НСМЕП

Тема у розділі 'Економіка, бізнес і фінанси', створена користувачем MARTINI, 5 кві 2009.

1. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Надавно дізнався, що існує така собі Національна система масових електронних платежів (НСМЕП), розроблена Нацбанком. Але наразі я толком не в"їхав, що воно таке? Чи це аналог WebMoney або PayPal , чи щось інше? В гуглі довго не мав часу шукати, а те, що вдалося знайти, так і не допомогло з"ясувати скажімо, як стати користувачем системи? З Webmoney наприклад все зрозуміло - зайшов на сайт, скачав програмку, зареєструвався і все. Чи так само НСМЕП, чи треба кудись іти підписувати якісь договори, платити гроші в касу і тд? Знайшлося кілька сайтів про систему, не зрозуміло, який із них є офіційним сайтом?

Словом, може тут є користувачі системи, поділіться досвідом

2. sselev

sselev Well-Known Member

3. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

НСМЕП -- це карткова платіжна система. Для користування нею маєте відкрити рахунок у банку (точніш, два рахунки, ну то техніка) і отримати картку. Далі можна використовувати її для традиційних карткових операцій (зняття готівки, сплата в торгівельних точках) та для додаткових операцій, що притаманні саме цій системі (переказ між рахунками, що пов'язані з карткою, завантаження картки готівкою, адресні перекази).

Система несумісна з міжнародними (Віза, Єврокард), проте термінальне обладнання деяких банків (нашого, зокрема) підтримує картки як МПС, так і НСМЕП.

Серед "фішок" системи:

1. Чіпова технологія (висока захищеність, додаткові зручності на зразок логу останніх операцій, можливість використання до 4 різних пін-кодів на різні "частки" картки).

2. Можливість емітувати картки не лише в гривні, а в інших одиницях, причому не обов'язково грошових (на старті системи великі надії покладали на "бензинові" картки для заправок, тощо)

3. Передбачена системою можливість адресних платежів (тобто використання картки як засоба створення і авторизації доручень банку на перерахування коштів на рахунки інших осіб -- без відвідання банку та заповнення паперових доручень).

Мінуси системи:

1. Несумісність з МПС і парком терміналів.

2. Нерозповсюдженість власної системи обслуговування.

3. Технічна складність для не надто розумних користувачів :))

Зазначте, що хоча нині переваги системи не виглядають бомбово-революційними (на чіп зараз переходять і МПС, а інші функції банки реалізують різноманітними шляхами), на момент їх розробки то був дійсно прорив.

Я користуюся карткою НСМЕП і був у команді, яка запроваджувала НСМЕП у нашому банку :)

UPD: наразі можна сплачувати НСМЕП-карткамі й через інтернет, якщо маєте картрідер, який поєднано до компа. Див. нсмеп.ком и сайт Укрпошти.

• Подобається Подобається x 2
  4. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Дело ясное, что дело темное :)

Насправді все занадто складно, тому, мабуть не дуже перспективно. Хоча може то просто я не надто розумний :)

5. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Складно, але не "не перспективно", а "не затребувано". Хоча суто технологiчно система вирiшена вельми елегантно.

• Подобається Подобається x 2
  6. NSMEP

NSMEP New Member

Інформація про НСМЕП з першоджерел:

Інформація про НСМЕП на сайті Національного банку України

http://bank.gov.ua/Pl_syst/NSMEP/NSMEP.htm

© Вісник НСМЕП
    Електронний журнал Національної Системи Масових Електронних Платежів

http://nsmep.livejournal.com/

Як уже написали тут НСМЕП це українська банківська картка.
    Отримати у Львові можна зокрема в Банку ”Львів”, Фольксбанку, Експрес-банку, Імексбанку та ін.

Для інтернет-платежів карткою НСМЕП рекомендую ознайомитись з:
    http://www.smartpay.com.ua
    http://www.interplat.com.ua

Окрім того, НСМЕП має унікальний сервіс, оскільки НСМЕП інтегровано з Укрпоштою. Переказуйте гроші, не виходячи з дому:

http://perekaz.ukrposhta.com

Маючи картку НСМЕП ви можете, купити, наприклад, WebMoney і платити вебманями там де їх приймають.

7. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

НСМЕП то все до одного місця. Кому вона потрібна? ДЛя чого придумувати велосипед якщо він вже давно придуманий??? Існує VISA та MasterCard. Які ще системи потрібні???? Чіп... ну так НСМЕП швидше до цього прийшла, ну і що? Заважте які банки є членами НСМЕП і емітують ці карти. Це якісь дрібні банки. Наскільки я розумію ці банки просто не прийняли в члени міжнародних платіжних систем (є якісь вимоги по гарантійному депозиту на коррахунках і т.д.) і тоді придумали внутрішньо українську платіжну систему. Можливо вона технологічна і суперова, але нікому не потрібна.

