Цитата із щоденника Артемія Лєбєдєва Адже справді, чому те що для одних доброчинність, порятунок життя, для інших - монополія на порятунок життя і спекуляції на тому? Що форумляни про це все думають?
Якщо дійсно знаю людину, якій потрібна допомога, то допоможу. А відсилати гроші на якийсь невідомий рахунок не буду. Звідки я знаю, куди ці гроші насправді підуть? Може, осядуть в кишенях якогось спритного шахрая.
я не прихильник, а раз на тиждень читач його ЖЖ І тема не про те, хто чий прихильник, і не про те, кому ми готові допомогти грошима, а кому ні. Тема про те, чому операції із порятунку хворої дитини коштують сотні тисяч доларів? Чому лікарі не хочуть врятувати життя дитині, яка не має таких грошей?
Про що тема, дозвольте запитати? Про шахраїв, про платну медицину, про зависокі ціни на медичні послуги чи ще щось? Як видно з відповідей двох дописувачів, кожен розуміє цю тему по-своєму, Мартіні напевно теж мав на увазі щось інакше. ---- Поки я писав, Мартіні і сам відповів. Тему можна тоді звести до питання: "Чому пекарі не роздають хліб безкоштовно тим, хто не має грошей".
зовсім неправильне запитання лікар не повинен працювати безкоштовно але медицина повинна бути доступною а зараз виходить, що право на життя мають тільки ті, хто може собі дозволити операцію за 100-200 тисяч євро. Середньостатистичний українець навіть продавши все що має в цьому житті, навряд чи таку суму назбирає я розумію високі ціни на пластичну хірургію, навіть якоюсь мірою на стоматологію. Тюнінг власного тіла - це розкіш, без того можна прожити. Але онкологія, трансплантологія - це галузі, які не виконують захцянки багатих, а рятують життя. Чому вони доступні тільки для "вищої касти"?
Тому, що медицина не може бути прямо оплачуваною - навіть мільйонер може бути не в стані заплатити рахунки за своє лікування в складних випадках. Для цього і існує медичне страхування. Або, в деяких країнах, оплачувана державою медицина. Яка, втім, і так покривається з цілевих податків. Ілюзія безкоштовної медицини добра, поки за власний кошт купуються тільки прості ліки, бинти і шприци. Коли потрібне щось складніше, треба - завважте - не тільки платити непосильну ціну, але взагалі для такого лікування їхати за кордон.
Які критерії доступності? Як би мала визначатись ціна лікування - "От в тебе Віттон, тобі більше платити, а в тебе авоська (або й нема), ти заплатиш менше"?
Колись у Бігдана прочитав, а зараз згадалося... А взагалі, тема важка, що б не сказав, колись пошкодуєш...
Якщо кого цікавить. Церква каже, що давати допомогу, не розібравшись - є злом. Таке я чув. Справжня допомога, коли знаєш куди і для чого, а якщо даєш для відчепного.... то не добре.
Справді так - важливо не скільки, як переймається Тьома, а як, як пише Мих. Наші доброчинні "відмазки" для багатьох вже могли стати основним джерелом доходів для шахраїв. І задумуватись потрібно не над тим, скільки коштують лікарі а над тим чи справді грошей буде достатньо для вирішення проблеми. Може крім них потрібно потратити час для того, щоби пересвідчитися чи справді такі хворі діти існують, чи справді лікарі такі дорогі і чи справді ми комусь допомагаємо? Мені здається, що якщо щиро хочеш когось врятувати то потрібно розуміти, що це не проста справа, потрібно розуміти, що гроші, що потрапили в руки шахраям могли врятувати дитяче життя, але, можливо, не зробили цього. І якщо не полінуватися і перевірити, то, думаю, що відразу виясниться, що дорогих операцій за мільйони доларів для незабезпечених дітей майже не буває. А щодо зауваження про сліпе наслідування Тьоми, то я мав на увазі мати у цитаті в першому пості. Як на мене, не личить цьому форуму. Я і автору теми, зрештою .
Розумію Мартіні на всі 100%! Не марсіани ж встановлюють "тарифи"(огидне слово для порятунку чийогось життя!) Нехай коштує апаратура,нехай ліки дорогі,нехай праця хірурга коштує.Але ж не захмарні суми! Лікар може вирішити суму оплати на користь тих,хто немає цих скажених коштів!Чи хто це вирішує врешті решт?! Не йдеться про доброчинність громади,окремих людей.Ідеться ХТО встановлює ці ціни?! Вибачте за емоції.
Які ціни? У Києві є представлено чимало фондів, що оплачують лікування для малозабезпечених, безкоштовно постачають ліками важкохворих, багато приватних клінік та хірургів проводять операції без заробітку, чимало лікарів працюють безкоштовно. Я це бачив на власні очі. Також особисто я бачив "захмарні" ціни на операції лише в закликах до пожертви. Я не виключаю, що такі існують, але закликаю до обдуманої доброчинності, мені здається, що не все так погано, якщо ми робитимо доброчинні справи не лише гаманцем але і руками та мізками.
Так, але не можна вимагати від них цього - добрий лікар вчиться років з десять, і коли нарешті вивчиться, він і його сім'я мають право пожинати плоди. І не можна забувати, що при операції дуже часто, особливо якщо мова йде про операції життєво важливих органів, присутні спеціалісти інших профілів, анестезіологи, реаніматори, нарешті операційні медсестри. Все це ціну операції аж ніяк не знижує.
Пропоную почати з тарифікації на банальний апендицит у львівсікй лікарні. Кіко треба в кишеньку покласти?
А хто каже працювати в збиток? Людей, що не можуть собі дозволити якусь стандартну операцію не так вже і багато (не плутайте з оголошенннями про допомогу, їх точно більше). Думаю, "доброчинні" операції це не більше 1 відсотка від всієї роботи. МОже я помиляюся, але у Львові спочатку роблять апендицит а потім вже питають про гроші. Хіба це так погано?
Я не стверджую, що це хтось сказав. Де? В Україні? В Україні у кишеню лікаря йде тільки частина справжньої вартості операції. Тут би доплатився мало хто, тому медичне страхування - річ, без котрої не обійдешся.
Все-таки тут говорять про різні речі - і про шахраїв, і задорогі медичні послуги, і неофіційні побори при офіційно безкоштовній медицині. Я б ще уточнив, що мається на увазі під стандартною операцією.
а я от ніяк не можу зрозуміти такого: операція закордоном коштує 100 000 євро. Як може коштувати операція, яка триває нехай 5, 8 годин - 100 000 євро(мільйон гривень)? безпрєдєл, як на мене.