пільги для приїжджих абітурієнтів...

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем duncan, 29 лют 2008.

1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

мене цікавить, чи це збереглося....
    і причини, за якими давали (дають) такі пільги...

2. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Відповідь: пільги для приїжджих абітурієнтів...

"Давали" - бо було кого "направити" працювати у провінцію (село).

Були різні прохідні бали -
    1 - для міських абітурієнтів
    2 - для сільських
    3 - для "армійців" або зі стажем 2 роки близько до фаху.

Окрім "прохідного балу" (гарантований вступ) був "напівпрохідний" - де порівнювали атестати, характеристики, таланти (спортсмен, артист), національність і т.п.
    Як зараз - не знаю.

• Подобається Подобається x 1
  3. duncan

я питаюся, тому що кілька років тому таке ще було точно....
    і мене це шокувало, бо я й досі не розумію навіщо це.....
    які я, наприклад, маю переваги перед мешканцем з сіл чи містечок львівської області, через що цей мешканець отримує перевагу при вступі до вназу?...

4. Princess

Princess Well-Known Member

щоб багато не писати, лиш невелика цитата
    Умови прийому до вищих навчальних закладів України
    я про дітей із сільських шкіл не бачу

5. duncan

вже ліпше....
    але....

кому невідомо про оцінки в сільських школах?.. [​IMG]

6. syavych

syavych копач

В законодавсті України про пільги для сільської молоді вроді ніде нічого не згадується - це був (можливо і досі є) пунктик окремих вузів, серед яких і ЛНУ (проте лише деякі факультети). Трохи розкажу бо сам "пільговик-олімпіадник", і працював пару років в приймальній комісії.
    Принцип простий - якщо ти з села, здаєш окреме тестування (не разом із всіма!), так само окремо тестувалися інші "пільгові" категорії абітурієнтів (наприклад призери очно/заочних олімпіад). Тести для сільських були звичайно набагато легші, і саме тестування проходило спокійніше - могли "недогледіти" шпору тощо. Потім визначали ліміт скільки "пільговиків" на кожен факультет, а решту - звичайні абітурієнти.
    От такі в нас "рівні" права :)

7. duncan

про це я й кажу....
    більше того, я багато разів стикався з наступним....
    наприклад, коли я поступав в академію, питався: що маєш по тому чи тому предмету....
    казали: 5...
    вступний іспит: дуб-дубом.....

невелике село: вчителька -- сусідка, то чи не поставить вона "5" в атестат, щоб зробити дитині червоний диплом і пільгову участь при поступанні?..
    приходить абітурієнт з міста -- пролітає....
    а потім починаються розмови: "диплом купили", "роботу купили"...

звідси і кумівство....

8. syavych

syavych копач

Ну проблема кумівства з назвою гілки не зовсім співпадає. "5" (хоча зараз вроді 12:)) можуть "по-кумівськи" поставити і в місті, але на ті оцінки при поступленні дивляться однаково (тобто ніяк) незалежно від місцевості.
    Питання в іншому - у поблажливішому ставленні до сільської освіти. В дечому вузи мають рацію - хоч діти там і не дурніші, але все-таки мають (мали) менші можливості на здобуття якісної освіти. Для прикладу один з факультетів який підтримував цю програму був фак приматів. Пояснювали це просто - сільська молодь не мала такого доступу до компутерів як міська, тому не могла здавати іспити на тому ж рівні. Зараз ситуація змінилася бо діють купа програм типу "Компутер в село", плюс до того поява Центру незалежного тестування, якому по-барабану де ти живеш...

9. sem41

sem41 Well-Known Member

Пільги для абітурієнтів з районів мабуть мають право на існування для педагогічних і медичних вузів.Тобто абітурієнт входить в пільгові 5-ть чи 10-ть відсотків, з обов*язковою умовою відпрацювати по закінченні вузу в тій місцевості звідки його відправили (або направили) не менше 5 років. Не виконуєш дану умову проплачуй повну вартість навчання на платній основі,або і більше.Вчителів і лікарів в селах буде достатньо, бо ж добровільно ніхто їхати не хоче.

Колись, до речі,в кінці 80-х була категорія пільговиків і зі Львова.Підприємства відправляли на навчання своїх працівників,яких також приймали за окремим конкурсом.Стипендію таким студентам теж платило підприємство що направляло.

10. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

переваг ви маєте багато
    власне права при вступі тому нерівні, що нерівні можливості під час навчання в школі
    міські школярі їх мають більше
    і комп’ютери і бібліотеки і книгарні і гуртки і школи з поглибленим вивченням предметів і репетитори до кольору до вибору і т.д.
    я проти пільг, але спочатку треба забезпечити рівні можливості для навчання
    я вчилася в сільській школі, знаю про що кажу

11. duncan

гелено, ви дивилися нині савіка шустера?... [​IMG]

даруйте, але це підміна понять.....
    навіть в такому глухому селі, де знаходиться моя дача, є бібліотека.....
    дуже непогана бібліотека....
    до районного центра, де є комп’ютерний клуб і в якому вчаться дітлахи з цього села, в школі є комп’ютери.... [​IMG]

і (!) якщо дитина хоче вчитися, але не має цих засобів (що насправді не є достовірним), -- вона отримає всі потрібні знання...
    наприклад, в тій самій школі....