8. Varvar

Varvar Well-Known Member

Насправді чіпова катра - це не просто краще, а на порядок безпечніше, її поки що (вже декілька років від розробки) неможливо клонувати.
    Картки МПС також є чіпові тільки банки хочуть економити і емітують в основному магнітні, бо дешевше ... безпека коштів клієнта на другому плані, бо є багато відмазок, якщо через шахрайство-хакерство зникають кошти з рахунку клієнта ("сам дурак" за карткою не дивився, засовував не туди куди слід), а мова йде про мільйони клієнтських грошей щороку.
    На рахунок учасників - гляньте сюди - там є банки І та ІІ групи - зовсім не дрібні
    Банки учасники є також членами МПС, без цього нікуди, бо потрібно обслуговувати клієнтів, які їздять закордон і таке інше ...
    потрібність - це вже кому і для чого ....
    проте дуже перспективна, перш за все функціонально - крім основного призначення можна гарно реалізувати багато різних соціальних проектів з дотриманням адресності ….
    картка може бути одночасно студентським/пенсійним/ іншим пільговим посвідченням - короче все в одному + належний облік/контроль користування пільгами, відповідно адекватне відшкодування пільг (комунальникам/транспортникам/хлібопекарям....) з бюджету .... але справді кому це потрібно ? :)

9. mota_boy

Чіпова картка це наступний етап еволюції платіжних карт (ні більше ні менше), з часом ця технологія перестане бути безпечною, винайдуть нову.

Левова доля емітованих в Україні платіжних карт це безкоштовні зарплатні/студенські/пенсійні електрони та сіріуси. кошти на них більше одної-двох діб не затриміються. Транзакцій через інтернет там не відбувається, впринципі, (клас карти ТІЛЬКИ для проведення тразакції при фізичній наявності карти). Транзакцій по POS терміналах в торгових точках обмаль. Не бачу необхідності пхати туда чіп. Вартість цього буде більша ніж втрати від шахрайства.
    Хочете безпеки - хто Вам не дає зробити собі магнітно-чіповий Класік чи Голд????

А на рахунок сам-дурак, вірно підмітили, картхолдери іноді такі клінічні ситуації створють :))) Одного разу бачив карту, де на пролосі для підпису, фломастером був написаний пінкод карти, а карта була вилучена банкоматом через троєкратне неправильне введення піну. Типу запхати запхав а код подивитись забув. Клініка :))):haha:

дивився, кілька великих решта "мєлочь пузата"

Давайте проведем аналогію...

Якщо фармацевтична компанія "А" винайде лікарство яке в 60% випадках виліковує СНІД її власник стане мульти міліардером

В цей же час якщо компанія "Б" через 20 років після цього винаходу винайде щось (принципово інше, скажімо то були таблетки а тепер якийсь прилад що опромінює і т.д.) що виліковує СНІД у 70% випадках, а за цей час компанія "А" дойшла до ефективності 68% вилікуваних то власнику компанії "Б" винахід який трапився занадто пізно нічого корисного не принесе, тільки витрачені кошти на дослідження.

Поява НСМЕП на 10 років раніше призвела б до того що карти МПС використовувались б тыльки для закордонних поъздок, а так НСМЕП ныкому не потрыбний, занадто багато треба переробляти.

10. Varvar

Varvar Well-Known Member

у структурі операцій з картками з часом все зміниться рано чи пізно і краще щоб структура емітованих карт з точки зору безпеки на той момент вже була відповідна
    По перше питання ціни ....
    і справа не у тому, що хочу я особисто, а щоб "усім" і по замовчуванню високий стандарт безпеки і недорого, враховуючи, що така можливість є
    ну так така є банківська система - 18 великих решта ... інші
    Ваша позиція звучить, якщо провести іншу аналогію: навіщо нам розробляти-виробляти-літати АНи, якщо у світі давно є Боїнги та Аірбаси. При тому, що стандарти безпеки витримані будуть однакові, а ціна АНа суттєво нижчою і літати треба в межах України. НСМЕП і тим боїнгом-аірбасом по безпеці та функціоналу, але за ціною АНа.
    переробляти/міняти треба завжди техніка швидко старіє, особливо банкомати, які на початках часто купували б/у закордоном.

11. mota_boy

Я в 2002 займався картами МПС в Приват банку і тоді і на сьогодні лідер по емісії карт, за 7 років нічого не змінилося.
    А коли зміниться то вже і по вимогах МПС будуть тільки чіпові (а може і ще якісь інакші)

Ну я хочу щоб бензин дешевший за воду як в Саудівській аравії, але нема ...

Нажаль... але нема на то ради.

