На одному форумі натрапив на обговорення про відкриття у Львові ресторану "Галицька Жидівська кнайпа". В дискусіі приймають участь переважно російські ура-патріоти, які вважають, що слово "жидівська" в назві ресторану це пряма дискримінація та приниження євреїв у Львові. Цікаво було б почути з цього приводу думки самих львів"ян або тих, хто відвідував той ресторан.
у "пупера"... для тих, хто вважає, що з назві прихавана якась дискримінація: - кнайпа називається "під золотою розою"... - в українській мові "жид" -- не образа, а назва національності, на відміну від російської мови... - в українській скоріше "єврєй" -- є зневажливим словом...
- якось "несерйозно" називати так кнайпу, бо відома у середньовічному Львові синагога називалась "Золота Роза" - то скоріше в польській мові "жид" - не є образою, але не в українській (принаймні не знаю жодного єврея, якому б ПОДОБАЛОСЬ коли його називають "жид") - в українській мові слово "єврей" є скоріше загальноприйнятим, літературним :smile:
українського єврєя?!! де вони?!! де ви їх бачили?!! а вулиця, яка зара називаєтсья "староєврейська", раніше як називалася?.. а ви не давайте посилання на інший форум -- і не потрапите до бані... це ви "ошибаєтєсь", тому що сенс вкладається зневажливий...
Только не надо меня родному языку учить, ага. Да, слово _приобрело_ пренебрежительный (http://gramota.ru/slovari/dic/?word=%E6%E8%E4&all=x) оттенок уже в 20м веке, однако до революции оно было равнозначно слову "еврей" (http://dic.academic.ru/dic.nsf/ogegova/56766) Нынешним семитам не нравится ни одно из предложенных слов.
Ой, ну не знааюю.У мене тітка єврейка , так так ображалась коли бабця на горобців казала, що жидів поналітало:biggrin:
Мдя...Ото я написала - "укр. єврей" , вибачайте, стидно ми' Ліпше буде сказати "громадянин України єврейського походження" А вулиця, яка зара називається Староєврейською, в різні часи по-різному називалася: Бидленця (торгували бидлом :biggrin: -великою рогатою худобою), Зарванська (вулиця проходила за ровом), Під муром...А наприкінці XVIII ст. ця вулиця стала називатись Нова Жидівська :smile: Але!!! Тоді більшість членів магістрату (міської ради) були ПОЛЯКАМИ А тепер?
Ну, вибачайте, помилочка вийшла - визначення "український єврей" не існує Вже ж написала, що стидно, "каюсь":flag_of_truce: Хіба є такі?:eek: Іноді моцно Вас не розумію.
Дасссс... Галицкий ЮМОР - ЭТО СИЛЬНО! ИМХО! П.С. И ЧТО интересно - НИКАКОЙ уголовной ответственности!!! Счастье, а не ТЕРРИТОРИЯ УКРАИНЫ!
Очень смешно. Конечно же я живу в 20-ом веке, только автомобили появились на улицах, а Украины как государства ещё не существует. К слову - это что за словарь такой? Автор кто? Я же вам дал ссылку на словарь Ожегова, который имеет вполне конкретные реквизиты http://dic.academic.ru/contents.nsf/ogegova/, и приведённые по указанным ссылкам данные о слове "жид" подтверждаются твёрдой копией словаря, что есть у моих родителей в шкафу.
добре, добре.... "жидовська морда", слідуючи словнику ожегова (даля, брокгауза та ефрона ецетера) -- не зневага....
Это уже словосочетание. Я надеюсь вы будете утверждать, что "еврейская морда" звучит более уважительно?
Слово "жид" в український мові набуло негативного забарвлення ще в довоєнному срсрі.На заході україни просто не існувало іншої назви для юдеїв і звісна річ,слово "жид" просто не могло бути образою.Інша річ що тих юдеів,що мешкали в довоєнній Галичині т.з.галіцінерів,практично не лишилось. Більшість була знищена в Янівським та інших гетах.Тобто практично в Україні з її совковим приданим немає евреїв для котрих слово "жид" не несло би негативу.Бо ті євреї які живуть зараз в Україні мають таки совітьське коріння.А назва "Жидівська кнайпа",-так для львівської екзотики я не думаю що тут можна вбачати якісь образи гідності.Так само як і доводити що в сучасній український мові слово "жид" не несе негативу,несе, бо то є іще одне "родімоє пятно недоброї пам"яті соціалізма"
Дозволю собі нагадати, що ще 100 років тому галицькі українці називали себе русинами. Навряд чи нам сподобалось би, якби нас нині раптом знов стали називати цим традиційним та історичним іменем. Нехай кожен народ сам вирішує, яке ім"я для нього прийнятне і приємне. Інші ж повинні цю волю шанувати. А поява тої кнайпи (як і "Криївки") є на мою думку нічим іншим, як не конче доречним намаганням комерціалізувати історію.
Навіть якби бабця горобців євреями назвала, то тітка би образилась. Бо тут справа не в тому, як назвали, а в тому, що підкреслили жидівську натуру. Можна навіть сказати, що бабця назвала тітку і її рід голотою. Це б кожного образило. Хоч це і жартома.