А якщо не відпочивали? теж можна сюди? Вчора ввечері повернувся з вояжу по Польщі. Коротко описую. Кордон (Шегині) переїхали десь за півтора години (туди1,5 і назад1,5) Дороги переважно всюди в нормальному стані, хоча деякі, на периферії, все таки в ямах. Ризикнули включити свій антирадар, тому констатую що переважна більшість камер - пустишки. Найбільше діючих радарів було біля Лодзя. Запитання до друзів з Польщі: що буде якщо зупинить поліцейський з включеним антирадаром? По верхній автостраді (Лодзь-Познань-...) рухатись краще ніж по нижній (Краків-Вроцлав-....) В Варшаві в готелі (в ресторації готелю) гуляли поляки, тому виселились в 5 ранку по причині спрацювання пожежної сигналізації через розпилений вогнегасник п'яним поляком. Оскільки були сонні і спішили, відносини не виясняли. В Познані попали на період виставки (самі теж заїхали туди по тій же причині). Оскільки не знали в який період попадем, готель не резервували. Наслідок- єдине вільне місце в "Новотелі" за 1100 злотих (зі знижкою). У всіх інших готелях в один голос відправляли на вроцлавську трасу в мотелі (ніби там мають бути вільні місця) Вирішили не послухатись і рушили в зворотньому напрямку, на Пілу. За 29 км від Познані спокійно винайняли за 250 злотих номер. Біля Радома ледве не попали в аварію. Якась пані на Фабії "чемно" висунулась з другорядної на головну навіть не повернувши голову в нашу сторону перед самим носом. По виразу її обличчя я зрозумів що, коли ми різко загальмували і спробуали її об'їхати, то вона навіть не зрозуміла що відбувається і далі собі сунулась як танком І ще. Постійно дивуюсь чому більшість водіїв в Польші п-о-в-і-л-ь-н-о заповзають в поворот/з'їзд майже зупиняючись?! Цьому є якесь пояснення?
Це не в Польщі повільно, це в Україні швидко. ))) Радарів справді в Польщі багато (не з"ясовували, чи справжні), а от вражає стан дороги десь коло Денбіци-Ржешова, і звукова ізоляція будинків попри дорогу... аж шкода тих людей, що за ними живуть. Моя порада тим, хто їде в Чехію - їдьте через Словаччину. Приємніше їхати.
Антирадари заборонено. Отже, буде штраф. Солідний, в злотих, суттєво більше 100 доларів. ---------- Додано в 18:27 ---------- Попередній допис був написаний в 18:23 ---------- Не факт. Радарів є кілька різних типів, не обов"язково що їх всі "вичислить" антирадар. Крім того, бачив пару раз мобільні групи поліцейських, з фоторадарами. Та й спрацювує радар кілька мілісекунд, і ви не встигнете загальмувати.
Тому що вони не знають, що чи хто за поворотом. Вони не хочуть трагічних несподіванок. Зате поляки майже всі під"їжджають до головної з другорядної повним ходом, а потім сильно гальмують. Коли я це бачу, як він летить мені напереріз, я просто хватаюсь руками за кермо і стискую зуби, бо мені здається, що він не зупиниться... Був у Польщі *надцять раз. Проїхав дорогами Польщі понад 7-8 тисяч км. Мав 3 зустрічі з поліцією і 1 дрібну аварію. Поліція чула мій східний акцент, і після цього була дуже веселою і доброзичливою - не штрафували ні разу, але один раз довго "читали мораль", бо я небезпечно пожартував на тему корупції - мене застукали вночі за кермом стомленим, забороняли їхати без відпочинку, і хотіли завезти до готелю, а я пожартував, що то точно буде готель його брата . Образився і довго мені вичитував. Ледь відпросився... Але стомленим був точно, тут вони не помилились, бо я проїхав "без посадки" від Києва до Кракова. Дрібна аварія? В густому тумані призупинився на дуже крутомі підйомі- виїзді з двору з поворотом, в Ярослав"ю біля домініканського монастиря, біля магазину запчастин "Мерседес". Ззаду впритул на "Малюху" притиснулася дівчина-інвалідка. Не бачив її абсолютно, бо вона не включила фар в темряві (!), під час рушання з місця я відкотився 0,3-0,5 метра назад (бо не вписувався в поворот між тротуарами) і фаркопом вчавив їй номерний знак. Вона ж бо під"їхала зненацька... За 200 злотих мирно розійшлися без поліції. ...Тихо ненавиджу деяких краківських і варшавських таксистів! Бо вони всі точно як київські - мерзотники! Підрізають, повертають де, коли і як хочуть у тебе перед носом, різко гальмують і т.д. От уже ж порода...
