Найясніший цісар - Франц-Йосиф-І

Тема у розділі 'Історія', створена користувачем von Philip de Conopel, 30 вер 2009.

1. von Philip de Conopel

von Philip de Conopel Well-Known Member

Я виростав на вулиці львівського передмістя, що носила ім’я Моріса Тореза. Але в багатьох старших людей ця назва якось несамохіть вимовлялась як «Марії-Терези». Ім’я австрійської імператриці з ХVІІІ століття більше було на устах, ніж ім’я якогось чергового комуніста з Франції.
    Епоха Австрійської імперії на Галичині досі сприймається дуже позитивно. Адже це була епоха «європеїзації» Галичини. Українці, що за Речі Посполитої трактувались, як кріпаки і не мали жодних громадянських прав, в умовах імперії Габсбургів отримали рівні громадянські права, поступово усвідомили і заявили про себе як про повноправну націю.

Звісно, найглибший слід залишив у пам’яті цісар Франц-Йосиф І.
    Його портрет красувався не лише в офіційних установах, але й у приватних домівках, навіть у сільських хатах на покуті серед ікон і родинних святинь.

Наприкінці 1848 р. в розпалі революцій, що захитали усією Європою, у віці 18 років, він взяв на себе тягар управління величезною імперією. І правив нею 68 років.
    Характеризував себе як «останнього монарха старого стилю», владарював над справді багатонаціональною державою, де імперський гімн можна було співати кожною з сімнадцяти офіційних мов, зокрема й мовою ідиш. був лояльним у національній політиці: …«моя політика – тримати всі народи монархії в збалансованому стані добре настроєного невдоволення».
    Усвідомлюючи вагу своїх повноважень, був справжнім трудоголіком. Вставав о четвертій зранку, одягав генеральський мундир, випивав філіжанку кави і брався за папери. Особисто розглядав усі персональні справи урядовців вищого і середнього щабля по всій імперії. О десятій проводив міністерські наради і аудієнції. На прийом до імператора могли потрапити усі – від аристократів, до селян. Усього за час правління особисто прийняв бл. 100 тисяч підданих. Снідав о першій в кабінеті, щоб не відриватись від справ. О третій – кінна прогулянка з Шонбрунна до Відня, прогулянка вулицями столиці, часто без охорони. Повертався о шостій, після чого влаштовувався офіційний обід, що відбувався у товаристві запрошених персон. Цісар їв дуже швидко, запрошені не встигали скуштувати й четвертини страв, коли змушені були – згідно етикету – встати з-за столу разом з Його Величністю. Часто вставали голодні і йшли доїдати у ресторани Шонбрунна. А цісар о пів на дев’яту йшов у спальню.
    Стиль життя цісаря – рано вставати, рано лягати передався у сучасні звички чехів, австрійців і мадяр.
    Цісар користувався величезним авторитетом у війську. Під час бойових дій, нехтуючи небезпекою, з’являвся на бойових позиціях верхи і при шаблі, щоб піднести бойовий дух свого війська. Часто особисто виплачував борги легковажних офіцерів.

• Подобається Подобається x 14
  2. Юліан

Юліан Active Member

Все можна повернути :)
    Отто начебто і не відмовлявся від титулу короля Галичини і Волині

3. von Philip de Conopel

Та не кепкуйте з теми! Зверніть увагу: сьогодні Австрія нормальна європейська країна без імперських амбіцій. Помер Франц-Йосиф - почалась нова доба.
    Йдеться про культуру управління і про особисту відповідальність за розвиток суспільства.
    А за цісаря - Галичина розвинулась до усвідомлення власної самодостатності і спробувала реалізувати власну державу.

• Подобається Подобається x 4
  4. von Philip de Conopel

Цісар у генеральській формі

Цісарева Єлизавета. Вийшла за Франца-Йосифа у віці 16 р. у 1854 р. Вважалась однією з найгарніших жінок Європи. Народила трьох доньок і сина. Загинула від рук анархіста-терориста у 1898 р.