Аналогія не доречна, наші АНИ літають по цілому світу, а картку НСМЕП я подивлюсь куди Ви за кордоном запхаєте

Треба коли є потреба, я ж такоїх потреби не бачу.

12. Varvar

Varvar Well-Known Member

як нема ? свого дешевого бензину нема, а дешеві чіпові картки є свої
    звичайно, бо не то призначення - Національнасмеп
    мова йде про технології, вони чіпові по всьому світу - банкомати гібридні, щоб всім догодити.
    тоді Ваша аналогія така - для чого людині доступний безпечний автомобіль, якщо вона не виїздить з країни, так ?
    змінилося, з того, що бачу він тепер ще й лідер по чергах біля банкоматів

13. mota_boy

В даному випадку НСМЕП не зовсім платіжна карта, (в даній аналогії не зовсім бензин а якась бодяга ослиною мочою розведена)

Тут ключове слово ГІБРИДНІ, зараз етап перехідний, тому і гібридні.Якби карта НСМЕП була магнітно-чіпова, банкомати, CASH та POS термінали членів НСМЕП мали б по два види картрідерів (чіп/магнітна стрічка), тоді НСМЕП би емітувалась на рівні з іншими.
    Я не заперечую що НСМЕП високотехнологічний продукт. Але карта НСМЕП це результат розробки інженерів, а щоб продукт був успішним він повинен розроблятись в тісній співпраці з маркетологами. А ситуація виглядає так, що зробили продукт, з продавцями ніхто не консультувався, просто дали їм і сказали продавайте. І тепер бідні продавці сидять і видумують переваги продукту і стараються пояснити чому він Вам так необхідний. А треба було просто закласти кілька речей справді необхідних. Зробити магнітну полосу, дати можливість катати НСМЕП (хоча б магнітну полосу) через POS інших банків членів МПС (в Україні я маю на увазі).

На сьогодні НСМЕП позиціонується не як "щось з властивостями VISA, але трохи краще", а як "щось інше ніж VISA". Я думаю що Ви погодитесь що порівнювати НСМЕП з VISA/MC це як слона з мухою рівняти і т.д. Відповідно це стримує керівників підприємств/навчальних закладів і т.д. від заключення угод на зарплатні/студенські проекти і т.д. Якби вони брали такий продукт "як у всіх але трохи кращий" вони б його купили, але коли пропонують продукт "інакший ніж у всіх" це сильний стримуючий фактор. І плювати на те що 90% користувачів будуть використовувати одну можливість карти - моментальне зняття готівки під нуль на другий день після зарахування, але наявність функцій притаманних іншому продукту (основному конкуренту, та ще і тому який займає левову долю ринку) є необхідним.
    Моя думка - НСМЕП є неуспішним продуктом по причині вибору неправильної стратегії виходу на ринок.

От як раз нічого і не змінилося. Черги були завжди.
    Поясню: Я по вихідних завжди скуповуюсь продуктами на тиждень в одному і тому ж супермаркеті, під входом банкомат Привату. В супермаркеті на кожній касі POS від Привату. Вже давно пройшли часи коли термінал дзвонив по міському номеру і постійно був збій зв'язку. Зараз все передається через GPRS (принаймі в нормальних банках, може "мєлочь пузата" працює інакше), тобто розрахунок карткою миттєвий.
    Так от ... біля банкомату купа людей які взявши готівку йдуть в супермаркет, а на касі риються по всіх кишенях і шукають копійки, касири перекрикуються один з одним і міняють купюри бо не мають здачі. одним словом ДУРДОМ. невже так складно дати карту (я завжди розраховуюсь там картою, касири навчені і в обслуговуванні карти не відмовляють)

14. Varvar

Varvar Well-Known Member

я згоден, що проблеми позиціонування/просування на ринку є і ще довго будуть, але то проблема трохи інша, із розряду "вміла зварити, не вміла подати" (с)
    доречі про основного конкурента теж були чутки і якщо з кокурента зроблять учасника, то багато чого може змінитися ... хоча питання зараз не стоїть, інших проблем купа
    http://www.kommersant.ua/doc.html?docId=789424
    є таке, треба просвіщати :) і регуляторно стимулювати безготівкові розрахунки населення

15. mota_boy

малоймовірно... експресбанк присадив всю залізницю на НСМЕП, Залізниця була незадоволена полугами цього банку, рік назад почала тікати з нього деяким підрозділам вдалося частково втекти в Приват, зарплати залишились в тому ж таки Експресі,. В результаті Придніпровська залізниця ставить певні вимоги перед Приватом. Той, щоб не втратити клієнта, дає декларацію про наміри. Мало вірю що щось піде далі. Присадять їх на електрончики і все (може й помиляюсь, але може й ні)

а де твій аватар? :)