Гм... Не лише зараз нас дратують крики всілякиз "братів" про нас, вигаданих, неіснуючих... І колись до таких самих відзивалися. Відзивалися велетні думки й духа. Антошкові П. Діалект чи самостійна мова? Найпустіше в світі се питання. Міліонам треба сього слова, І гріхом усяке тут хитання. Міліонам треба світла, волі, Треба вміти, як їх добиваться, Поки стогнуть кволі, мерзнуть голі - Нам в Параски ласки дожидаться? Як твій брат із голоду вмирає, А його ти накормити вступиш, То чи ждеш, аж срібну ложку купиш, Чи береш букову, що він має? Як твоя у річці тоне мати І кричить: "Рятуй мене, Антошку!" - Будеш ти на гарний човен ждати Чи їй кинеш першу-ліпшу дошку? Зви се діалектом, зви жаргоном Тую дошку, ту букову ложку, А вона лунає відгомоном В міліонах серць живих, Антошку! Хай та мова вбога в славнім роді, Хай московська, польська, чеська краща - Поки служить Матері в пригоді, То вона культурі не пропаща. Хоч в сусіда там пиха багацька У порфирі сяє та атласі - На чуже багатство ми не ласі, Ласа лиш твоя душа жебрацька. Бідні ми, як коні на припоні, Збагатись нас труд на рідній ниві: В діалекті чи хоч би в жаргоні Будемо багаті і щасливі. Діалект, а ми його надишем Міццю духу і огнем любови І нестертий слід його запишем Самостійно між культурні мови. Іван Франко Якщо тема не має права на самостійне існування, то прошу перенести її куди слід.
то не діалект, то жаргон Колись вчили у школі той вірш. Насправді тема актуальна. Нещодавно натрапила на блог А. Вассермана, якого вважала розумною інтелігентною людиною. Мати рідна, що він пише про українську мову :ireful::eek::8:
ні, просто на ті часи україна була провінцією московії і австро-угорщини, то ж українська мова вважалась не мовою, а таким собі місцевим малоросським діалектом, не вартим звання "мова"
Я би пропонувала також додавати сюди цитати з різних НАШИХ книг. Ней сі вдавлют! Тільки бажано з розмірами не перебільшувати.
почитайте мои посты в теме "Иван Франко". Оказщывается, был, и еще какой. Я вообще поражаюсь, почему он считается провідником после всего того, что прочла, узнала, а главное - його твори прочитати.