потім віддерти. Я вже й сіль калив, і олію, не на довго допомагає.
     
  4. MARTINI

    MARTINI Administrator Команда форуму

    дівочі посиденьки не тут :)
     
  5. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Ая, не тут, шо я не знаю.
     
  6. Кохана

    Кохана LuBimaya

    А Ви перед тим як смажити, добре розігріваєте її з олією, чи жиром?
     
  7. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Нормально. Аж шкварчить.
     
  8. Кохана

    Кохана LuBimaya

    І скільки часу вона так себе поводить?
     
  9. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Ну у вас серйозна діагностика. Якшо почистити, то на тиждень може стане.
     
  10. Кохана

    Кохана LuBimaya

    Вам треба знаєте що зробити? Не мийте її плином. І ніякими порошками чистящими. Просто гарячою водою, а якщо сильно жирна - господарським милом. Вона має містити на поверхні такий ніби шар, на якість страв це не впливатиме. Але спочатку потрібно ретельно очистити від вже нагорілих шарів (їх може й не видно, але вони є). Для цього треба проколити 1,5-2 години просто на вогні. Потім виносите на холод, і там все дуже гарно від неї повідскакує. Чистите, і вже тоді проколюєте олію, хвилин з 30. А потім доглядаєте так, як я писала вище.
    Спробуйте!
     
    • Подобається Подобається x 1
  11. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Ну був заводський, закінчивсі.


    То не задовго? Через 15 хвилин вже не видно нічого через дим.


    В нас +5 поки що.

    Вона насправді не така вже й страшна.
     
  12. Кохана

    Кохана LuBimaya

    Відкриваєте вікно, закриваєте двері на кухню, і вогонь має бути дуже-дуже маленький.

    ну я ж не казала мороз.

    вірю. Але коли прокалите її на вогні, то там таку лусочки утворяться, їх треба буде відчистити.

    Якщо довго не хочете, грійте стільки, щоб почали ті лусочки відскакувати.

    ---------- Додано в 23:30 ---------- Попередній допис був написаний в 23:28 ----------

    Ще є метод - виварити з клеєм і содою. Моя свекруха так робить. Але після того все рівно потрібно з олією проколювати.
     
  13. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Як це сі робит?
     
  14. Кохана

    Кохана LuBimaya

    Пачка соди, банка селікатного клею, велика виварка з водою. Туди загружають все добро, що треба відчистити і варять, а потім легенько металевою драпачкою подерти і воно як нове. Але я маю уточнити деталі, бо мені здається, що соду треба сипати коли закипить, а клей лити до. Чи навпаки. Тому завтра уточню.
     
    • Подобається Подобається x 1
  15. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Я шось так і уявляв. Лиш я шось боюся клей варити. Хіба можна варити клей?
     
  16. Inga

    Inga Дуже важлива персона

    А моя мама прокаливает в сковородке соль - здорово помогает

    Сковороду тщательно промыть - можно жидким моющим средством для посуды, можно обычной пищевой содой и главное, чтоб губка или тряпочка были мягкими, в горячей пригорячей воде.
    Насухо вытереть. Поставить на огонь и хорошень нагреть.
    Насыпать в сковороду соль слоем в 1-2 см и "поджаривать" её около часа на не большом огне, периодически помешивая.
    Потом соль выкинуть (или прогреть ею кому-нибудь спинку) :)
    Смести остатки соли сухой тряпкой или бумажным полотенечком
    Протереть сковороду расительным маслом
    Всё :)
     
  17. Кохана

    Кохана LuBimaya

    ну, ми ще не вмерли від того... Так і бабця моя робила завжди.
     
  18. Ука

    Ука сова на посаді жайворонка

    або гірчичним порошком - я тільки так свою чавунку і мию
     
  19. Dzeko

    Dzeko Well-Known Member

    Є, я купив десь 2 роки тому. Дніпропетровськ випускає.
     
  20. NorthWind

    NorthWind Дуже важлива персона

    Угу. Аж по стенам жир сползает...
    Кстати, рад Вас слышать.

    ---------- Додано в 12:00 ---------- Попередній допис був написаний в 11:51 ----------

    Буду знати. У нас ніде немає. У багатьох місцях дивився. Дякую за інформацію. Головне, що в природі ще існують, а знайти вже справа нехитра.
     
а де твій аватар? :)