Особистий пенсійний рахунок

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем Speedo78, 12 січ 2010.

1. Speedo78

Speedo78 Well-Known Member

В теперішній час, думаю, для багатьох цікавою буде відповідь на таке питання. Років через 30-40 (хто швидше, хто пізніше) підемо ми на пенсію, а якою вона буде??? Особливо якщо працюєш не по трудовій (а таких людей в теперішній час у нас багато), чи отримуєш з/п в конвертах...
    Як вирішувати цю проблемку? Не можна ж жити сьогоднішнім днем (тим більше якщо є можливість "пару гривень" щомісяця відкласти)!
    От і задумався я останнім часом, а що якщо відкрити якийсь пенсійний накопичувальний депозит в банку чи т.п.?
    Можливо хтось стикався з цим? Підкажіть:
    - в якому банку вигідно (довіряю "райфайзен", "кредо", "сведбанк", "приват", ERSTE...),
    а то я тут трохи "погуглив", зсилочок багато, а конкретно нічого... в банку питався, також, купа всяких депозитів типу "повноліття", "експреси" там всякі, а от чогось "пенсійного накопичення" не надибав (невже наші "банкіри" не розуміють, що на цьому можна заробити???). Не знаю, може погано шукав, може не там шукав (страховиків ще не питав).
    Може хто в курсі? Підкажіть будь-ласка!

2. Varvar

Varvar Well-Known Member

Вас цікавить другий рівень пенсійної системи - накопичувальний, який черговий рік не може "стартувати" в Україні
    Це не зовсім їхнє, тут ближче для "лайфових" страхових компаній і зовсім рідне для недержавних пенсійних фондів ... в "теорії" все є (здається навіть законодавство відповідне), нема лиш довіри до даних установ із зрозумілих причин.
    Останнім часом довіра до банків серйозно підірвана, а до інших фінустанов як правило була ще менша.
    Якщо коротко про суть системи:
    - учасник сплачує певні регулярні внески
    - пенсійний фонд або страхова компанія за результатами діяльності доплюсовують інвестиційний прибуток, якщо такий буде
    - коли учасник доживає до пенсійного віку і якщо накопичилась необхідна сума йому довічно виплачують щомісячно певний рівень тої окремої пенсії
    - якщо сума недостатня, для забзпечення виплат певної мінімальної суми впродовж певного періоду вся накопичена сума може бути виплачена одноразово
    - у разі (не дай Боже) смерті учасника накопичені кошти отримають спадкоємці
    - здається також у випадку (не дай Боже) серйозної хвороби накопичені кошти можна отримати достроково
    .... приблизно так ... хто знається на страхуванні напевно може уточнити або деталізувати, вказати на нюанси

• Подобається Подобається x 4
  3. Багіра

Багіра Well-Known Member

Накопичувальний рівень - частина державної системи страхування... державна система більш-менш стабільна і таки щось вам поверне.. очевидно - копійки...(приміром заробляв чоловік за СРСР 120 рублів в місяць і був середнячок, а тепер має пенсії 700 грн і дуже тяжко)
    приватне страхування може бути вигідним на короткі періоди часу... на десятиліття - повний провал... як 25 років тому не знали, що СРСР вже не буде.. так і зараз - суцільна нестабільність
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=23266

• Подобається Подобається x 3
  4. Мих

Мих Дуже важлива персона

А мене мої знайомі натягують постійно на альтернативний вид пенсії через якусь там зарубіжну фірму. Доооооовго мене мучили, і я знайшов причину відмовитися, кажу назва фірми погана - "Грабе Україна".

5. Arthur

Arthur Well-Known Member

А моя фірма регулярно перераховує кошти на мій пенсійний рахунок, який відкритий в Недержавному пенсійному фонді, це ніби як бонус до зарплати.