це нажаль факт. Ця ділянка навряд чи буде готова до Евро2012. Там ще справа в в тому, що тепернішна дорога втратить своє значення і навантаження, бо неподалік буде автострада а4. Якщо маю час, роблю ще йнакше. Йду південною трасою через Кросно і Ясло аж до Бельска Бялої, а потім в Катовіцях можна вскочити на порядочною автостраду і вйо. Чудове, краєвіду, машин менше - але правда, повільно і це не вихід на зиму (гори ). А з Карпат нп до Кракова - дійнсо більшість їде через Словаччину. ---------- Додано в 07:49 ---------- Попередній допис був написаний в 07:35 ---------- Факт. Антирадаром треба користувати... ну скажем - обережно і з деяким інстинктом. Коштує. Чи більшість - не різикну сказати. Але багато. Но не сумуйтесь. Зараз в поліції инший шлягерь, перекинулись на йншу вундерваффе. З кожним роком більше машин з камерами. Не один зі знайомих вже стал в них такою кіно-зіркою .
Dobry glina, zły glina... Не знаю, я чомусь добре відношусь до них відношусь. Бо вони до мене також. Коли чують мій акцент, то надзвичайно задоволені, іноді сміються, вибачаються і кажуть, що так їх бабця і дзядек розмовляли. Звичайно, так. Бо я навчився розмовляти в дитинстві, у своїх бабці і дзядкув. І тільки за кількадесят років вперше приїхав до Польщі... Тому моя польська мова залишилася архаїчною. Але як "наших" ментів, так і польских глін ("гліни" - так в Польщі називають поліцейських, навіть іноді вони самі себе ), чи американських копів або англійських боббі - певна частина населення їхніх країн, особливо хулігансько-молоде та футбольно-фанатське, традиційно недолюблює. Тут цікаво про прізвиська поліцаїв деяких країн: http://www.drive2.ru/users/schtaller/blog/4062246863888192108/
Ну раз нова тема то напишу більше Я це теж знаю на рівні слухів. Тому і запитався чи точно хтось знає, або може вичитати в документах. Можливо. Але вичисляло на одинакових пунктах. Наприклад в напрямку старого (там зараз ремонт і потрібно робити гак, а попереджуючих знаків лише один, який ми прогавили) виїзду з Лодзя на автостраду спрацювало 5 радарів підряд. Всі радари на автостраді теж спрацьовували. На інших дорогах дуже мало. Я не повзун але і не лихач. Не буду розказувати що вельми чемний, але коли бачу що в хвості хтось прилаштувався їду аж дуже чемно. І коли сам на дорозі, а хтось їде навпроти, теж стараюсь скинути до нормативу У нас так само, тому коли перший або один на дорозі то стараюсь їхати не нагліючи. Все стараюсь сісти на хвіст, відстати 50-70 метрів і не відпускати поки не з'їде в іншому напрямку. ай-ай-ай. Виручало не один раз. Рекомендую (Маю на увазі наші дороги і наші ментовські кормушки). Не згідний. Видимість там достатня. маєте на увазі чудозброю- машини з радарами? Тому і вчепили, що їхали двоє, і домовились що той хто на пасажирському при першій підозрі швидко зніме умгу. Я вже описав що дехто і не гальмує І ще здивувало цього разу що багато хто поворот або включають вже коли розпочав маневр, або зовсім не включають. Але то не дивина. В нас теж таких олухів тьма
...Дивно... Не був у Польщі близько 8 місяців... Невже там так все змінилося? Скільки їздив - правила народ шанує... Крім таксистів... І то, вони просто знають, де поліція чатує, а про пересувний "нестандарт" повідомляють один одному по радіо... Може це мені після Києва Польща видається набагааато кращою за виконанням правил дорожнього руху...
