Незакінчена історія одного життя

Тема у розділі 'Всяке різне', створена користувачем unamarmota, 20 чер 2011.

1. unamarmota

unamarmota Member

Позавчора в Волинській області святкували річницю Брусилівського прориву - визначної військової події Першої світової війни.
    В місті Рожище була встановлена меморіальна дошка на честь участників тіх подій, національних героїв України - майбутнього гетьмана Скоропадського та національного героя Азербайджану Гусейна Хана Нахічеваньского.
    Якщо про першу постать відомо в Україні багато, то про другу - мало.
    Гусейн Хан Нахічеванський був єдиним в царській армії генералом-мусульманином, а крім того - дуже героїчною постаттю.
    Як би там не було, але в 19 році 20-го століття він був взятий в заручники більшовиками після замаху на Менжинського і, за припущеннями, але без доказів, - розстріляний.
    Яким було моє здивування, коли я прочитав в книзі М.Д. Каратєєва "Парагвайская надєжда" про друга автора книги - Хана Нахічеванського, який на початку 30-х років 20-го сторіччя жив в столиці Парагваю Асунсьйоні.
    Той це Хан Нахічеванський, чи не той? Зміг вижити й пожити в спокійній країні, розводячи коней? Мені невідомо.
    Може хтось знає?

Вкладення:

2. unamarmota

unamarmota Member

Було припущення, що в Москві проживає родич за лінією дочки Гусейна Хана Нахічеванського - Тетяни Ханум, яка стала після одруження Мартиновою - професор Борис Федорович Мартинов. Тим більше, що професор - знаний спеціаліст з Латинської Америки... На жаль - це не підтвердилося.
    Б.Ф. Мартинов вважає, що в Парагваї міг жити якийсь інший Хан Нахічеванський.
    Так-то так, але хто б мені роз'яснив порядок наслідування ханського титулу, бо саме в ці роки ще був живий здоровий син Гусейна Хана Нахічеванського - Юрій в Бейруті.
    Може є на форумі знавець з прав наслідування подібного тітулу?

3. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Откуда вы это взяли?

"Губайдулла Чингисхан (Султан Хаджи Губайдулла Джангер-оглы князь Чингисхан) (6 мая 1840, Ханская Ставка, Букеевская Орда — 28 февраля 1909, Ялта) — военный деятель российской армии, сын хана Букеевской орды Жангира, внук Букей-хана, чингизид. Этнический казах. Участник русско-турецкой войны 1877—1878 годов. Родоначальник Российских войск связи. Генерал от кавалерии."

Самедбек Садыхбек оглы Мехмандаров (также известный как Самет-Бек-Садык-Бек Мехмандаров, азерб. Səməd bəy Sadıx bəy oğlu Mehmandarov, 16 октября 1855—1931) — генерал от артиллерии Российской Императорской Армии, военный деятель Азербайджанской Демократической Республики и Советского государства.

Али-Ага Исмаил-Ага оглы Шихли́нский (азерб. Əli Ağa İsmayıl Ağa oğlu Şıxlinski; 23 апреля (3 марта) 1865 — 18 августа 1943) — военачальник Русской Императорской Армии и Азербайджанской Демократической Республики, военный деятель Советского государства, генерал от артиллерии.

Максуд Алиханов-Аварский (в некоторых документах его имя пишется как Александр Михайлович) (1846—1907) — русский генерал, Мервский окружной начальник[1] и Тифлисский губернатор.

И еще человек 20-ть См. Вики

• Подобається Подобається x 1
  4. nikolas

nikolas Well-Known Member

Нє ну направду,шо один,шо другий таки нац.герої.Після дня,початку 2 світової,вже почали і день Бруссилівського прориву святкувати.:scratch_one-s_head:

5. FourA

FourA Дуже важлива персона

Вы можете посмотреть о Гусейне Хане Нахичеванском здесь: По всей видимости, в Парагвае жил какой-то его ближайший родственник.

• Подобається Подобається x 1
  6. unamarmota

unamarmota Member

Дуже дякую за інформацію відносно мусульман-генералів. Відомості про "єдиного" взяті з російськомовного інтернету. Я не спеціаліст і взагалі тема мусульманства мене не дуже хвилює, вибачте.
    До Гусейна Хана Нахічеванського маю інтерес виключно щодо його можливих родинних зв'язків з Парагваєм.

---------- Додано в 17:31 ---------- Попередній допис був написаний в 17:29 ----------

Дякую сердечно: інтересне і корисне посилання. Попитаю у бакінців на форумі...

а де твій аватар? :)