це не є приводом до того, що вона має отримати пільги при поступанні...
    якщо вона погано вчилася всі ці роки -- не факт, що буде хорошим спеціалістом....

12. Гелена

Гелена Дуже важлива персона

чуть-чуть дивилася :)
    запам’яталося як Черновецький ляпнув Литвину коли той сказав що в селах на Житомирщині умови навчання гірші, ніж в Києві: "а ви зробіть в Києві такі ж умови як в селах на Житомирщині"
    ги-ги... то дурне, що обмовився, зле, що не виправився

тепер по темі: я сама вчилася в сільській школі
    сім років тому. чи вісім? менше з тим. комп’ютера я в очі не бачила :)
    всю сільську бібліотеку прочитала
    але що то за бібліотека? я вас прошу! село хоч велике, але дике
    ну п’ять хвилин до райцентру, але я туди на навчання не їздила
    хоча ви праві - навчитися можна
    просто мене трохи жаба душить, що в міських школярів більше можливостей :shy:
    бо більший доступ до інформації, якої мені бракувало як повітря
    я ж дурна навіть не знала про можливість "сільського тестування" (здача одного іспиту)
    тому вступала аж три роки. блін...

радше поза школою ;)

13. Оля

Оля Старожилка форуму

А я дещо розумію навіщо це. :) Працювала в одній із сільських шкіл Пустомитівського району. Село віддалене. Майже діра. 30 років там пропрацював місцевий житель вчителем української мови і літ-ри. Тоді прийшла я. Попрацювала пару років, пішла в декрет і ніколи туди не вернулася. Потім після мене ще одна приїжджа вчителька працювала і теж чкурнула. Потім всі потрохи розділили ті уроки і так тягнули. Аж поки не направили з райвно свою ученицю на філолога, не вивчили і вона не вернулася назад в село. :) Вже працює десь 10 років. І нікуди не дівається. От так і з багатьма спеціалістами для села. В тому, думаю, і весь секрет. А що з того, що університет закінчує багато львівських дітей, як вони мало хто за спеціальністю працюють?

14. Redhotchilly

Redhotchilly Well-Known Member

а я памятаю, коли на останню чверть з львівських спецшкіл діти переводились в сільські школи, щоб поступати "як сільська молодь".

Я теж вважаю, що це несправедливо. Ствоювати і розвивавати інфраструктуру села... просто важче)

15. Оля

Оля Старожилка форуму

А що тоді скажете на ось це моє речення? ;)

Чи скажете, що то неправда? Особисто знаю, що львівські діти всіх моїх знайомих, що щось позакінчували НІХТО НЕ ПРАЦЮЄ ЗА СПЕЦІАЛЬНІСТЮ і за розподілом всіми-правдами-неправдами не поїхали. Яка тоді державі користь з таких міських випускників?

16. Redhotchilly

Олю, в мене взагалі ставлення до системи вищої освіти в Україні дуже специфічне.
    В принципі, за кордоном теж не всі працюють за спеціальністю, якщо чесно.

вчителями і лікарями в села поїдуть працювати і львівські, якщо будуть нормально платити за це.

p.s. всі вищої освіти мати НЕ МОЖУТь, тому і відбувається природній відбір...дехто працює за спеціальністи, а дехто - ні.
    бо країні потрібні не тільки міжнародники і юристи

17. duncan

геленочко, сім років тому, як це не банально, я і у львові комп’ютер не бачив...
    (ті калькулятори-переростки з п’ятидюймовими дискетами у профцентрі -- не рахуються [​IMG])...

18. Оля

Оля Старожилка форуму

В мене теж. :) Мені аж смішно, як всі діти моїх знайомих (можучі і неможучі) вчаться на зламання карку. :) Бо модно! :) Батьки за сесії платять, за курсові, за дипломні. Сміх та й годі. :)

Не всі. Але в нас тут до 90% працюють. Хіба, як йде скорочення, то часом йтуть довчаються, перевчаються.

Щось я таких мало бачила, як в Україні жила. :) А платити будуть, як і платять всім. Тільки діти зі сіл скоріше і в села й повернуться. А міські не вірю, що в села поїдуть. Колись після універу за що-небудь в місті чіплялися. Навіть за роботу вихователя в дитсадку на 70 рублів, в той час, як в селі по спеціальності на мене навалювали навіть дві ставки. :)

19. Redhotchilly

Поїдуть і ще як поїдуть. В мене є знайомі в Києві, які розробляють зараз одну концепцію, що стосується села.
    Там планується зробити модель села, 100 км від обласного центра. Будуються котеджі,дорога, школа, поліклініка, проводиться інтернет і люди будуть працювати дистанційно через VPN.

З таким ростом цін на житло в містах і пробках, це дуже перспективно. Вже багато львівських попродавали квартири і перебрались в будинки під Львовом. :)

Додано через 2 хвилини
    Може в Америці трохи інше, ніж в Англії. Тут дуже багато людей працюють не по спеціальності, але це немає значення, якщо є досвід :)

20. Оля

Оля Старожилка форуму

Я тільки за те! :) Але бачу, що навіть в Америці кантрі є кантрі. :)

а де твій аватар? :)