Неологізми, яких ще не було, але які можуть бути, коли ми їх придумаєм!

Тема у розділі 'Мовне питання', створена користувачем pukhnastyk, 8 сер 2008.

1. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

Тема виникла спонтанно:), і на неї мене спрямував Пупер (дякую), при чому в ході розмови про чесних міліціонерів у темі кримінальний Львів :scare:
    Хоча до всіляких новинок і змін в діловій українській мові ставлюсь дуже консервативно (бо й так не всі громадяни України знають українську), але не буду брехати - сама іноді змінюю усталені слова і вирази на щось новеньке,"своє". Тому пропоную наступну тему, де б форумляни і форумлянки могли написати свої варіанти (можливо навіть "фірмові") українських слів, які вони люблять вживати у повсякденному житті.
    Почну з себе. Наприклад, мобільний телефон - мобільник, фірма - фірмуха, дитина - мацьопа, зуби - клаваки (останнє,правда, чисто галицький фразеологізм)

• Подобається Подобається x 1
  2. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

Відповідь: Неогологізми, яких ще не було, але які можуть бути, коли ми їх пр

а падонківську мову сюди можна?.. [​IMG]
    бо я в олбанській норм розчехляюся... [​IMG]

3. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

А в чому неологізмовість цих слів? У тому, що ви їх не знали раніше?
    Останні два цілком нормальні слова. Тільки не клАваки, а клИваки. Чи власне те "а" і має бути неологізмом?
    О, то хіба найбільше пасуватиме.

• Подобається Подобається x 2
  4. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ох, той Пупер... [​IMG]

5. syavych

syavych копач

Тю, я думав то Ліа розбанена і створила нову тему: оголятись чи неоголятись (перед ким?). Чи може "Неогологізми" це і є "свій варіант українських слів"?

• Подобається Подобається x 5
  6. Zirnycja

Zirnycja Well-Known Member

Останнім часом у мене при швидкій мові спонтанно, але вже в котрий раз, проскакують два "нові" слова-
    Санечка-котре має поєднати в собі сонечко і синочка, а друге- Лябчик-це коли на думці водночас ляля- хлопчик- Любчик...
    Стараюсь, аби ті "нововведення" не траплялись, але на те, поки що, нема ради...А малий з них сміється.

• Подобається Подобається x 6
  7. pukhnastyk

Відповідь: Неологізми, яких ще не було, але які можуть бути, коли ми їх прид

Нє, ліпше не треба.

Додано через 3 хвилини
    Файний допис!!! То просто була троха пізня година і загалом важкий день, але дуже вже хотілось зайти на ЛФ, що й зробила. Тема, кажу ж, виникла спонтанно і випадково написалося неоГОлогізми замість неологізми. Тому, вибачайте.

Додано через 6 хвилин
    Дякую для Lilyah Romanova - файний модератор, шо ту ше сказати, добре шо виправили помилку.:clapping::clapping::clapping:

Додано через 18 хвилин
    Ця тема не є про звиклі неологізми української мови, про які навіть окремо вчили у школах. Давайте спробуємо, шановні форумляни, писати тут про різні варіанти українських слів, так би мовити, унікальні варіанти (ваші!), які виникають часто і спонтанно і які, раніше ви не чули (короче, самі придумали, шо спало на язик).
    А, наприклад, слово фірмуха (замість фірма) раніше ніде не чула, виникло воно в мене спонтанно, але, точно комедія, вже двом друзякам сподобалось.
    Тому тема про "перли" вашого звичного спілкування (не в офіційній обстановці, і не матюки) у житті.

8. Liliyah Romanova

З цікавости кинула у ґуґл російськомовний варіянт. 9 результатів. Отже, не неологізм, а радше русизм. Тому я й не погодилася із тим, що це неологізм. Радше запровадження іще одного суржикового слова в українську.

А "кливаки" теж цілком звичайне слово.

9. pukhnastyk

Не чула вислів "кливаки", а коли й вживаю, то тільки "клАваки", бо то є слово "львівських батярів" (схожий галицький синонім - "шибеник"), яких Львів добре знав на початку ХХ століття завдяки їхнім витівкам.
    Інші "батярські" вирази, які обожнюю і часто теж вживаю є такі:
    "макітра" - голова
    "циферблат" - обличчя
    "цезорик" - ніж
    І відому класну пісеньку "Тільку у Львові" співали ті ж "батяри" (але то вже певно напишу в окремій темі "Тексти улюблених пісень")
    До речі, цього року у Львові навіть відзначали День батяра! (9 травня)

10. Liliyah Romanova

Пухнастику, маєте рацію щодо клаваків, але про батярські вислови не сюди. :)

Додано через 1 хвилину
    Пісенька уже на форумі була, а отже і далі є. Хіба дуже хочете продублювати.

11. pukhnastyk

Добре, тоді дублювати не буду.

12. Liliyah Romanova

Щодо неологізмів, то у нас в побуті найбільше неологізмів зі словника мого сина, аніж, що ми їх самі вигадуємо.
    Але є слова, які якось виникли самі і так і залишилися у вжитку. Наприклад, дурійку ми називаємо не інакше як "ґусь", що є свого роду імітацією звуку, коли скочити на ліжко, або коли Дарко скаче на спину таткові. І якщо він дуже роздуріється, то ми його називаємо "малий ґусь".

13. Вадюшка

Вадюшка Well-Known Member

Шановна pukhnastyk, здається, трохи сплутала неологізми і окказіоналізми. ;) Бо вважаю, що не можна вважати неологізмами слова, які не набули досить поширеного узусу і сталої форми.

• Подобається Подобається x 4
  14. А я говорю "спок ночи", чтобы короче было. Может, это неологизм?

15. duncan

я авторитетно заявляю, шо це олбанскєй!...
    "спокі" -- давнє падонківське слово!...

16. Ірена

Ірена Well-Known Member

а не "клеваки" від слова "клевець"?

у нас співробітниця любила казати "діскуй", "квіткуй", "чашкуй"...
    якби ви знали, що в неї іноді виходило....

Останнє редагування модератором: 13 гру 2008
  17. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

А я на термометр говорю температурник:)

18. Багіра

Багіра Well-Known Member

а я на обійми кажу обнімон))) ну щоб краще звучало - цьом і обнімон.. відповідно обійматися - обнімонкатися)))

• Подобається Подобається x 3
  19. Честно, не знала. У меня "спок" от "спокойный".

20. duncan

а в мене олбанскєй від албанський... ;)

а де твій аватар? :)