Недоступний сир

Тема у розділі 'Форумна кухня', створена користувачем Fon, 30 вер 2010.

1. Fon

Fon whom how

В звязку з перспективою подорожчання голандських сирів пропоную викладувати рецепти сироваріння в домашніх умовах.
    хай вдявляться такими цінами :ireful:

• Подобається Подобається x 1
  2. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Почніть з купівлі корови...

• Подобається Подобається x 20
  3. Locke

Locke невиправний реаліст

А то багато сиру наробите з магазинного молока (вода+барвник+пальмова олія+сухе молоко+чуть-чуть знежиреного коровячого) по ціні 7-8 грн за літр. А скоро воно буде ще дорожче.
    Хоча ідея з рецептами хороша. Не всі ж живуть в містію У декого є бабусі-дідусі у селі і вони хоч час від часу мають доступ до натурального коровячого молока.

• Подобається Подобається x 11
  4. Summer

Summer Well-Known Member

домашній сир робила парку раз, але знову молоко та кефір магазинні, хто зна шо там є, але вийшов смачний і добрий, готується швидко ))

• Подобається Подобається x 5
  5. Кохана

Кохана LuBimaya

рецептик в студію!!!

• Подобається Подобається x 4
  6. Summer

Summer Well-Known Member

завтра напишу :)

7. deva

deva Well-Known Member

Я відігріваю часом сир, але з домашнього молока. Спочатку молочко стоїть пару дні в кімнатні температурі щоб прокисло, але кришку не закривати, а просто можна салфеткою накрити банку (якщо накрити туго кришкою буде затхлий запах). Потім це молочко переливаю в каструльку. Каструльку ставлю на чугунну велику сковорідку ( в селі відігрівають на кухні, а якщо поставити на газ, то низ буде нагріватись швидко і не рівномірно) і включаю маленький газ і так він собі відігрівається, треба дивитись щоб непереварився. Можна час від часу акуратно ложкою ніби піднімати краї. Вже як побачите, що утворився сир, то виключити газ і дати йому відпочити і остити, а після цього вже процідити через друшлак, а краще відцідити на марлічку і підвісити, щоб стекла вся сироватка.До речі сироватку можна використовувати для замішування хліба, дуже сманий хліб.

Останнє редагування: 1 жов 2010
    • Подобається Подобається x 6
  8. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

• Подобається Подобається x 2
  9. Un.Known

Люксусово описано, але те, що вийде буде сиром-творогом. А от голландський сир - сичужний, виготовляється методом сичужного сквашування, додаванням сичужного ферменту, котрий є дуже дорогим, що і впливає на ціну, разом з часом виробництва.

• Подобається Подобається x 7
  10. Locke

Locke невиправний реаліст

Причому робиться зі свіжого молока. Для цього потрібно мати певний посуд, інструменти для формування сирного зерна та інше причандалля. Крім того процес виготовлення сиру передбачає такий момент, як дозрівання сиру, яке триває декілька тижнів і вимагає приміщення з відповідною температурою і вологістю. Зробити в умовах міської квартири справжній твердий сир не вбачається реальним. Хіба що в селі, де є допоміжні господарські приміщення. Колись цікавився цим питанням і в інтернеті знайшов досить багато рецептів і технологій. В умовах міста можна приготувати бринзу, що теж непогано, але це не є твердий сир.

11. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Ех...
    А я вже почав шукати конструкцію сирогонного апарату... [​IMG]

• Подобається Подобається x 6
  12. Summer

Summer Well-Known Member

вчора вичитала, що сир буде по 110-120 грн, о_О вроді з жовтня подорожчання....

13. sani

sani Well-Known Member

їдемо в ЕС за сиром :) і не тільки, там все дешевше і якісніше

14. Ома

Ома Дуже важлива персона

У нас весь шосткінський сир вже кілька днів вище 100. Від 100 до 130.

15. Summer

Summer Well-Known Member

о_О я в шоці .... (тихо падаю під стіл)....а я так люблю сир..

16. Svjato

Svjato Well-Known Member

Може китайці наштампують - твердосироварок? ;)

---------- Додано в 11:43 ---------- Попередній допис був написаний в 11:41 ----------

ага. 100 грам - 2 ойро, якщо скибочками :)
    П.С. Сир там завжди був дорогий - проте і якісний...

• Подобається Подобається x 3
  17. Alias

Alias Львів-місто моєї мрії..

Пару днів назад брала Російський по 62 грн

18. Максим

Максим Well-Known Member

Не обов'язково, вчора брав в Шпарі ементалєр, 9,90 еур за 1 кг
    Причому з екологічного виробництва.

В Чехії, Словаччині - є за 6-7 еур, нічим не гірший.

Звичайно, є і дорожчі сорти, довшої ферментації, з цвиллю і т.п., проте думаю, що в Україні більше звикли до звичайних сортів твердого сиру - типу Emmenthaler, Edammer тощо.

Останнє редагування: 1 жов 2010
  19. Un.Known

Не знаю. Я його собі можу дозволити. Сир типу камембер чеського виробництва (Hermelin) коштує приблизно євро, той же сир від Добряни в Стрию влітку був двадцять з чимось гривень (в два рази дорожче). Але я його собі і в Стрию куплю, а от пересічний стриянин - навряд...

20. Svjato

Svjato Well-Known Member

то минулого літа?

а де твій аватар? :)