Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Мирося, 5 вер 2007.

1. Мирося

Мирося Well-Known Member

Одні з нас страшенно бояться думати на такі теми як Бог, релігія і т.п., вважають, що краще дотримуватись загальноприйнятих поглядів і не ускладнювати собі життя. Інші навпаки не можуть не задавати собі таких запитань, які навіть священиків змушують де в чому сумніватися. От мені і цікаво, яка позиція є людянішою :o

2. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство?

Я би ні одну не прибивала. Обидві мають право на життя і жодна не вартує осуду. :)
    Але є ще й інші "варіяції на тему".

3. Мирося

Мирося Well-Known Member

Я би теж "не прибивала", тому що, мені здається, це вроджене. Наприклад, якщо мені весь час приходе щось таке до голови, то я просто знаю, що інакшою не можу бути. І розумію, що інші люди так само. От тільки ханжі чомусь мене страшенно не люблять, хоч я їх і не ображаю. Просто відчувають...
    А що за варіації?

4. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

а до чого тут Бог?....
    тема звучить інакше.....
    ясно, що вільнодумство.....

5. Мих

Мих Дуже важлива персона

Шо таке "людініша"?

6. Romko

Romko Дуже важлива персона

Чого ж тут боятися?Бог створив людину і дав їй голову,щоб вона думала

• Подобається Подобається x 1
  7. Мих

Мих Дуже важлива персона

до всього.

8. Мирося

Мирося Well-Known Member

Бо я мала на увазі, в першу чергу, ставлення до таких питань, як на іншій гілці обговорюється - про Христа. Деякі люди вважають, що того взагалі не слід обговорювати, і взагалі ні про що таке не треба думати, а просто ходити до церкви ЯК УСІ, дотримуватись обрядів...

Додано через 3 хвилини
    А тут я мала на увазі, що до тих, хто схильний думати своєю головою, іноді таке ставлення, ніби то чорти з пекла. Хоча як раз ті, хто стоїть неділями в церкві, від причастя до причастя грішать ще більше.

9. Мих

Мих Дуже важлива персона

О тут Пупер Вам розповісь.

10. Liliyah Romanova

О, а на осудження інших і вивищення себе, на жаль, кожного тягне. Хай і несвідомо.
    Усі ми, мов Адам у кущах, ні? ;)

11. Forpost

Forpost Стоїк

Відповідь: Що гірше: ханжество чи вільнодумство? Ханжі однозначно .І звідки Ви про таких знаєте? Я гадав що то тіко львівський феномен.Як би Ви не то місце вказали(Запоріжжя),Га?Або родом Ви з Заходу.
    Вільнодумство можна прирівняти до вільних духом.Такі люди ведуть суспільство до вдосконалення. "Безумству храбрых поем мы песню"
    А зря так думаете.Своей постановкой вопроса Вы уже это делаете

12. Мирося

Мирося Well-Known Member

Ви дуже проникливий. Я і мала на думці західняків. Львова це менше стосується, все-таки Львів - веселе місто творчих і незаангажованих людей, я його дуже люблю, набагато більше за наше (чесне слово). А от коли приїжджаю до своїх родичів, які живуть трохи в іншому населеному пункті, постійно стикаюся з таким дивним ставленням: мені очевидно дають зрозуміти, що я у порівнянні з ними якась дика, тому що в мене немає звички жити церковним життям, бо я не боюся брати до рук книжки про якусь іншу віру і т.п. Хоча це мені вони з їхнім світоглядом видаються примітивними! Але я мовчу, ніколи цим не хизувалася, вони ж перші починають. І кожен раз... Вже скоро навісять на мене ярлик відьми і поведуть на інквізицію :)

Додано через 12 хвилин
    Це природно, звичайно.

13. Liliyah Romanova

Думаєте, природньо? :sad:

14. D.M.

D.M. Well-Known Member

Мислення для того й потрібне, щоб вільно обдумувати будь-яке питання. Чинити цьому перепони може тільки той, хто боїться, щоб вільна думка не дійшла до чогось такого, що йому заважатиме.

• Подобається Подобається x 2
  15. Liliyah Romanova

Знайома ситуація. Мене врятувало те, за кого заміж вийшла. Тепер у бабциному селі всі мало на коліна не стають. :D:D:D

16. Мирося

Мирося Well-Known Member

У тому смислі, що кожна психічно здорова людина прагне самостверджуватися. Це зрозуміло. От тільки погано, коли це робиться за рахунок ближнього.

17. Мих

Мих Дуже важлива персона

Мирося, соррі, але Ви просто не розумієте і не знаєте християнства.

18. zet

zet Дуже важлива персона

Ханжество , конечно, хуже вольнодумства. Ханжество - это всегда неискренность прикрытая догмами. Точно так же и коммунисты делали. Ты ему о том почему в магазин, например, товар не завезли, а он тебе в ответ: "Как было сказано на 20 съезде ЦК КПСС (том такой-то, страница такая-то...)"

19. ZOOM

ZOOM Well-Known Member

Хм...А ви якої віри? Не ображайтесь, але це питання стосується вашої теми.

А люди мають рацію. Я не прочитала там ні одного "вільнодумного", обгрунтованого трактування про Христа. Нагадує альманах, збірник, з різних "писульок" (це "книжки" такі на релігійну тему, де автори намагаються пояснити нам те, чого самі не розуміють).
    Нажаль від отаких "думців" і почали створюватися секти,секточки, і просто "кружки по зацікавленням". А виникають вони тоді коли людям не дають покою ті обмеження, яких дотримується їх релігія, і ось тоді починається "перекроювання" Біблії, "криве" трактування цитат і псалмів.
    Я не сноб і не ханжа, але не можу робити висновки з речей, яких не розумію. Адже якщо звести "незрозумілу" для нас релігію і самого Бога, до зрозумілої "фізики" получиться сухий факт, і нічого більше.

20. Romko

Romko Дуже важлива персона

"Церква - це місце,де люди,які ніколи не були на небі,розказують,як там добре тим,хто ніколи там не буде..." афоризм

а де твій аватар? :)