сатанизм - философия?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Гелена, 8 лип 2009.

1. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

встретила в сети спор о сатанизме, мало что поняла :)
    оказываеться современный сатанизм это вовсе не религия, а философия свободы, независимости, образования, совершенствования и т.п.
    а сатана как символ вышеперечисленного

из википедии:
    Определения сатанизма варьируют от
    [1] «идеологии поклонения злу»
    [2] и «преклонения перед злым началом в жизни»
    [3] до «инвольтации к эгрегору Сатаны»
    [4]и «сплава идей и образов, олицетворяющих развитие, многообразие, величие, силу, могущество, творчество, индивидуализм, дерзость, гордость, знание — всего того, что способствует Жизни и ее развитию»

кажется вариант 4 еще называют метасатанизмом, это вроде современная версия сатанизма, но я не сильна в теории

вот и все бы было хорошо в этом мировозрении, ничего особенного по нашим временам, но меня как любого человека выросшего в православной семье это название смущает
    зачем эту философию/мировозрение называть сатанизмом или метасатанизмом? не лучше ли как-то посимпатичнее?

что скажете?

2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

звісно, що філософія...
    це ніяка не релігія, це набір учень, що "усе для тебе", "живи суто для себе хорошого", "всі інші люди тобі чужі"...

хоча є ціла купа різних напрямів...

3. Гелена

а може вони праві? ;)
    жити заради себе, але і іншим не робити нічого поганого?

4. duncan

"нічого поганого" -- це тільки у тому випадку, коли інтереси не пересікаються...
    але коли інша людина стоїть на шляху до якоїсь своєї "високої" мети?...

5. Гелена

а що в такому випадку роблять християни?

принципи розумності, адекватності і кримінальний кодекс ще ніхто не відміняв
    і принцип "моя свобода закінчується там де починається свобода іншої людини" теж
    про це каже метасатаніст фріц морген http://fritzmorgen.livejournal.com/148565.html

я хоч і не сатаністка, але думаю так само, так думає більшість людей ;)
    то що такого особливого в цій філософії? я нічого особливого не бачу :pardon:

6. Fireball

Fireball Well-Known Member

Чтоб отбросить предрассудки, а ведь именно в этом направлении сатанизм и работает.

7. duncan

хто-хто?...
    хрестияни?.. :)
    я з меншості... :)

8. Locke

Locke невиправний реаліст

І я так вважаю. Бог створив людину не для того щоб вона страждала, а щоб отримувала радість і насолоду від життя, звичайно не на шкоду іншим. Якщо людина не буде любити себе, то чи зможе вона возлюбити ближнього? Недавно звернув увагу на окремі моменти християнства, як наприклад: переважна кількість святих є мучениками. Цікаво, чому немає серед святих меценатів, які допомагали людям, славетних лікарів, композиторів, які писали хорошу музику для !"душі і тіла" і т.п. Так само одна з чеснот, як добровільна убогість. Убога (бідна) людина є немічною, безпорадною, залежною від інших. Хіба може така людина допомгти ближньому, адже вона сама потребує жалю і допомоги. Адже крім доброго слова і поради часто потрібно (в нашому матеріальному світі) допомогти і грішми, ліками чи в кінці кінців куском хліба. Або цитата з Біблії, про багатого, якому важче потрапити до царства небесного, ніж верблюду пролізти крізь вушко голки. Щось тут не так, або я чогось не розумію. Звичайно, багатство не повинно бути самоціллю, яка затьмарює людині все інше, але і бідність є злом. Потрібен розумний достаток. І взагалі, у всьому повинна бути золота середина. Христос казав, що все нам дозволено, але ніщо не повинно володіти нами.

9. Гелена

може і так :) просто ріже трохи слух :pardon:

опа о_О

тобто принципи розумності, адекватності в поведінці не для вас?
    кримінальний кодекс само собою зрозуміло що і для чого
    а принцип "моя свобода закінчується, там де починається свобода іншої людини" теж не для вас?

чи ви маєте на увазі, що при нападі для вас ви радше дасте себе вбити, головне для не завдати шкоду іншій людині?
    ви проти самооборони? чи захисту інших людей від злочинних посягань?
    що ви маєте на увазі7

10. Гелена

підпишуся під кожним словом :)

11. duncan

що "опа", ви говорите про сатанізм чи про:
    більшість людей йде по трупах...
    якщо ви цим пишаєтеся -- то це ваша приватна справа...
    мені нецікаво за будь-яку ціну випхати своє "я" нагору...

