анекдот: потрапили двоє друзів в пекло, дивляться, а там сидить на кріслі Брежнєв і крутиться разом з кріслом навіколо осі. Питають чорта: - а чого він так крутиться? Чорт відповідає: - якщо хто серед живих розкаже анекдот про нього, він робить один оборот навколо, а оскільки анекдоти розповідають часто - він крутиться. - а от коло нього шо за пропеллер? то, щоб він не зіпрів? - нє, то не пропеллер, то Чапаєв!
Про Брежнєва анекдоти стали поширюватися з першої половини 70-х. Про Чапаєва - раніш. А про Лєніна був сплеск перед підготовкою до святкування його 100-річчя (1970). "К столетию ленина трудящиеся выпустили: - портвейн "Ленин в Разливе"; - Одеколон "Дух Ильича"; - Мыло "По ленинским местам"; - Трехспальную кровать "Ленин с нами"; - Презервативы "Наденька" (в честь Крупской), правильно произносить "НадЕнь-ка". Наприкінці 60-х посилилася єврейська тематика: еміграція і арабо-ізраїльський конфлікт. Сидять араби в окопі і стріляють в євреїв. Раптом стрілянина припинилася. Один з євреїв кричить "Шо, патгони кончілісь? Магу пгодать!" Заходить єврей до маленької крамнички на Подолі: - Арабские трусы есть? ((арабські білі трикотажні труси типу плавок - з"явилися у 60-х і почали витіснювати "сімейні")) - Есть. - А арабские майки? - Есть. - А арабские носки? - Есть. - А что еще тгофейного? Стоїть на зупинці єврей. Підходить до нього росіянин і каже "Ну что - едем?" (можна сміятися) Загадка: "Не евреи, а едут" (Санки). Стоять два євреї і про щось тихо розмовляють. Падходить до них третій і каже "Я не знаю об чём речь, но тоже считаю, что ехать надо!" - Сарра, поздравь меня! Я сегодня вступил в партию! - Лучше бы ты под ноги смотрел! Вчера в говно вступил, сегодня в партию!"
Це було при його житті. В 1978 році, коли я була студенткою. -Вы слышали, Брежневу будуть операцию делать, грудь расширять? -Зачем? -Медалей негде вешать. На Паску. Заходить хтось до нього в кабінет. -Леонид Ильич, Христос Воскрес! -Да, да. Мне уже доложили. Або ще інша відповідь, як варіант. - Ну и хорошо сделал! Ще такий. Десь взяв Брєжнєв німецьку каску. Як нікого не було в кабінеті, вирішив приміряти. Тільки но натягнув, а тут хтось заходить в кабінет. - Хальт Гитлер! А этого придурка что, убрали?
У Москві відкрили пам'ятник невідомому солдату. Підходить Брежнєв та питає: - Як си спочиваете, дорогий товаришу Невідомий Солдат? - Sehr gut, Genosse Breschnew!
Згадала ще один. Пише родич з Америки родичам в Україні, що недавно розбагатів і може тепер допомогти родині в Україні. Український родич питає у листі-відповіді, як ж тому вдалося розбагатіти. На що американський родич пише, що був небагатий, втратив роботу і вирішиви зіграти на жалість. Взяв і поїхав до Вашінгтону, сів під Білим Домом і скубає траву, як корова. Вийшов американський Президент і питає, що він тут робить, чого траву їсть. Той поскаржився, що втратив роботу, а вдома троє дітей, допомоги по безробіттю лише вистачає, щоби їх прогодувати і він,щоби не вмерти з голоду, мусить харчуватимя травою. Президент викликав охорону, міністрів і наказав, щоби тому бідолазі грошима допомогли з держказни, бо встидно, щоби в такій багатій країні людина з голоду померла. От йому так допомогли, що він аж багатим став. Прочитав то український родич і собі вирішив спробувати таким самим шляхом в Радянському Союзі, найкращій країні на Землі, поправити своє матеріальне становище. Поїхав до Москви, зайшов на територію Кремля, знайшов зелену травичку і собі вдає, що пасеться. Вийшов Брєжнєв, глянув на нього і питає: - Ты что сдесь делаешь? Той йому давай скаржитися, що має п"ятеро дітей, а в колгоспі так мало платять, що йому вже на їжу не вистачає. От Брєжнєв глянув на нього і каже: - Едь в Сокольники. Там трава зеленее.
