Що означає "бути розумним"?

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем Romko, 21 вер 2009.

1. Romko

Romko Дуже важлива персона

Що означає "бути розумним"? Багато знати, бути ерудованим або мати життєвий досвід?
    Розум = мудрість? Або все-таки це різні поняття?

А що означає "бути дурнем"? Говорити бздури,бути дуже наївною або просто неосвіченою, невихованою людиною?
    Навіяло
    Глупость - это не отсутствие ума. Это - такой ум (с)

• Подобається Подобається x 5
  2. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

Взагалі то майже одне і те ж, але деколи розділяють розумність і мудрість. Тобто говорять що розумні знають науки, а мудрі розбираються в житті. Адже є люди що знають науки, але в повсякденці діють аллогічно, і навпаки, часом є люди що гарно розуміють те що відбувається навкруги а до наук бракнуло навчань з тих чи інших причин.
    А про дурня що сказати? Дурень, він і в Африці дурень. :)) А ще дурнем можна назвати того, хто програв в одноіменній ігрі в карти ;)

3. Все це відносно - і розум, і дурість. Можна в одному колі бути розумним порівняно з іншими, а в іншому - повним дурнем.

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

нє, то зовсім різні речі, майже незалежні одне від іншого.
    Розум - то знання, мудрість - застосування тих знань.

• Подобається Подобається x 8
  5. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

А в третьому можна бути і красивим і розумним. :)))

• Подобається Подобається x 7
  6. Picasso

Picasso Німий фільозоф :)

:) частково. Тобто таке трактування є зараз, але воно відносне, тому що розум це здатність мислити, аналізувати, й робити висновки. А знання наук ще можна назвати інтелект (накопичення знань)

• Подобається Подобається x 2
  7. Romko

Маєш рацію,Рибцю... Коли я заглядаю в мистецькі гілки і з благоговєнієм спостерігаю за суперечками Прівєтлівой,Невстранця,Ворона,то чуюсі круглим дурнем... Аналогічн чуюсі на релігійних гілках,в присутності визнаних корифеїв теологіі Миха,Коффі,Олени,Сергія-аспіранта і інших... О... Правда,часом насмілююсь вставити свої люмпенські 5 копійок...і з ніжайшим смірєнієм продовжую собі сопіти в дві дзюрки....

• Подобається Подобається x 4
  8. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Мудрість швидше може з’явитись із досвідом якщо розум є і його не втратити десь по дорозі. Останнє дуже легко зробити в наш божевільний час. :sad:

9. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Мій вуйко казав:
    Не нужно иметь высшее образование, нужно иметь среднее соображение!
    Багаж теоретичних знань - освіченість.
    Багаж практичних знань - досвід
    Вміння здобувати і застосовувати теоретичні знання - розум
    Сукупність знань і досвіду у розумної людини - мудрість... НМД!

• Подобається Подобається x 10
  10. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

То то тільки так - язиком поплескали. Хотілось згадати студентські роки. )
    А в наш час по визначенню якщо бідний то дурний. А я бідний і сумніваюсь що то коли небудь зміниться. Такщо дурний тому. :dntknw:

• Подобається Подобається x 1
  11. Divcha

Divcha Well-Known Member

І мені одразу подумалося, що зараз усе частіше розум асоціюють з комерційним хистом. Але коли вже розвинув у собі той хист, то важливо не стратити мудрості, бо надмірна прагматичність руйнує тонку чутливість душі, робить людину товстошкірою. Мудра людина, навіть маючи видатний розум, вільно може відмовитися від застосування його у вигляді зброї чи інструменту збагачення, якщо це може зашкодити іншим. Мудрість не відкидає серця, в той час як розум легко може заглушити його несміливе сумління. А коли людина може збагатитися, але це їй не потрібно, бо інші має цілі та цінності, то як її можна називати дурнем? Філософом радше :)

12. Правильный для определённой ситуации вывод получается, если верные вводные (в необходимом количестве) надлежащим образом обработаны с помощью логики. Под "разумом" как правило имеют в виду блестящее владение различными способами обработки данных, а под "мудростью" - умение выбрать и учесть нужные как раз для текущей ситуации вводные. Мудрость в житейских ситуациях приходит преимущественно с опытом (у женщин в большей степени влияет коллективный опыт - отсюда намного более ранее, чем биологическое, социальное взросление по сравнению с мужчинами).

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

І розум і мудрість - Дар Божий.

14. - :good: и голову ломать не надо.

• Подобається Подобається x 7
  15. Мих

Мих Дуже важлива персона

як там у Висоцького?

Еслі ти роділся баобамом - баобабом і умрьош....

Як бачимо з тих слів, розум або дається, або не дається.

16. Romko

як і всьо на світі....
    А я шо тобі тлумачу по всіх гілках?!!:ireful1:

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Ти тлумачиш нехристиянські теорії, які важко сприйняти.

18. - баобабу, так. Не дали. Человек тоже свой разум и способность его развивать получил не усилием воли, а ... (варианты на выбор) - но откуда бы ни получил, может совершенствоваться, стремиться к познанию, а может отказаться от саморазвития, воли и ответственности, вести по сути растительное существование... и тогда ничем от дерева отличаться не будет. Высоцкий (да и индуизм) имхо об этом :)

19. Romko

Боюсь видатись самовпевнений...але...я намагаюсь думати...тими рудиментами,які ще не згіркли від біди(вЕршика Ліни Костенко си нагадав). І,як чукча,шо віжу(і відчуваю) навколо себе,те й осмислюю. Спираючись на те,що пережив сам,прочитав,почув,побачив... І мені байдуже.чи моє бачення світу відрізняється від християнського. Це моє бачення,переконання...моя віра в Бога,який для мене всюди і у всьому... Соррі,припиняю,бо гілка перетвориться на філіал релігійних. А по темі...повторю слова Сократа:"Я знаю,що я нічого не знаю..."

20. Gron

Gron тафгай

А як бути з інтуїцією?
    По Вашому вона завжди приходить з досвідом(таж мудрість,професійний досвід)?
    Чи її можна невраховувати?

а де твій аватар? :)