Найстрашніша катастрофа львівського трамваю

Тема у розділі 'Життя міста', створена користувачем Alexander Shutyuck, 10 січ 2014.

1. Alexander Shutyuck

Alexander Shutyuck Well-Known Member

Сайт Вig.lviv.ua нагадує, що сьогодні минає рівно 42 року з дня наймасштабнішої катастрофи в історії львівського трамваю:

Трамвайна аварія 10 січня 1972 року що сталася у Львові по вулиці Городоцькій – наймасштабніша аварія в історії львівського трамваю.
    До аварії, на лініях львівського трамваю, колії яких розташовувалися посередині проїжджої частини, були зупинки, розташовані на острівцях безпеки посередині проїжджої частини (безпосередньо біля колії). Вони були виділені бордюром і гарантували безпеку пасажирам, які чекали на них на трамвай.
    Вранці 10 січня вулицею Городоцькою спускався переповнений трамвай. Проте на середині спуску, поблизу Львівського цирку, водій заснула і вагон став некерованим.
    Коли він досягнув перехрестя вулиць Городоцької і Шевченка, то зійшов з рейок, протаранив людей, що стояли на зупинці-острівці, і врізався в будівлю школи № 11 (сьогодні — Львівська правнича гімназія). Загинуло 26 осіб.
    Увечері цього ж дня про подію повідомив «Голос Америки». Радянська преса замовчувала факт трагедії, лише газета «Вільна Україна» за 11 січня 1972 року в нижньому кутку третьої сторінки надрукувала:

« Виконком Львівської міської Ради депутатів трудящих висловлює глибоке співчуття рідним і близьким потерпілих при аварії трамваю в м. Львові 10 січня 1972 року.
    Для розслідування причин аварії, вжиття заходів по посиленню безпеки руху міського транспорту та надання допомоги сім’ям потерпілих створена спеціальна комісія.»

Наслідком аварії стала ліквідація зупинок-острівців посеред проїжджої частини, а також обмеження швидкості руху вагонів на спусках.

На фото - Огорожа школи (на розі вулиць Городоцької та Леонтовича), в яку врізався трамвай.

До речі один знайомий якось у розмові згадував про цю катастрофу. Казав, що як раз тоді малим жив у тому районі і бачив наслідки некерованого польоту трамвая на власні очі - потрощені тіла та рясно залиті кров'ю тротуари. Але вже за лічені хвилини на місце катастрофи пригнали солдат-строковиків, які миттєво все прибрали так, що вже невдовзі жодних слідів катастрофи не було видно.

Оригінал публікації...

2. Locke

Locke невиправний реаліст

Я теж був очевидцем цієї страшної аварії. В цей момент знаходився метрів за 100, а може ближче, від зупинки, яку зніс трамвай. Я мешкав в тому будинку, що на фото. Все це відбувалося на моїх очах. Для дитини це був страшенний шок чути той страшенний скрегіт, людські крики і бачити понівечені розчленовані тіла, деякі з яких ще билися в конвульсіях. А на зупинці лежав чоловік середнього віку з обома відрізаними ногами і кричав від болю нелюдським криком.Ця жахлива картина дитинства ще досі перед очима.
    Коли трамвай зійшов з рельсів і вдарився об бардюр острівка з зупинкою, вагони розчепилися і їхали паралельно. Пасажири, які рятуючись вистрибували з першого вагону, потрапляли під другий вагон.
    Перший вагон трамваю повністю заїхав на шкільне подвір"я аж до його протилежного кінця, а другий наполовину пролому стіни. Коли швиденько все прибрали, то приїхала пожежна машина і брандспо́йтом змивали кров з тротуарів і дороги. А до вечора величезний пролом в мурі замурували і підібралали фарбу так, що наступного дня неможливо було віднайди місце пошкодження. Тільки залишилися сліди від трамвайних коліс на бруківці і на тротуарі біля аптеки, які було видно ще декілька років аж до ремонту вулиці.

• Подобається Подобається x 4
  3. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

А причем тут фото церкви Анны

4. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Тому що саме там сталася ця страшна трагедія.

• Подобається Подобається x 1
  5. Locke

Locke невиправний реаліст

Це місце катастрофи.

Червона лінія зі стрілкою - траекторія руху трамваю
    1 - Зупинка на острівці, яку зруйнував трамвай
    2 - Ріг вулиці Шевченка (будинок №4) та Леонтовича (будинок №1). Трамвай зачепив тротуар біля аптеки.
    3 - Цегляний паркан подвір"я школи №11, який проломив трамвай.

В проміжку між точкою 1 та 2 - місце загибелі більшості людей

• Подобається Подобається x 2
  6. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

кажуть, після цього якраз позабирали всі зупинки, що були на острівцях і тепер вони виключно на тротуарах

galaxy SIII

7. Полковник

Полковник миється в бані

"Вильна Украина" - это была не советская пресса?

Учитывая национальный состав львовян в 1972 году, можно предположить, что жертвами,в основном, стали русские и евреи.
    Сегодня можно смело эту трагедию представить умелой диверсионной операцией украинских националистов по освобождению Львова от москалей и жидов.

8. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

брешуть, коло Пекарської пам’ятаю острівець

9. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

і ніодного полковніка? шкода.....

---------- Додано в 22:21 ---------- Попередній допис був написаний в 22:20 ----------

так його десь в 90-х прибрали ніби....

10. Полковник

Полковник миється в бані

В 1972 году на весь Львов и двух десятков полковников трудно было набрать.
    Не думаю, что они ездили на трамваях.

11. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

ну не скажіть...на 9 мая їх збиралось більше 2-3 сотень.....

12. duncan

то ж не сімдесяті :pardon:
    автомобільний рух уже тоді був трохи напружений і страшнувато було перебігати вулицю від трамваю на тротуар

13. Іспанка

Я його теж пам"ятаю, але ж він не служив як зупинка. Мені здається, що його залишили чисто як острівець безпеки для пішоходів, а прибрали при ремонті вулиці Франка, коли клали безшумну колію.

14. duncan

коли в школу їздив -- там виходив з трійки і йшов на сучасну площу Митну -- на двійку

15. Іспанка

Так ти в школу у 80-их їздив. А я про 90-ті говорю :)

16. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

нє, то якраз була зупинка

17. Іспанка

:crazy:Мартышка к старости слаба мозгами стала. Я вже й забула)

18. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

бо якби не огорожа мож був зразу під машину влетіти просто з дверей трамваю

19. Полковнику, вам взагалі зрозуміле українське слово "лише"?

Ваш жарт огидний.

20. Полковник

Полковник миється в бані

Какой жарт?
    Вы можете предоставить списки погибших?

а де твій аватар? :)