Найзгадки. Можуть бути найкращі, але і ті найсумніші. Найсмішніші. Просто найяскравіші. Найсвітліші. Незабаром адвент. Давайте будемо добрішими...
Я такого накопаю, що до ранку буду плакати... від щастя чи просто від того, що в мене таке було. Пам’ятаю дідів сад в Малині. Сливи я рвала з вікна, грушок в діда було чотири сорти на одному дереві. На горищі пахло сажею і чебрецем. А ще в діда була баня, про яку я мрію і зараз... Пам’ятаю, як ми з татом йшли перед Новим роком по ялинку в Добрівлянах... по коліна у снігу, вибирали довго, грілись чаєм, потім волочили її через поле. Але ялинка була того року найгарніша у моєму житті. Я взагалі була татовою дитиною. Тато грав у футбол за стрийський "Металіст". Ну і після футболу хлопи ходили на пиво. Через двадцять років найбільший контингент моїх знайомих походив з пивбару "Мухомор". Мене знали всі - і всі барменки у місті. Тато був місцевий Делон... ))) А ще пригадую, як я возила сестру на санках. До зупинки Радянська від бабусі було ненабагато ближче, ніж додому, але мені було ліньки. Трійка традиційно не їздила в лютий мороз, Наталка мерзла в ноги і плакала, а я на зупинці хукала їй на ноги... Далі буде...
а я ніколи не забуду як ми з подругами лежали в серпні на траві засунувши руки в задні кишені джинсів десь біля 3 ночі, та загадували бажання спостерігаючи зорепад) напевно найяскравіший спогад.. пісні під гітару біля вогню років в 14-15, перше кохання)) ще досі мурашки по шкірі коли чую ті пісні) з тих пір обожнюю гітару та хлопців які на ній вміють грати
Накопала, серед старих записів у блозі... також згадки. Вулиця Грушевського... ... вона ж бувша Радянська. Хоча ця назва, як на мене - найменш вдала для неї, як і для інших галицьких вулиць у галицьких містах. Десь в середній чи східній Україні - прошу дуже, але на Галичині... Що ця вулиця зовсім не Радянська можна було переконатись послухавши розмову двох сусідок:"Слава Ісусу Христу! Прошу пані, не виділа пані нині пані Рубльову? - Виділа'м, казала, шо прийде до Вас пополудни, тіко як купит ти п'євки для пані". Не існувало на ній товаріщєй і громадян, були тільки пани і пані, що мене малу відносило кудись на сто років в минуле. От, наприклад, мезонетова квартира пані Броні. Пані Броня і моя бабуся були чи не найбільшими модницями свого часу. Все тому, що мій дід був гідним кравцем, і був в пошанівці серед тогочасної еліти. А чоловік пані Броні був гідним шевцем, мешти котрого мусила мати кожна модниця. От чоловіки і старались. І знаєте, декілька років тому, коли ми прибирали на горищі і викидали ті всі "скарби", котрі так "потрібні" літнім людям, я розглядала ті босоніжки і мешти і думала, що навряд чи мої босоніжки збережуться в такому стані через 50 років... А при чому тут квартира пані Броні... Після смерті чоловіка пані Броня залишила його комору-майстерню так, як вона була за його життя - колодки всіх розмірів, лаки, обрізки шкіри, клеї... А як була серед оцього всього як в середньовіччі - ну навіщо шити взуття, якщо можна купити в магазині (тоді ще можна було)... А ще тоді на Радянській не було "стєнок" і сервантів. Там були креденси, капи, обруси. І після стандартних блискучих віталень в квартирах друзів моїх батьків, з "чєканками" на стінах (пам'ятаєте, була мода?) тут були дзеркала з патиною, високі стелі, величезні вікна, образи, а екран телевізора затуляла вишита серветка.... На Радянській жила пані Пікульова. От шукаю слово, котре б їй найбільше пасувало. І нічого крім "достопрімєчатєльность" знайти не можу. Це було просто явище. Її треба було чути, бачити, розмовляти, щоб зрозуміти, про що я. Пані Пікульова була польська інтеліґентна пані, яка на старості років почала бути, гм... дивакуватою. Але не заважала цим своїм дивацтвом, нікому, навпаки. І мала свій шарм. Інакше її, як в пальто-манто, в капелюху і... на ровері не пам'ятаю ))) Ще на Радянській жила пані Обальова. Як я дісталась в її квартиру - не пригадую. Не виключено, що з кумом Нестором або ж з його батьком. Але то була перша зустріч зі справжнім мистецтвом, тим чарівніша, що можна було до нього доторкнутись... На Радянській росли дуби... В квартирі моєї бабусі, на місці, де ми зараз з друзями попиваємо різні доброти, стояв п'єц. Коли в мене були захвати атеїзму, я втікала від бабусі на п'єц, і дразнилась:"Вірую, вірую, у кобилу сірую!". Бабуся злостилась, обзивала мене антихристом і погрожувала Божим гнівом. Часто думаю, чи я вже покарана, чи все ще попереду... В тій квартирі зараз живуть мої батьки. А тому, що вулиця Грушевського - велика частина мого дитинства і юності я дуже рада, що спогади про неї матимуть і мої діти. Нехай інші. Але цікаво буде порівняти колись...
