Доброго здоров'я всiм! Хочу звернутись до форумчан за порадою. Мене звати Роман, я маю на метi зайнятись вирощуванням ягiдно-фруктових садiв у форматi мiнi ферми. Для закладання садiв мене цiкавить захiдний регiон, наприклад Iвано-Франковська обл, Чернiвецька обл, та iншi. Був там у якостi туриста, а не в селах. Зараз я на этапi збору та усвiдомлення інформації з iнету так як знаходжусь в Одесi. План в мене простий, спочатку хата та й город (50 сотих приблизно) для пiдготовки саджанцiв та агротехнiки. А далi дiлянка землi 2-10га для садiв. Досвiд з рослинами в мене невеликий але є (эксперименти з сортами на дачi). Наразi я знаю декiлька параметрiв того, що шукати. В мене немае якихось активiв для швидкої купiвлi будинку, тому мене цiкавить можливiсть видiлення незайнятого дому у селi чи купiвля за символичну цiну. Отож менi птрiбно щоб i майбутня дiлянка була поруч з домом. Я так розумiю менi потрiбно звертатись до сiльського голови по варiанти i можливiсть оселитись. Чи може хтось пiдказати як менi краще достучатись до сiльських голов. Може є якiсь методи чи порядок звернення? Перша думка це зателефонувати на контакти наданi тут Рада інфо — портал місцевого самоврядування України Також я читав про можливiсть отримаи 2га землi вiд держави для ведення особистого господарства, для цього потрiбно знайти вiльний шматок землi, але я не знаю чи актуальна наразi кадастрова карта Кадастрова карта Може в когось є досвiд такого оселення в селi? Якщо тема буде актуальна - буду звiтувати)
В нас це точно не реально, що взагалі означає виділення? Хата коштує купу грошей, навіть якщо то стара розвалюха, ділянка під забудову 12 ст. - 700 євро . Хіба десь є такі глухі села шо там будуть раді щоб до них хоч хтось приїхав і є хати без власників, але то сумнівно... Теж мало реально, зараз то обіцяють учасникам АТО (хоч право на це і так має будь який громадянин) і то є не для всіх, але то вже реальніше, якщо десь є землі які не використовуються, то і в той же час не розпайовані і не вкрадені досі, то може і наріжуть вам гектар другий...
чому не в оренду у місцевих... бандерівців? ) так швидше і дешевше, а там буде видно якщо нема ні грошей, ні знань... можна ж просто працювати якийсь час найманим працівником... краще за місцевих але все одно... потрібна якась мотивація кудись їхати... і якась... внутрішня інвентаризація, чи шо десь читав... був такий американський мільярдер Сем Уолтон... він відкривав нові магазини своєї мережі не там де всі... а в перспективних, на його думку, районах...
можливо, на цю тему ) Джек Лондон "Лунная долина" 1907 рік, молода пара втомившись від життя у Сан-Франциско, вирушає на пошуки "казенної" землі...
Оренду не розглядаю бо це величезнi операцiйнi витрати кожен сезон. Для агробiзнесу у цьому немає сенсу. Та i не можна ж з собою забрати весь сад коли оренда закiнчиться) Якщо ж я вирiшив переїхати i займатись рослинництвом то можна припустити що мотивацiя в мене є))
спробую розхитати деякі переконання ) оренда буває на дуже тривалий термін, і її можна подовжити за згодою сторін операційні витрати? а купівля - це разові великі витрати... хто писав, що грошей нема і особливих знань нема одні експерименти... до речі, там інший клімат, інші рослини, чим на Одещині... і яка мотивація у місцевих просто так давати землю незнайомій людині? раніше вони там пасли овець, а тут... хтось приїхав і загородив... сад не можна перенести? ну фізично це складно зробити, але економічно... якщо цінні дерева, їх можна розібрати на чубуки... ну і т.д. сподіваюся ентузіазм ще залишився? )
Оренда на тривалий термiн буде коштувати в рази бiльше за купiвлю. Цього ви не врахували) та й дiйсно, хто писав що нема грошей и знань? Та практична база є. про iнший клiмат - ну є трохи, але не критично. По сонячнiй iнсоляцii дуже схожа картина, а по iншим данним - то навiть добре що вiдрiзняється. Яка мотивацiя - не знаю. Якщо б я мотивацiю сiльських голов знав - не питав би поради на форумi) Пасти овець на закинутому подвiр'i покинутоi хати - ви таке вже робили? Не думав, що там навiть пройти можна так усе має порости бур'яном. Переносити сад на 1-2 тис. дерев та кустiв чубуками - вы пане глузуєте з мене) Покладати зусилля та роки працi та iнвестицii заради дорожчоi оренди? Здається вы не досить розумiєте що говорите(
дійсно, хто ж це писав: Досвiд з рослинами в мене невеликий але є (эксперименти з сортами на дачi)... ... В мене немае якихось активiв для швидкої купiвлi будинку, тому мене цiкавить можливiсть видiлення незайнятого дому у селi чи купiвля за символичну цiну.
Подивiться на цiни зазначенi на olx на продаж будинку з землею. На менш нiж 10к $ можна не розраховувати. Це дiйсно непiдьомна сумма. Вкладати все в один этап усього дiла вважаю вкрай нерозсудливим. Та й iнвестицii у таку справу як ферма потрiбно вкладати поступово, напротязi декiлькох рокiв. Та я бачу, що в селах є покинутi хати за землi. Багато iсторiй про те як люди купували за символiчну плату хату з землею у селi за допомогою сiльського голови, та й за символiчну сумму. Шановний, в мене i поряд немало людей якi покладають великi зусилля щоб я нiкуди не iхав, нiчого не вырощував бо це все складно, дорого та багато чому ще. Я попросив допомогти порадою за для дiла, а не для того, щоб ви мене пробували розхитати.
хіба я радив не їхати чи не вирощувати? просто цікавлюся... от наприклад, чому хочете мати справу з сільським головою, а не з власником ділянки... згідно державного акту на землю? наприклад, знайшли підходяще місце, і сільський голова запрошує... а власник з держактом - багато років вештається на заробітках по закордонах це реальна ситуація?
От саме тому що власника може й не бути на мiсцi або в зонi контактноi можливостi я хочу поспiлкуватись з сiльським головою. Гадаю йому вiдомо усi покинутi хати та землi та стан речей у його межах вiдповiдальностi. Так ситуацiя доволi iмовiрна, але для цього спочатку треба знайти пiдходяще мiсце. Знайти це першочергова справа.
Забужжя, Теляж, Поториця - то є села біля міста, і там є попит і є немала ціна. В сторону митниці також є попит. А, якщо взяти Княже, Смиків, Лучиці - там ситуація зовсім інша. @Hyligan, коли будете їхати між Жвирков і Добрячином, зверніть уваги на городи навпроти Доміків (між дорогою і залізницею). Там купа городів, зарослих бур"янами, їх вже роками ніхто не обробляє. І це поряд з містом!!!