Маю питання до професійних будівельників чи просто людей "тямущих" в цій справі. Діставсмя в спадок невеликий будиночок на селі, який планую продати, але покрівля його знаходиться в досить плачевному стані. Справа в тому, що шифер, яким хата накривалася, ще на початку 70-х вже давно віджив своє, а був він якогось такого дивного зразку (1000х1000), що зараз такий і не виготовляють. Місцеві майстри кажуть, що потрібно перекривати повністю, а такий обсяг робіт обійдеться в районі 10-15 тис. грн., плюс потрібно там перебувати і готувати майстрам їсти, ну чи просто бути біля них, чого ні я ні мої родичі дозволити собі не можемо (село досить віддалене, а в нас і робота і інші справи). Та й сам будиночок особливо дорого не продаж, в кращому випадку 5-7 тис. у.о. Отже, немає змісту витрачати таку суму на перекриття! Як тут поступити? Просто є підозра, що наступну зиму будиночок може й не "пережити", особливо якщо зима буде така сніжна як минула, а потім і продавати буде нічого. З рештою в тому регіоні і так з покупцями "черга не стоїть" ... Маю ідею, знайти таки десь в когось у старих запасах трохи того "старого метрового" шиферу і зробимти з допопмогою знайомого майстра "косметичний ремонт" і не так дорого вийде і не так довго як перекриття повністю. Що скажете? Може хтось щось порадить??? П.с. "Для себе" в жодному разі шифером би не перекривав ні новим ні старим
Я би на дерево глянув, чи воно живе, чи промокло...(бо тільки зав'яжетесь) Я би не тратився на ремонт - нехай новий власник потратиться і зробить так, як хоче. Дайте краще знижку...
Однозначно. Єдине що є страх, щоб не завалилися (бо вже щикатурка повідлітала була одного разу) а там і елекрика і газ (існують такі опції в цьому селі). Що тоді, щоб не влетіти на майбутнє в ще більшу "копійку" з "передпродажною підготовкою"
Почистіть горище від усього і застеліть клійонкою із водовідведенням (краї підняти)(якщо дах шифер протікає)...
На скільки я знаю у Євросоюзі, та й взагалі в світі такий покрівельний матеріал як "шифер" не використовується в зв"язку з його невідповідністю екологічним нормам (в зв"язку з тим, що містить азбест). Перекриття шифером роблять, напевне, тільки на пострадянських просторах (ну може ще й в Китаї і схожих країнах). Може не докладно, але приблизно так, наскільки я знаю. Якщо я не правий - поправте. Для свого будинку, коли буду перекривати також шифер не використовуватиму. Плюс до всього і не подобається він мені.
Шифер або азбесто-цементні листи є шкідливими для здоров'я, бо містять той же азбест. Тому, звичайно зараз при покрівлі дахів його не використовують. Найдешевше буде замінити шифер металопрофільними листами. Вони легкі і тому без проблем можна лишати існуючу крокв'яну систему (якшо вона не в аварійному стані, звичайно).
а от таке питання, от всі кажуть що шифер шкідливий, ну поміняєш його на сучасну екологічну чисту покрівлю, а толку якщо поруч стоїть сусідська хата накрита тим же шкідливим шифером який містить азбест, і всерівно будеш ним дихати і куди від нього втечеш?
Я у своєму будинку в Карпатах хочу замінити шифер на гофровану бляху. Сусідів не боюся, бо вони метрів за 200. Азбест стільки не пролетить масово.
Тут про шкідливість можна говорити тільки тоді, якшо хата сусіда впритул примикає до вашої (а це забороняють протипожежні норми) і що шифер сусіда буквально крошиться і вітер постійно дме у вашу сторону. Взагалі шифер буває шкідливим, коли він має пошкодження поверхні. Власне тоді волокна азбесту потрапляють в повітря, а з нього, можливо у наші легені.