І я... В Бучачі. Правда, дід був паралізований. Але його посмішку, його сад з вуликами. сусід приходив окурював бджіл, і солодкий запах того диму мене ошелешив. А ще алебастрова фігура Матері Божої. Запах налисників і кіптяви газу з балону. Пошук курячих яєць. Щемить та пам'ять, коли проходжу повз ту хату (продали по смерті Бабці Магди). Років у 3 я ганяв сусідських каченят. Жовтеньких, писклявих. Парочку загнав зовсім. Мала Бабця клопіт з сусідкою... А ще... У дядька був Москвич 403, то запах дорожнього пилу теж в'ївся у пам'ять теплим спогадом. Їздили на Стрипу відпочивати частенько. А ще, дядько Остап тримав нутрій. Я ж не міг не підгодовувати їх прутиками. І... в одної нутрії випав зуб.... Жах повний.
И я тоже очень многое помню. Нет, так красиво, как вожделяемая мною Пани из австро-угорщины описывать не буду. Обосрут воспоминания свидомые. Нах, нах.
Не, ребята,в нынешней обстановке на форуме нах-нах. Хотя, за последние 7 лет я и так почти всё рассказал.
Не, так не получится. Я жил на Ватутина дом 34. Рядом сквер был. Только недавно, благодаря форуму, узнал, что там тоже захоронение какое-то было. Город старинный. Естественно, что где-то кого-то хоронили. Так вот. Батя мой привёз домой щенка. Колонна шла, а он под колёса. Колонна остановилась, а Батя щенка забрал и домой принёс. Помню, что соседки по коммуналке сильно орали. Собачку назвали Пальмой. Каждое утро Батя ходил гулять с Пальмой в сквер и приносил 10-15 штук грибов-шампиньенов. Их Пальма находила и раскапывала. Каждое утро Мама их жарила и кормила меня и брата. Угощала соседей. Потом я уехал в Калинин (ныне Тверь) в СВУ. Когда приехал на побывку, то мне сказали, что соседи Пальму украли и увезли "на село". Соседи такие были. Львов -многонациональный город.
Малесенький рассказик. Баська Агася. В очередной раз родители Чалдона спихнули его на лето к бабушке. Ребёнок на молоке и свежем воздухе, был через чур активным, и везде сувал свою безталковку. Так и в этот раз, всунул в душку кровати. Туда голова легко влезла, а обратно не в какую. Застряла. Что привело маленького Чалдона в шок. И он заблажил как кот, которому прищемили. "Баська Агася, умираю" . На что сбежался народ, и давай пытаться вытаскивать его голову. На что крик и истерика только усиливалась. Пока не прибежала бабушка с дядькой. Только при виде своих, он успокоился и стал спокойно дожидаться своей судьбы. Дядька открутил душку и голова Чалдона получила долгожданную свободу. Но с тех самых пор Чалдона прозвали "баська Агася", но не надолго закрепилось это прозвище. Но это уже другая история.
Пошли мы с пацанами на Цитадель. Дурачились. Я прыгнул и напоролся на торчащую арматуру от ДОТа. Пол ноги как бритвой отпороло. Пацаны кровь увидели и в врассыпную. Добрёл до травмомункта. Зашили. Домой прибыл поздно, часика в 3. Отфигарили шлангом от стиральной машины.