Останнє редагування модератором: 2 жов 2009
    • Подобається Подобається x 6
  5. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

А цісарю кіко років було, коли цісарева вийшла за нього заміж у свої 16? :)

6. von Philip de Conopel

Імператрицю Єлизавету в Женеві 10 вересня 1898 заколов трикутним пильником 25 – річний італійський анархіст. На суді він оголосив, що йому було все одно кого вбивати. Він хотів помститись багатіям і заодно прославитись. (тому я й не називаю імені). Для цісаря це була ще одна важка втрата (перед тим - смерть брата від рук мексиканських революціонерів, самогубство єдиного сина і спадкоємця – Рудольфа).
    Подія звичайно сколихнула увесь світ. А ось як її сприйняли в «Рутенії»:
    Як на східній Україні кобзарі, так і в Галичині інформацію в народ розносили лірники (грали на лірі).

Наша пані цісарева, цісарського роду
    Поїхала ся купати в карелсбадську воду } 2 рази

Ще не встигла шати зняти, залізти у ванну -
    Вже ся змова готувала на найсвєнтшу панну } 2 рази

Єден батяр нехрещений, в Парижу роджений
    Запхав нашій цісаревій шпиндель затроєний } 2 рази

Як запхав він Їй той шпиндель, кровця сі поллєла,
    Не минуло й zwei sеcund’і – ganz духа спустила } 2 рази

Була б тая ШвайцарІя під землю запала!
    Була б наша цісарева в ній ся не купала } 2 рази

Була б Вона ся купала в меді і в молОці,
    Була б Вона не терпіла шпиндель в лівім боці} 2 рази

А наш Тато – Франца-Йосиф – пішов воювати,
    Узяв з собов штири доньки, як штири гармати } 2 рази

Одна Йому коня вела, друга осідлала,
    Трета дала Йому шаблю, ще й поцілювала } 2 рази

А четверта – наймолодша – несла Му рушницю,
    ’Би си встрілив, як програє, у саму гудзицю } 2 рази

У пісні безбожно перекручено документальний фактаж, додано пікантних двозначностей, але суть події передано загалом достовірно. Ну а «стьоб» і насмішки з «найяснішої фамілії» кожен помітить неозброєним оком. Тим не менш, влада не переслідувала рознощиків такої інформації. Адже Найясніший Цісар теж залюбки читав анекдоти про себе, поміщені газетах. Наприклад такий: На полюванні цісар застрілив орла – і був щиро здивований, що у того не дві голови, а лише одна (герб Австрії – двоголовий орел).

Останнє редагування: 1 жов 2009
    • Подобається Подобається x 7
  7. von Philip de Conopel

Йому було 24 - і вже п"ять років правління. Він був страшенно в ню закоханий - і тому терпляче чекав до її повноліття.

• Подобається Подобається x 3
  8. pukhnastyk

Йой, яка романтика :)
    А вірші він їй писав, як Ян ІІІ Собеський своїй Марисеньці?

• Подобається Подобається x 1
  9. von Philip de Conopel

Мушу Вас розчарувати
    Пам"ятаєте фільм Формана "Амадео" про Моцарта. Там дуже переконливо виведений образ австрійського імператора, здається Йосифа (але то не має значення - загалом імператора).
    Над ними тяжіє ВЕЛИКА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. Вони не мають права на емоції і почуття. Вони зовсім нецікаві у живому спілкуванні, бо мусять виважувати кожне слово. Вони не належать самі собі.
    Єлизавета рідко бувала у ВІдні, любила мандрувати Європою. Дітей у неї відбирали на виховання до свекрухи. Вона писала сумні вірші і нудилась, а чоловік не мав часу для неї, хоч і був однолюбом.
    Між ними щастя не було - абисте знали.

• Подобається Подобається x 3
  10. Юліан

Юліан Active Member

Пардон. Ви мене не так зрозуміли. Я зовсім не кепкую. Австрійський період дав багато нашій Галичині.
    Мені взагалі дуже симпатичне все, що пов'язане з періодом Франца-Йосифа, а ще більше - часами його попередників.

(Те, що Австрія не має імперських амбіцій - то ще півбіди. А те, що таких амбіцій позбулася вся Європа - то вже гірше).

• Подобається Подобається x 2
  11. pukhnastyk

А чому така жорстокість? :sad: Вона хіба ж, як імператриця, не могла сказати своє слово, що буде виховувати дітей сама? :pardon: Не думаю, що свекруха (тобто, мама імператора) дійсно самостійно виховувала внуків; мабуть, що було багато нянь біля дітей чи ні? Як каже історія? :)

12. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Есть замечательный немецкий фильм-трилогия об Елизавете, первый фильм - "Сисси", в главной роли Роми Шнайдер

13. von Philip de Conopel

Шкода, не бачив. Думаю, він найбільше сподобається PUKHNASTYK"у.
    Я більше з літературою дружу. Наприклад, нелегку долю дружини короля описав Стефан Цвейг у "Марії Антуанеті".