6. Багіра

Багіра Well-Known Member

очевидно такі бонуси це недержавна пенсійна система в певній галузі виробництва)

• Подобається Подобається x 1
  7. Arthur

Arthur Well-Known Member

Від галузі виробництва це не залежить.
    Наприклад, Укртелеком, Стирол, Укрексімбанк (різні галузі, а також приватні і державні компанії) сплачують за всіх своїх працівників внески в НПФ. Хоча останній рік, під час кризи, дехто тимчасово припинив це робити.

• Подобається Подобається x 2
  8. Varvar

Varvar Well-Known Member

на сьогоднішній день то певно єдиний спосіб розвитку накопичувальної системи, коли рішення приймає не самостійно потенційний учасник, а за рахунок "корпоративної" приналежності людина стає учасником

9. Багіра

Багіра Well-Known Member

накопичувальна система і недержавна пенсійна система - дві великі різниці)
    перша є частиною загальнообовязкового державного страхування і є обовязковою - зараз на рівні формування... НПФ створюється Пенсійним Фондом як цільовий позабюджетний фонд, ПФ там і виконує адмінуправління.
    недержавна система є по суті добровільною, однак не завжди - зокрема як у вказаному форумлянином випадку, щодо професійних чи корпоративних пенсійних фондів.
    проте ще десь читала, що в деяких галузях виробництва передбачається використання окремих професійних систем чи хочк того підприємство чи ні... в цьому можу помилятись, оскілкьи не памятаю джерела інформації:)

Останнє редагування: 14 січ 2010
  10. Arthur

Arthur Well-Known Member

Так, самостійно люди дуже рідко приймають рішення вкладати гроші в НПФ.

11. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та воно й не дивно. Коли організація платить - не шкода. А коли людина... то шкода і шкода цілком справедливо. Якщо ви сьогодні внесете 100 грн., то що з ними буде через 20-30 років, скажімо? Напевно повний пшик, а сьогодні ше за 100 грн. хоть шось, але купите. А не вірю у такі довгі вкладення, а тим більше у гривнях. Навіть американському баксу я б не довіряв на такий термін. Зараз у світі все міняється дуже швидко. Та й чого думати про завтрашній день? Завтра буде день і він за себе потурбується, нє?:)

12. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Банкіри розуміють, що допоки в ЦК не скасують норму про безумовне повернення депозитів за першою вимогою (?!), ніхто не буде пропонувати дійсно довгі інструменти под дійсно цікаві проценти такому легкозомбуючомуся контингенту, як пересічний українець. Бо це буде фікція та профанація, та й годі.

13. Мих

Мих Дуже важлива персона

Та навіть якщо скасують, де гарантія, що в будь-якмй час знову введуть? Банки втратили довіру в людей, а повернення довіри до банків прийде ой не скоро. Я, наприклад, дав би перевагу гроші тримати у панчосі, ніж у банках, котрі ігнорують укладений договір і діють згідно якоїсь там внутрішньої інструкції.

14. Speedo78

Наразі, зараз єдиний вихід, для тих хто немає пенсійних відрахувань - відкрити якийсь "класичний" депозит з можливістю щомісячного поповнення. Принаймі я так зробив...

15. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

довіра - головна проблема. Нема довіри до
    1. фінустанов (скільки їх вже луснули як мильні бульбашки)
    2. грошової одиниці (для гривні звичне явище - впасти за пару діб В РАЗИ)
    3. держави (чи захистить у випадку неприємностей із 1 і 2 пунктом)

16. Speedo78

Ну, фінустанови, я вам скажу, також треба вибирати "з умом", наприклад, банк повинен входити у ФГВ для фізичних осіб, то по-перше!
    По-друге, банк вже існує, ну мінімум років 7-10, як ото "кредо-банк", аваль, приват і т.п. Ну і також бажано, щоб фінустанова була якоюся міжнародною (українсько-польською, -німецькою, -грецькою чи т.п.). Особисто я вже років 6 користуюсь послугами кредобанку і універсал (раніше "банк універсальний"), за цей час вони мене НІРАЗУ не підводили (не сприйміть за рекламу, сам до них відношення ніякого немаю). Підвели людей банки з підозріло високими процентами і сумнівною репутацією (родовід, надра), які як появилися нізвідки, так і зникли нікуда! Тобто, пролетіли, переважно ті вкладники, котрі хотіли "підняти касу на халявних процентах". Ну переважно...
    Взагалі-то на форумі треба відкрити тему, типу "рейтинг надійності фінустанов", думаю корисною би виявилася...

