русинство на Закарпатті

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем Авто дубіфікат, 7 лип 2008.

1. як ви ставитеся до русинства на Закарпатті? знаходиться все більше і більше свідомих, що вважають себе русинами за національністю і вважають "русинську мову" окремою мовою.
    "русинську мову" не мав нагоди багато чути. склалось враження, що люди в закарпатських містах розмовляють дикою сумішшю/суржиком української, російської, угорської мов, в якої немає ніякої системи. такі ідеї, така "свідомість" підтримується дедалі більше Москвою та Будапештом.
    чи є обгрунтованими вимоги автономії Закарпаття?

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

Відповідь: русинство на Закарпатті

То всьо вигадки. Для закарпатця, навідміну від галичанина, все одно якою мовою розмовляти - прийшли би німці, вони б й німецькою говорили - їх тим не візьмеш... ну а Москва - да, вміє робити дим з пороху....

• Подобається Подобається x 5
  3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

йо, закрпатцям тре автономію....
    айно?..
    тільки питання: а навіщо?...

• Подобається Подобається x 3
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

йо-йо!

• Подобається Подобається x 1
  5. Chortenia

Chortenia Маленьке файне вредне

Маю співробітницю родом з Закарпаття, весь час твердить, що вона русинка. Розмовляє (крім роботи) здебільшого російською... Що в ній такого русинського пояснити толком не може...
    Як на мене - маячня повна... А давайти бойки будуть мати окрему державу, і лемки теж, ну а галичани і поготів :D:D:D:D

• Подобається Подобається x 6
  6. smeet

smeet просто спілкуюсь

Ой я вже багато про це писав і непам"ятаю де.Русини всі українці,бо пішли з Київської Русі.На Львівщині в Гребенові тоже є фамілія Русин.Але вони не вважають себе іншою національністю.

Додано через 20 хвилин
    http://www.kolyba.org.ua/component/option,com_rd_glossary/Itemid,201/
    Почитайте кого інтересує Закарпатську говірку.
    Але ще раз кажу-це говірка а не мова.
    А русинство пропагує Москва і декілька політиканів прислужників Москви.Але повірте їх зовсім небагато.Основна масса людей їх не підтримує.Я питав тих хто в це вірить:"Для чого вам це".Вони і кажуть-ми хочемо щоб нас визнеали нацменшиною в Україні.І що воно вам дасть?-це вже я.Держава на нацменшини повинна виділяти більше грошей,отож нам мають доплачувати до зарплати.Я спитав:"А ви взнавали в венгрів,в румунів в росіян-їм доплачують?Німа сцена.
    Отак людей дурять емісари з Москви.

• Подобається Подобається x 7
  7. Окріс

Окріс Member

Звичайно, русинство,сьогодні, українцям не вигідно, як і будь-яка автономія в країні.Тому вимагає безапеляційного осуду.Проте, думаю,раз це дискусія,а не знущання над відсутніми на форумі русинами(закарпатськими українцями), варто спробувати проаналізувати: чому вони називають себе так.
    З власного досвіду мені відомо, що на Закарпатті багато сімей ,які складаються з представників різних націй.Також, відомо, що русини (часто члени цих сімей) змушені відстоювати свою культуру (особливо від експансії венгрів) здебільшого в важких, навіть ворожих обставинах.Спостерігав, що русини майже не матюкаються в громадських місцях і не никають п'яні вечорами або у вихідні та свята -як це принято на решті території України(а як никають май мало - то отримують відвертий осуд ,що не принято на решті території України).То до кого їм тягнутись?
    Східняки- хоч мають затятий характер, проте в містах , в основному зросіянились (хоча далі ненавидять кацапів).Західняки-волелюбні , проте за межами домашніх теренів - в основному переходять на російську(хоч не люблять москалів),при тім ,звичайно, мають світлі пояснення типу:щоб зрозуміли,не псували нашої мови,бо ми такі розумні, і т.п..Також як на сході так і на заході процвітає п'янство, наркоманія,неробство, ненависть до багатших,зневага до протилежної статі, потяг красти,і т.п..
    То де той сильний , справді розумний характер до якого можна тягнутись.А як не видко - то їх еліта ,природньо, створює свій еталон сильного характеру-русинський.
    А може нам треба починати все із себе?!