А чому через Словаччину? Якщо наприклад їхати зі Львова, то сумніваюся що краще їхати на Закарпаття, потім Словаччину, а потім в Польщу. Всі автобуси на Чехію зі Львова їдуть через Польщу напряму. Та й самі словаки, наскільки я знаю, не найкращої думки про свої дороги. Знаю купу людей, які їдучи з Праги в Кошице, їдуть через Братиславу, далі через Угорщину, а потім десь там біля Мішкольца вертаються в Словаччину. Так хоч і відстань довша, але виходить швидше і менш втомливо
А тому, що якщо їдете власним авто, то воно вам подякує. Бо траса на Закарпаття не до порівняння з "трасою" на Шегині. Уважно читайте. Ми ж не тільки про автобуси - це раз. А два - не всі перевізники хочуть купляти в Словаччині талон для проїзду автострадою. Ну і три - ми ж не тільки про перевезення себе говоримо, але також про задоволення від подорожі. І українці, і чехи також. Що від якості польських доріг не спасає. Те саме кажу я, коли порівнюю переїзд Польщею і переїзд Словаччиною.
Через Угорщину їдуть, бо там автобам хороший йде через всю країну майже до самого кордону з Україною. А щодо Словаччини - хіба відкрийте секрет - де ж там хороша дорога, щоб швидше дістатися до Кракова, ніж на пряму. І взагалі, цікаво який маршрут Ви пропонуєте, якщо їхати зі Львівської області - по трасі на Мукачево, а дальше в Словаччині десь на польську сторону перебиратися? Але там всюди по кордоні йдуть гори, серпантини, що теж не найкраще...
Сорі, що писав про Краків. Просто тема була про Польщу...але якщо розвивати дорогу дальше, то я мав на увазі їхати з Кракова далі в сторону Чехії Просто з особистого досвіду - з Праги до України їздять десятки друзів і знайомих і виходить так - ті що хочуть дістатися на Закарпаття, їдуть через Брно, Братиславу через Угорщину. Ті що до Львова - то їдуть всі через Польщу. Ясно, що дорога в Польщі не дуже, особливо після Кракова, вже не говорячи про дорогу з кордону на українській стороні. Але через Словаччину не їде НІХТО. Можливо хіба що якщо є час на прогулянку і полюбуватися горами...Тому я і здивувався, бо вперше почув таку думку про поїздку з України до Чехії через Словаччину
Можливо, варта спробувати. Все залежить від того, які вимоги до подорожі, і що ви готові принеси в жертву - час, гроші, підвіску. Бо через Польщу кілометраж менший, водночасно сумнозвісні обмеження швидкості, а в Словаччині платна дорога, але їхати - задоволення. Думаю, коли з"єднають між собою окремі ділянки Д1, їхати взагалі буде не до порівняння з чеською Д1. А щодо автобану в Угорщині - так, там люксусово. Тему тре перейменувати на Навколоукраїнські вояжі.
Ну звісно, коли є час і бажання помилуватися природою, то Словаччина - приємна країна. Можна ще поплавати в термалах чи сходити у Високих Татрах на якусь гірку...Правда, мені поїздки з Чехії до України і назад давно перейшли в рутину,тому для мене це просто час який треба затратити для того щоб добратися з пункту А в пункт В з найменшими шкодами для здоров"я
Буду у Вроцлаві. Порадьте, куди варто з'їздити на вихідні на ближні закордони. По карті подивилася - то Дрезден і Прага мені видалися зручними по відстані і одночасно є що подивитися тому, хто ніколи там не був. Чи знаєте якісь варіанти недорогого проїзду і проживання? Чи є щось цікавіше, ніж ці міста?
Щодо радарів, то проблеми нема, якщо використовувати навігацію. Вона підказує де є радари. А взагалі то треба їхати поволі, щоб не наражати себе і інших на небезпеку.