17. Вадюшка

І це теж вірно.

Бува і таке. Але часто-густо маємо зворотню ситуацію, коли ти, хто бідкається, що їх, мовляв, надурили, навіть і договору з банками не читали.

Щоб не залізати до зовсім офтопу, скажу так: накопичувального пенсійного страхування не буде, допоки не буде таких передумов:
    1. Довгострокової стабільності у країні.
    2. Регулювання ринку фінансових послуг (не суто банківського, цей вже і так зарегульован -- щоправда, не завжди там і так, як треба), і особливо обмеження на ризиковість фондової діяльність приватних пенсійних фондів.
    3. Власне нормального диапазона фондового інструментарію, особливо низькоризикових довгих інструментів, які саме пасують ППФам.

---------- Додано в 19:16 ---------- Попередній допис був написаний в 19:06 ----------

По-перше, двічі за 10 років -- я б не сказав, що то "звично". Або у Вас звички виробляються аномально швидко :)))

По-друге, з економічної точки зору може бути навіть кращим різко, але разово, змінити (знизити/підвищити -- непринципово) курс і потім "зупинити" його (в ідеалі -- економічними важелями), аніж дозволяти "повзучу" де- чи ревальвацію, яка практично гарантовано посилюватиметься панічними рухами безглуздого у цих питаннях населення та стимулюватиметься валютними баригами.

Тож давайте трохи виваженіше такі глобальні економічні заяви робити -- Ви ж не кондєдат, щоб недоречним популізмом страждати :mocking:

---------- Додано в 19:27 ---------- Попередній допис був написаний в 19:16 ----------

То є скоріш плацебо. У разі (не дай боже) масової неплатоспроможності банків ФГВФО всім не допоможе в принципі. Та й випадки призупинення Фондом членства у ньому проблемних банків вже були. Тож членство у Фонді є приємним моментом, але аж ніяк не визначальним, імхо.

Якраз фідбек на послуги привата демонструє, що вік не абсолютно корелює з їх якістю.

Чому? Ви вважаєте, що українських "доньок" будуть будь-що рятувати?

Яки ж ми усі "заднім числом" розумні... :)))
    "Родовід" був зареєстрований НБУ у жовтні 1991 р. (а створений навіть раніше), "Надра" -- у жовтні 1993 р. Зовсім "знікуди", ага... І це, до речі, щодо релевантності віка установи, про який Ви казали вище.
    Щодо сумнівності репутації -- можна пруфлінки докризисного часу?

Оце правда. Але хто ж їм, цим вкладникам, винен? Пряму залежність доходності і ризиковості ще ніхто не відміняв.

Марна справа. Навіть на тематичному форумі, де така тема є, зиску з неї майже нема. А на цьому тим більш не буде. Але відкрити можна, звісно -- годі вже лише про політику і релігію лаятися, надо розширювати горизонти... :scratch_one-s_head:

18. Speedo78

Ну не знаю, але щось до "синочків і доньок" поки що довіра є... Ніби не багато з них "посиполося" в кризу...

Ну, згідний, з надрами я і сам мало не обпікся, добре, що вучано "втік" звідтам... Просто пощастило :)

От і я про це. Треба ще й головою думати. Або ризикувати "з умом", але все "на карту" не ставити...

Пішов "творити" :)

19. Вадюшка

І коли ж це я Лікою20 став... :scratch_one-s_head::mocking:

20. Arthur

Arthur Well-Known Member

Я розумію Вашу недовіру. Я і сам би не ризикнув поставити гроші на довгий період.
    А з іншого боку в розвинутих країнах пенсіонери не живуть суто на державну пенсію. Бо держава ніколи не зможе повністю забезпечити гідну пенсію всім.

а де твій аватар? :)