8. Відповідь: русинство на Закарпатті

русини не окремий народ. на початку століття (минулого) в Австро-Угорській імперії всі українці називались русинами. і у Львові, і на Волині, і на Закарпатті. потім це було замінено на етнонім українці. на Закарпатті русини остаточно ідентифікували себе як українців у 1939. гімном Карпатської України стала "ще не вмерла", а прапором - синьо-жовтий.

а русинська мова? це говірка? а суржик, яким багато хто розмовляє, не є ні говіркою, ні мовою. тоді русинська - це що?

а щодо Москви - то так. всі ці лідери русинства бігають постійно до Москви, там їх підтримка.
    но, то правда, що є багато людей-русинів, які вважали б себе за таких без будь-якої Москви. в них таке національне почуття. і чим більше всієї шуміхи про русинство - тим більше цих русинів і ставатиме.

P.S. і ніхто з них не знає, навіщо їм автономія...

• Подобається Подобається x 3
  9. smeet

smeet просто спілкуюсь

Скажіть будьте ласкаві де Ви це все спостерігали?
    Ви мені нагадали про моє дитинство,коли до нас на канікули приїжджали діти з Ленінграду,а ми підробляли екскурсоводами.Так от вони їздили по Сколівщині і дивилися в вікна автобуса і просили:-"Покажите нам бендеров".Тобто вони думали що це якісь мічені люди чи з другим кольором шкіри,чи з печаткою на лобі.
    Я між так званими русинами живу.Що хочу сказати-люди як люди.Яка відмінність між ними і бойками.Та практично ніякої.На рахунок п"янки -майже такі самі,люблять випити,поговорити.До політики дійсно толерантніші.І більше віруючі ніж будь де в Україні.Тут навіть існує звичай,коли чоловік п"є і не може зупинитися він іде до священника і божиться.що він скажімо рік не буде пити.І в основному діє.Навіть коли у п"яниці проблеми на роботі(з п"янкою)священник дає йому справку ,що він забожився,і тоді його залишають на роботі.Спішу на роботу,тому пізніше розкажу більше.

• Подобається Подобається x 2
  10. Chortenia

Chortenia Маленьке файне вредне

Я пепепрошую, а в них що, на чолі написано, що вони русини?

11. smeet

smeet просто спілкуюсь

Взагалі Закарпаття то благодатний край з великою кількістю сонця,гарної погоди,красивою природою і працьовитими людьми.Коли чую байку про політичне русинство то мене вивертає.Це так само як і те що в Москві.Тобто колотять воду невелика кучка політиканів,які не знайшли себе ніде,ні у владі ні в опозиції.Тобто пенсіонери або невизнані піїти,такі як Іван Петровцій,який вважає себе великим поетом,а дописався до банальних матюків.
    От вони і колотять воду,відробляючи гроші або заморських,або північно-сусідських політиканів.
    А взагалі то закарпатці мирні,толерантні і працьовиті люди у своїй більшості.Як і у всіх місцевостях тут теж є різнотипи.Але повірте мені(я працюю з людьми)в більшості своїй це прекрасні люди.Я родом з Львівщини,і можу судити з сторони.
    Чим вони відрізняються від людей з других регіонів України?
    Більше аполітичні ніж політикани.Дуже майстровиті-будують всюди-в Чехії,в Словаччині,в Москві,в Києві,в Португалії,в Італії,в США і др.країнах.
    На рахунок випивки-статистика одинакова як і у всіх.
    Більш релігійні ніж в любій області України(побував практично в усіх областях так що маю право зробити такий висновок).
    Не бунтарі-тому на Закарпатті чиновники можуть собі дозволити більше ніж де(мовчки краще заплатять за любу справку ніж будуть воювати і правду шукати).
    Коли їх питають чи ви русини-кажуть напевне русини-так нас колись писали в чеських і мадярських паспортах.Але особливо ніхто не заглублювався в те чого їх так називали і називають.
    Я вважаю що тут вина наших(українських) вчених,котрі би мали всестороннє вивчити закарпатську говірку,прізвища людей,власні назви міст і сіл,і зробивши всесторонній аналіз раз і назавжди "заткати писок цим моцкальським політиканам"-це я по-закарпатськи сказав.Хай модератори мене вибачать за те слово,за яке вже раз дістав попередження,але я ніжно і без злості.
    Зазвичай всі домисли відбуваються на пустому місці,оскільки природа не терпить пустоти.