Американський журналіст: - У нас справжня свобода слова. Я можу підійти до Білого дому з плакатом "Ніксон-дурень!" і мені ніхто нічого не зробить. Совєтський журналіст: - Я теж можу вийти на Красну Площу з плакатом "Ніксон-дурень!" і мені теж ніхто нічого не зробить! Брежнєв підходить до мікрофону щоби зачитати привітання учасникам Олімпіади-80. - О... О... О... О... О! Референт пошепки: - Леоніду Іллічу, це емблема олімпійських кілець, а текст нижче!
Ще згадала про Брєжнєва. Поїхала доярка з котрогось українського села до Москви на черговий з"їзд КПРС. Повернулася, а за деякий час пише листа самому Лєоніду Іллічу. "Так то і так, товаришу Брєжнєв, я була на з"їзді партії в Москві і спала з вами. А щоби я то нікому не розказала, то прошу дати мені квартиру у місті." Брєжнєв злякався і відразу наказав, щоби тій доярці виділили гарну квартиру у найближчому до неї місті. КГБ оперативно все зробило і дали доярці квартиру. Але проходить час і Брєжнєв ніяк не може заспокоїтися, що ж то за доярка була і коли він з нею де спав. От і пише він їй листа і просить повідомити, де то і при яких обставинах було. Доярка листа отримала, прочитала і відписує: "Було то на 25 з"їзді КПРС. І ми з Вами спали. Ви - в Президії, а я - в залі."
Повідомбення ТАРС: "Сьогодні у Кремлі товариш Брежнєв прийняв посла Великої Британії ... за посла республіки Чехословаччина та мав з ним дружню бесіду."
— Леонид Ильич, какое у вас хобби? — За двадцать сантиметров будет! — Да нет, я имею в виду ваше увлечение! — А, собираю о себе интересные анекдоты. — И какие успехи? — Уже три с половиной лагеря собрал. Мальчик спрашивает: -Папа, Ленин хороший? —Хороший. — А Сталин плохой? — Плохой. — А Брежнев? — Не приставай: умрет — узнаешь. Брежнев говорит: — Я хотел бы после смерти лежать в Мавзолее. Подработайте этот вопрос. На следующий день в слове «Ленин» над буквой «е» появились две точки.
Перший політичний анекдот, який я почув і запам"ятав у дошкільному віці (1959 р): - Чому у Києві перебої з водопостачанням? - Хрущов Підгорному клизму ставив! А ще були сталінські анекдоти, причому перший з наведених явно було складено точно в останні роки сталінського режиму. Філармонія. Концерт творів Мендельсона. Літній єврей у першому ряду утер сльози і сказав сусідові: - Таки ми - велична нація! Одна наша людина змусила плакати весь цей зал! Судід-грузин: - Ми - більш велична нація! Одна наша людина змусила плакати всю країну! Горький на прийомі у Сталіна. - Слюший, Максим, вот ты напысал хорошій роман "Мать". Почему бы тебе не написат ищо роман "Атэц"? - Но товарищ Сталин, для этого нужно вдохновение и время... - А ти папробуй. Попитка - не питка. Я правильно говорю, товарищ Берия?
Анекдот тих часів, коли генеральні секретарі мінялись один за одним, приймали цей пост дуже старими і невдовзі вмирали: Зібрався ЦК КПРС із такої нагоди, треба обирати нового секретаря. Головуючий: - Ну, товариші, спочатку давайте з'ясуємо, хто хоче бути генсеком. Отже, хто хоче, підніміть руку. Е-е, ні, всі хочуть, так не годиться. Давайте, краще так: хто хоче бути генсеком, нехай підведеться сам... якщо зможе...
Похорони Черненка. Черга високопосадовців до Колонного залу Дому союзів. Раптом, розштовхуючи чергу, до дверей рветься чоловік. Охоронці роблять йому зауваження і питають, чи є у нього квиток-запрошення? - Та у мене абонемент! Найпопулярніший у совєтських телеглядачів вид спорту - "Перегони на лафетах".