Образне мислення

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Liliyah Romanova, 20 лют 2008.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Довго думала, чи не розмістити цей розділ у "Мовне питання", але поки поміщу сюди.
    Мене завжди захоплювало вивчення фразеології в різних мовах. Це віддзеркалення образного мислення певної групи людей, певного соціуму. Людей, котрі один образ розуміють однаково.

Хто які фразеологізми пригадає, вписуйте сюди і невеликий коментар до того.

Мені зараз у голові крутяться два приклади.

Перший:
    Араби кажуть "не говоріть, як птахи". Слов'яни зазвичай не розуміють, про що йдеться. Думають, що заголосно говорили. Насправді ж ідеться про те, що птахи розмовляють так тихо, що ми ніколи цього не чуємо. Відповідно цей вислів значить "не перешіптуйтеся".

Другий:
    Французи кажуть, "набитий (повний) як яйце". Тобто у сприйнятті французів, яйце тріскає не тому, що має крихку шкаралупку, а тому, що воно настільки повне, що не може не тріснути.

• Подобається Подобається x 4
  2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Образне мислення

а тобі не здається, образне мислення і фразеологізми -- трошки різні речі?...

• Подобається Подобається x 1
  3. Liliyah Romanova

Маєш рацію, я трохи погано передала ідею.
    Просто фразеологізми є уже плодом певної уяви, певного бачення чи світогляду. :) От мені якраз цікаво дивитися на те спостереження людей, на основі якого фразеологізм десь і виник.
    Але, може, то мої фантазії. :)

• Подобається Подобається x 2
  4. маюнка

маюнка Дуже важлива персона

to put in the picture - "вставити у картину",якщо дослівно. а насправді - проінформувати, ознайомити із ситуацією, тобто намалювати картину подій.

ніколи не могла зрозуміти от чого : чому англійська ідіома "іде злива / дощ як з відра" - "it's raining cats and dogs' - сформульована саме так - іде дощ з котів і собак. про що ті англійці думали?

5. Liliyah Romanova

Ще цікава різниця наприклад між польськими та українськими деякими.

Українці кажуть мати голову на плечах, а поляки - на карку. :)

Біла ворона - хтось хто виділяється в українців, а в поляків білий крук - це найдзвичайно рідкісна книга.

6. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

В англійській мові "Бити кущі" (бити буша :)) - це по нашому значить "бити байдики". От мене завжди цікавило - хто такі ті байдики?

7. SatYr

SatYr Well-Known Member

Не знаю але можливо raining(падаючйи дощ) переходить у running (біжучий). І вийде щось на кшталт "тікаючі коти і песикси", можливо це й показує, що від такого дощу(зливи) навіть коти та собаки тікають. Але то мій аналіз, образне мислення, яке можливо не є схожим до того, про що думали англічани.

8. Samojlovu4

Samojlovu4 Well-Known Member

До речі про байдики... Вислів "бити байдики" по-німецьки буде "кулачки крутити", означає переплести пальці рук і крутити кругом один одного великими пальцями...

9. Liliyah Romanova

Цікаво, ніколи над цим не замислювалася. Пошукала в етимологічному словнику. Є!
    Припускається, що то була якась дитяча гра. Одне зі значень слова "байдик" - паля, батіг. :)

Додано через 17 хвилин
    А польською буде "zbijać bąki", тобто збивати ґедзів. :)

10. Bear

Bear Well-Known Member

В русском языке есть "бить баклуши". Баклуши - деревянные ложки. Бить их - означает вырезать их из дерева. Но до сих пор не понял, почему фразеологизм "бить баклуши" применяют к бездельничеству?... Может, из-за того, что это считалось в старину легкой, пустой работой?.. не знаю..

Додано через 3 хвилини
    А про "байдики".. мне почемуто приходят на ум слова "байдуже", "байдужій", еще почему-то "Байда"...
    Не однокоренные ли это слова? имею ввиду их происхождение...

11. Ворон

Ворон ПТН ЗДХ

Зовсім ні. "Бити навколо куща" має значення "замилювати очі" комусь, претензія на роботу.

Будьласка не порівнюйте українську з російською. А то я не розумію чому течка в російській стала відноситись до сук.

12. Bear

Bear Well-Known Member

Не зрозумів претензії. Ви читали назву теми? Ви читали про що вона? Не бачу вашого обурення щодо "порівняння" англійської та польскої з українською. Чи, на ваш погляд, саме російькій мові в цій темі не місце? Якщо в вас виникає рвотний рефлекс при словах "В русском языке...", це не дає вам право затуляти пельки кому б то не було...

13. Liliyah Romanova

Щодо "бить баклушы", то я би швидше подумала, що йдеться про гру на ложках, тоді це й справді не надто поважне заняття. Адже виготовляння ложок корисна справа, бо ними їстт можна. :)

Щодо порівняння української та російської, то ця гілка й мала на увазі порівняння фразеологізмів із різних мов. :)

Із останніх, що мені пригадалися, дуже подобається польське "mieć węża w kieszeni" (мати змію, вужа в кишені), що вживається на позначення скупості. :)

14. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

"нєт нікакой лошкі".... [​IMG]

15. Bear

Bear Well-Known Member

Я теж так спочатку думав... але в журналі, не пам'ятаю в якому прочитав саме про биття, як виготовлення ціх самих баклуш. А от сьогодні ще згадав, що ще передачу дивився, там розказувалося про те, що баклуші - то саме заготовки ложок. І їх відколюють від бревна за допомогою спеціального інструмента ударами по тому інструменту.... ще пошукаю в інеті, як буде час. Сюди напишу...

16. olkoala

olkoala New Member

У поляків - "miec kota w glowie" - це коли у когось "не всі вдома". Наприклад,"Ona ma kota" - "У неї не всі вдома" (трішки божевільна).
    Подобається англійське "to have butterflies in one's stomach" (дослівно - мати метеликів у животі) - хвилюватися. Гарно підмітили, це почуття хвилювання, якоїсь тривоги якраз десь там в районі шлунка.:blush:
    А ще таке: "to wear heart on a sleeve" (носити серце на рукаві) - виставляти напоказ свої почуття.
    І ще загадкове "to get into the doghouse" - вляпатися в халепу (дослівно - потрапити в собачу буду). Мабуть, мається на увазі, що там і пес є в тій буді...

17. Cherubina

Cherubina Vulpecula rufa

а німці кажуть в такому випадку - in der Tinte sitzen/geraten - сидіти в чорнилі. Чому саме в чорнилі? Може, це як в росіян "сесть в лужу"? )

18. poznanka

poznanka New Member

Можна дізнатись звідкіля такі знання про польську мову?
    Можливо маєте джерело польських фразеологізмів?:good:

19. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

В чеській є вираз "i kdyby z nebe padaly trakaře" (і якби з неба падали вози), наприклад "не зміню думки, і якби з неба падали вози" чи "мусимо виграти, і якби з неба падали вози". Тобто нізащо, за жодних умов, чи навпаки - в кожному випадку.

Завжди мене цікавила етимологія цього виразу...

20. консультант

консультант Дуже важлива персона

Досить сильна назва теми, але напрямок обговорення далекий від назви... . Від себе можу сказати, що мислячи образами, можна робити великі справи, як добрі, так і погані. В уяві, створюючи образ, ми проектуємо майбутні події. Хто про що думає, в більшості випадків те і отримує... .

• Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)