12. Гелена

опа - це про принципи з яким ви не погодилися:
    принцип розумності, адекватності, поваги чужої свободи
    так, цього не дотримуються, але цього прагнуть

так, само як 10 заповідей - їх не дотримуються, але ніхто не каже що вони погані
    більшість людей вважає їх правильними. чи не так?

то ви вже, пупере, про щось своє говорите :))

я не про це казала, я питала про згоду з принципами, які втретє перелічила вище

13. duncan

даруйте, по-моєму, ви заплуталися... :)

ви говорили про сатанізм, тобто про свободу для себе, до чого тут чужа свобода, кого вона цікавить?...
    якщо ви починаєте думати про інших -- ви перестаєте думати про себе...
    10 заповідей це трохи неактуально...
    Ісус сказав "люби Бога більше за себе" + "стався до інших, як хочеш, щоб ставилися до тебе"...
    :)

14. Гелена

анітрохи :)
    пупере, нормальний/розумний егоїст чи сатаніст чи хтось інший ніколи не зробить того, що йому нашкодить
    тільки НЕнормальний таке робить
    порушити чужу свободу коли без того можна обійтися - нерозумний вчинок, недалекогдяний і може мати нехороші наслідки
    ліпше нікого не чіпати і мати спокій :)

коли думаєш про інших, то тим самим і собі робиш послугу :)
    тепер я зрозуміло пояснила?
    християни теж такої думки?

от якраз до теми. наче
    тяжко не погодитися:
    Почему я не выношу проповедников христиано-шовинизма...или попишек.
    Крестовые походы, крещение "отсталых языческих народов" огнем и мечом, охота на "ведьм" - это всего лишь самые известные из преступлений церкви против человечества. Своими деяниями церковь уничтожила больше населения, чем фашисты. Пусть за большее время - эти акции геноцида происходили, в основном, всплесками массовых смертей, так что масштабы те ещё... Как и фашисты, церковь прикрывалась высшими идеалами, а разница наблюдаема и поныне: фашизм порицается и осуждается, а церковь извинилась, и всё в порядке - мол, дальше веруем и боремся за очищение человечества от скверны.
    Солгавший единожды, солжёт второй раз, и третий, и больше.
    Если же это были ошибки, как они утверждают, кто даст гарантию, что и их нынешние верования не ошибочны?

15. duncan

:rolleyes: пані гелено, ви бачите різницю між:
    - усе навколо виключно для мене, всіх решта не чіпаю доти, доки мені це не тре...
    і
    - не чіпаю інших людей, бо люди повинні рахуватися з іншими людьми, тоді й інші люди не будуть чіпати мене...

мухи окремо, котлети окремо... :rolleyes:
    хрестияни?..
    я до них не відношуся... :pardon:

16. Fireball

Fireball Well-Known Member

Пупер, не знаю, що Вам там кажуть у Вашій організації, але християни не від слова "хрест", а від Христос :)
    Той, що Jesus Christ, якщо так зрозуміліше.

P.S. Іноді жорстоко ненавиджу релігійних та містико-сектантських активістів за те, що пропагують шлях незнання та заперечення наукових досягнень людства, фанатизм :ireful:

17. Гелена

вже вкотре мушу вам це сказати - ви часто робите логічні помилки
    "улюблена"- спростування не того тезису, який був висунутий, а іншого
    це називається демагогія
    а ще ви часто зумисне робите логічні помилки
    це називається софістика
    демагогія і софістика перешкоджають нормальній дискусії

чи не могли би ви бути хоч трохи послідовнішим в обговоренні?
    ви не відповіли на моє питання, а відповіли на якесь інше
    тим самим розмова втратила сенс...

18. Forpost

Forpost Стоїк

гигии....якщо вони поклоняються хресту на кожному перехресті ,то мали б на називатись хрЕстияни.А сатаністи, як би себе не рядили в філософські ризи поклоняються Дияволу

19. Гелена

а ваші свідки єгови звичайна секта :))

бачите, те що кожна релігія/філософія думає сама про себе дуже відрізняється від того, що про неї думають інші ;) то ж давайте, не будемо чіпляти ярлики, а говорити по темі :)

20. Forpost

Forpost Стоїк

[OFFTOP]7млн.віруючих і 15млн.прохожан[/OFFTOP]

а де твій аватар? :)