О бессмысленности принудительных присяг

Тема у розділі 'Міжнародна політика', створена користувачем D.M., 10 тра 2009.

1. D.M.

D.M. Well-Known Member

Клятва або присяга - це форма зобов'язання людини; причому вважається, що якщо зобов'язання було взято в такій формі, то порушити його - особливо велика провина.

Але будь-яке зобов'язання не має зобов'язуючого значення, якщо воно було витягнуте з людини примусово. Те саме стосується присяг: якщо людину примусили поклястися, то така клятва, на мою думку, не накладає на людину жодного морального обов'язку.

Тому виглядає дуже недоречно, якщо в якихось випадках держава зобов'язує когось скласти присягу. Таку присягу слід вважати недійсною.

Звісно, я не кажу тут про присяги, потрібні для вступу на якусь посаду (напр., лікаря, депутата, Президента), бо тут нема примусу, а просто в разі відмови скласти присягу людина позбавляється можливості вступити на певну посаду. Тут спостерігаються договірні відносини: людина погоджується на присягу, за це їй дають посаду (звісно, не тільки за це; це одна з умов).

А от приклади, які видаються мені недоречними:

1. Військова присяга солдат строкової служби в тих державах, де все ще існує військова повинність.

2. Присяга свідка в суді. Хоч це й характерно для моїх улюблених англосаксонських держав, але мені більше до вподоби, щоб просто попереджали про кримінальну відповідальність за неправдиві свідчення.

2. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Присяга іноді є туфтою. Наприклад, згадана Вами присяга лікаря.

3. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

правильно, людину тягнуть до війська примусово...
    у нашому судочинстві саме так і є...

4. D.M.

D.M. Well-Known Member

Якщо я не помиляюся, нині діючим Цивільним процесуальним кодексом України передбачено саме присягу.

Справді, так теж часто буває. Я вважаю, що ті присяги, про які я згадав як про доречні, насправді теж не потрібні. Чесна людина і без присяги буде виконувати свої обов'язки так, як про це написано у присязі; а нечесна не зважатиме на присягу. Але можна розглядати такі присяги як цікаві елементи урочистостей, і нехай собі буде такий прибамбас. А от казуїстичні прибамбаси, коли людину ПРИМУШУЮТЬ щось пообіцяти, на мою думку, мають бути скасовані.

5. Metalitic

Metalitic Well-Known Member

Все доречно. менше за компом сидіть. А то і середньовіччя ще здасться недоречним гаєнням часу людства.

6. Tan To

Tan To сын империи

Пришла повестка и есть здоровое желание "закосить"?:)

7. Locke

Locke невиправний реаліст

У випадку військової повинності повинна бути не присяга, тим більше урочиста, а попередження людини під розпис про її обовязки і можливі наслідки у разі їх невиконання.

8. Serena

Serena May Flower

вот только хотела об этом же сказать... :)

Но, в принципе, клятва врача - это обязательство оказания мед. помощи нуждающемуся. Если врач откажет в оказании помощи, его осудят, а с другой стороны - поди-докажи..

9. D.M.

D.M. Well-Known Member

Абсолютно згоден. Правда, я також рішуче виступаю проти самої військової повинності, але це вже інша тема.

Это ко мне вопрос? Мне 37 лет, так что мне давно не может прийти такая повестка. В своё время я избежал воинской службы при помощи предусмотренных законом отстрочек.

Питання про роль середньовіччя в історії людства та про час мого сидіння за комп'ютером зовсім не стосуються розглядуваного питання. А фразу "все доречно" дописувач не аргументував.

10. Tan To

Tan To сын империи

И кому повезло больше? збройным сылам или вам?:)

11. D.M.

D.M. Well-Known Member

Наверно, мне. Присутствие или отсутствие одного человека - это мелочь в масштабах Вооружённых сил. А для меня лично было очень существенно, прийдётся ли мне там служить.

12. alex21

alex21 Well-Known Member

По вашему никакой морали в присяге или клятве, обете и т.д. нет главное обстоятельства и ваши действия в зависимости от них.

13. D.M.

D.M. Well-Known Member

Це твердження чи питання? І про (до) кого?

14. Степаныч

15. alex21

alex21 Well-Known Member

А ведь вы лукавите, вы приводите духовную клятву и заменяете ее ритуалом. А я говорил о вере как клятве которая приходит сама, для меня она приходит без секретарей, консультантов и братьев. Мои отец и мать для меня и есть духовными наставниками. Или вы предпочитаете это действо согласно Уставу.

16. Степаныч

Я о клятвах, о которых эта ветка:
    В чем же тут лукавство?

17. alex21

alex21 Well-Known Member

А лукавство ваше в том, что вы утверждаете, что в Украине никто не защищен от выполнения законов, о повинности, если они противоречат убеждениям самого гражданина, и тем самым вы хотите заувалировать то колличество граждан, которые вполне осмысленно хотят принят правила игры и принять прсягу - на верность Украине, и быть защитником веры.
    Как это сейчас нам и предлагается, веры в защиту Родины, защиту благополучия семьи, получить жениха вертолетчика, это из рекламы...
    А ведь эти люди по настощему верят и хотят. И дай им боже веры.

18. Степаныч

Где это я такое утверждал?о_О
    Эко Вы завернули. Тема о клятвах и присягах вообще, т.е. в принципе необходимы они или нет. Так вот верующему человеку присягать и клясться, если по-Библии, НЕТ НУЖДЫ, ибо "да будет слово ваше: да, да; нет, нет; а что сверх этого, то от лукавого". Вот и все, что я хочу сказать. А Вы в какие-то дебри...

19. D.M.

D.M. Well-Known Member

Якщо хочуть, то для них нема цієї проблеми. Ми не ставимо мету щось завуальовувати, а просто обговорюємо певну проблему. Звісно, існують люди, яких ця проблема не торкається.

а де твій аватар? :)