Вітаю всіх форумчан. Давно збирався підняти це питання для загального обговорення, та все не було відповідного місця, де б це можна було зробити. Думаю, тут буде доречно. Досить давно займаюся бізнесом в сфері виробництва і не дає спокою мені одне питання: чому в нас однаково оподатковують підприємства, що є виробниками і фірми, що займаються виключно торгівлею? Неозброєним оком видно, що затрати в одних і в других не співставні взагалі, а в податковому законодавстві це ніяк не враховано. Я вважаю, що виробник має сплачувати менше податків, причому суттєво менше. А яка думка форумчан?
Бачу,нікого не цікавить ця тема, нажаль. Переглядів багато і жодної відповіді. Невже нема що сказати? Чи тут лише представники торгівлі і жодного виробника? Напевне так і є, бо власників виробничого бізнесу ця тема зачепила б. Цікавий ми народ, українці, над нами знущаються, експериментують, а ми мовчимо і кажемо, що так має бути. Шкода.
Знаю чимало виробників, які тихо сидять під дахом "материнської" торгівельної компанії. І спокійно, і вигідно і в разі чого виробників зможуть швидко "зліквідувати" на папері і відродити під новою вивіскою. Я далекий від економіки та фінансів, але переконаний, що ці питання мають вирішувати немолоді євреї. Які пройшли совєтську школу "цеховиків", фарцування, кооперативів. Інженери розробляють, техніки виробляють, інші "рєшають". Я цілком солідарний з Вашою думкою. Фіскали - вкрай аморальна професія. А нам ще треба дбати про те, щоби уникнути рейдерського захоплення фірми. Ми свідомо йдемо на звуження сфери поширення продукції, щоби підприємства, наближені до "ригів", не зацікавилися нами.
Якщо, як ви написали, витрати у виробничого підприємства більше, то буде меншим податок на прибуток. І як наслідок - ПДВ до сплати буде меншим. Єдиний соціальний внесок залежить від суми зарплати та класа ризику (тобто в галузях, що є більш небезпечними дещо більше ставка податку: наприклад, шахтарі і травмуються частіше ніж працівники магазину, та мають втричі більшу гарантію мінімальної пенсії). Якщо не брати до уваги клас ризику, то для Пенсійного фонду (і пенсіонерів) неважливо - будете ви нараховувати єдиний внесок на зарплату 100000грн торгівельного чи виробничого персоналу. Інші податки з підприємств є значно менше поширеними.
Все, що Ви написали- це чинне законодавство, а повинно бути так, щоб виробник сплачував суттєво менший податок (принаймі перші 3-5 років). Обладнання коштує дорого і окуповується не один рік. А при теперішній ситуації в державі, виробнику повинні ще доплачувати, аби він тільки займався виробничою діяльністю. У всіх цивілізованих країнах малий та середній бізнес дає левову частку поступлень в бюджет, за його рахунок створюється більшість робочих місць і т.п. А в нас виробник-другий сорт, на нього дивляться, як на недоумка і лоха: навіщо робити собі проблеми, якщо можна купити дешевше і продати дорожче, а різницю покласти в кишеню. Наш уряд цікавить тільки "видоювання" грошей з підприємця будь-якими способами, а що буде з цим підприємцем потім- їх не цікавить. Заплати всі податки і спи спокійно.... ---------- Додано в 16:53 ---------- Попередній допис був написаний в 16:51 ---------- Ото ж бо й воно, замість того, щоб спокійно працювати і розвивати бізнес, маєш думати, як викрутитися. Ніякої цивілізації...
А її ніколи не було. Ще у совкові часи, займаючись кустарним виробництвом та ремонтом апаратури, я був змушений закладати певні "секретки", щоби запобігти "кидалову". І зараз доводиться винаходити подібні речі - вже на сучасному рівні.
Цілком з Вами згідний. Мені просто дуже образливо на нашу державу і за наших людей. Після розвалу Союзу в нас залишилося багато заводів, що працювали і мгли б далі працювати і наповнювати бюджет. Кому це заважало? Для чого було розвалювати такі гіганти, як "Електрон", який давав дохід за рік, як ціла республіка Узбекістан. А Автобусний, Конвеєрний, Автонавантажувач? І тепер наш "сиромудрий" азаров нагло втирає нам, що в нас "все харашо". Процвітає торгівля, але торгують закордонним, тобто валюта вивозиться з держави. Якби не заробітчани, ми б давно всі вимерли.