• Подобається Подобається x 6
  12. Окріс

Окріс Member

Приємно читати, що закарпатців (вони ж українці) розглядають різнобічно.Дякую.А то попервах мені видалось , що розглядають їх якось однобоко-недобре.Привиділось.Вибачте.

13. мавка

мавка New Member

Як на мене, то немає ніякого обгрунтування.
    Москвою це може бути підтримано лише через те, що вона принципово не бачить різницю між русином та росіянином. Можливо, через співзвучність, для них це одне і теж.:)))

14. smeet

smeet просто спілкуюсь

Москва все бачить,і все знає.Вона робить це навмисне щоб зробити на Україні другу Абхазію.Їй це вигідно.Вони розробили спеціальну теорію, в якій кажуть , що русини з українцями немають нічого спільного.Звичайна моковська стратегія- розділюй і владарюй.

На рахунок масовості русинського руху-можете собі уявити таке-зі всього кругу моїх знайомих(як друзів так просто знайомих)я як людина котра працює з людьми маю дуже багато знайомих,так от з цієї кількості затятих русинів максимум 1-2 не більше.В основній своїй масі люди просто живуть і вирішують свої проблеми.А тією дурнею займаються одиниці.
    Взагалі такі проблеми існують в багатьох країнах і корені йдуть в основному від економічних негараздів.Хотів би я бачити,щоб хтось хотів відокремлюватися від Швеції,від Норвегії,від Англії,або Німеччини.А тут політично недальновидні люди попадаються на вудку політичних авантюристів,які обдурюючи народ, граючи на економічних негараздах обіццяють манну небесну.

• Подобається Подобається x 2
  15. premium

premium Well-Known Member

Де ви бачите більше і більше "свідомих русинів"? Крім трьох кацапів і двох мадяр, які звуть себе якимись "специфічними русінамі", більше така маячня в голову нікому не приходить.
    Справжній русин, як я і мої предки наприклад - це українець!

16. iso

iso Well-Known Member

Дискусія про русинство була минулого року в закритому історичному клубі
    http://forum.levus.info/showthread.php?t=193

17. Йож

Йож Well-Known Member

Собрал коллекцию...Покажу товарищам-путь посмеются.
    При чём,извините,Москва к закарпатскому русинству?У вас на западе чуть что-сразу рука Москвы!Прошу,дайте ХОТЬ ОДНУ ССЫЛКУ,хоть одну новость о том,что лидеры русинства(кстати,я в теме не нашел ни одной фамилии,ни одного факта,за который можно было бы зацепиться в данной теме.Одни слухи и пустословие)ездят в Россию за поддержкой.
    А может некоторым участникам этой дискуссии просто слабО признать,что русинство поддерживает пан Балога,а значит опосредствовано и президент Ющенко?Или жена цезаря вне подозрений?

18. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

ваши таваріщі на лубянкє пасмєюцца?...

19. smeet

smeet просто спілкуюсь

http://www.premija-ru.eu/history.htm#1

20. Мих

Мих Дуже важлива персона