Ніхто не гарантує, що нові газові угоди з Росією будуть кращими за попередні

Тема у розділі 'Стрічка новин', створена користувачем Zoy, 28 жов 2010.

Статус теми:
Закрита.
  1. Zoy

Zoy newsmaker

Глави урядів України та Росії в Києві проведуть сьоме засідання Комітету з питань економічної співпраці. Фахівці достовірно не знають, про що говоритимуть посадовці, але упевнені*— тема газотранспортної системи і спільного підприємства між Україною та Росією буде згадана не один раз,*— повідомляє мережеве видання «Ю-бі-ар».

Провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко зазначив, що російська сторона чітко висловила свою позицію*— зміна ціни відбудеться лише у разі створення спільного підприємства. «Уряд визнав що харківські домовленості не виправдали себе. Формула ціни не була змінена, але на поступки ми пішли. Сьогодні існує загроза, що Україна і Росія може створити СП, включивши туди ГТС України. Я думаю, створення спільного підприємства для України сьогодні не має жодного сенсу. Росія не враховуватиме інтереси України під час будівництва „Північного потоку”. Це блеф, який сьогодні вигідний для однієї сторони. Росія поводить стратегічну політику щодо зменшення транзитної залежності від суміжних держав»,*— підкреслив знавець.

Заради СП з Росією в Україні можуть легко змінити закони,*— вважає Володимир Омельченко. «Створення СП*— суперечить тому, що Україна входить в Європейське енергетичне співтовариство і нашому законодавству. Але якщо сторони домовляться, я думаю, що і законодавство поміняють»,*— підкреслив дослідник.

Серед інших наслідків домовленостей України та Росії*— зміцнення позицій РФ в Європі. Так, якщо буде досягнута угода щодо спільного підприємства, РФ диктуватиме нові газові умови ЄС. «Концепція СП з Росією*— принципово неправильна. Потрібно розуміти, навіщо це Росії. Якщо вона цього доб’ється від України, то зможе тиснути на європейські країни в питаннях вартості, визначення тарифів, постачань. Саме тоді між європейськими країнами почнеться конкуренція за благословення Кремля»,*— пояснив Володимир Омельченко.

На думку пана Омельченка, «якщо Росія понизить ціни для України, наприклад, на 20*доларів, то отримає переваг на*30».

«Існує певна ймовірність того, що сторони домовляться про зниження ціни на природний газ, але за рахунок входження Росії в спільне підприємство і отримання контролю над газотранспортною системою України». «У разі, якщо газові угоди будуть повністю переписані, ніхто не може гарантувати, що вони будуть кращі попередніх»,*—*додав знавець.

http://razumkov.org.ua

2. bars

bars Well-Known Member

Десь тако...

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)