14. pukhnastyk

Суперовий фільм! :vo:
    І як Ви вгадали? ;) Справді сподобалась ця кінострічка - гарно знята добра, романтична історія з чудовими декораціями і просто фантастичними пейзажами: Альпи взимку і влітку, Венеція, Відень, Баварія, Швейцарія; природа і замки, театри і вулиці європейських міст :preved:...краса! Дуже гарна історія про імператорське кохання. :love:
    Але взагалі-то з літературою я теж дружу. :)
    І у Львові Франца-Йосифа любили, а особливо його чарівну дружину. Та й костел на вул. Привокзальній (а тепер церква УГКЦ свв. Єлизавети та Ольги) назвали саме на честь імператриці - св. Ельжбети (так її ім'я звучало польською, а в той час саме ця мова переважала у львівському середовищі).

15. von Philip de Conopel

Пухнастику! Так не мучте ж мене, я що прочитав, то й переповідаю. І - як би нам того не хотілось - історія вже відбулась і її годі змінити. Якщо Ви знаєте більше про Єлизавету, то розкажіть нам.

16. pukhnastyk

Та де ж я Вас мучу, прошу пана? :pardon:
    Та файно все Ви переповідаєте, люкс :vo:, цікаво буде почути ще якісь факти з життя імператорської сім'ї. :)
    може...колись...тіко точно не зараз (бо зараз йду спати)

17. von Philip de Conopel

Не ставив собі завданням описувати життя імператорської сім"ї. Радше мені йшлось про роль цісаря в становленні "галицько-руського" народу і зокрема житті Львова.
    Взагалі-то хочу опрацювати більше інформації.

Те, що подав досі, переважно узято зі статті Богдана Завітія «Катрусю, повернися до свого нещасного Франя» (Газета по-українськи, 24. 11. 2006 р),
    Додам ще кілька абзаців з тієї статті:
    «Ще за життя дружини майже 60-річний імператор познайомився з з 30-річною акторкою Катріною Тратт. Вона на першій же зустрічі зуміла розсмішити завжди суворого монарха. Біографи Франца Йосифа досі не впевнені, чи його зв’язок з Катріною перейшов інтимну межу. Їхні зустрічі тривали кілька років у раз і назавжди усталений час. Із Катрін бодай ненадовго він міг трохи розслабитися. Але 1900-го вона не витримує двірських інтриг і залишає Відень. Франц Йосиф дуже сумував. І якось в одній із газет з’явилось оголошення: «Катрусю, повернися до свого нещасного, покинутого Франя». Для віденців не було таємницею, хто його розмістив.

«Майже половину населення Австро-Угорщини становили слов’яни: поляки, українці, чехи, словаки, хорвати, словенці, серби. Потім ішли австрійські німці, угорці, румуни, італійці. Клаптикова імперія упродовж останніх років свого існування трималася купи передусім завдяки гнучкій національній політиці монарха.»

«28 червня 1914 р в Сараєві… убито Франца Фердинанда, що мав успадкувати престол. Франц Йосиф таки дозволив втягнути свою імперію у великий міжнародний конфлікт, з якого – був певен – вона не вийде цілою. «Якщо монархії судилося загинути, то вона повинна загинути достойно» - цісар промовив ці слова, коли в Європі вже пролунали залпи Першої світової війни. Через тягар років йому все важче було керувати державою. Увечері 21 листопада 1916 р. «останній монарх старої школи» помер у своїй резиденції Шонбрунн від запалення легенів.
    А в листопаді 1918-го його імперія зникла з карти світу.»

Цитовану вище пісню почув з вуст відомого львівського мистецтвознавця Володимира Вуйцика.

18. Тим22

Тим22 Дуже важлива персона

Убили, значит, Фердинанда-то нашего,-- сказала Швейку его
    служанка.
    Швейк несколько лет тому назад, после того как медицинская
    комиссия признала его идиотом, ушел с военной службы и теперь
    промышлял продажей собак, безобразных ублюдков, которым он
    сочинял фальшивые родословные.
    Кроме того, он страдал ревматизмом и в настоящий момент
    растирал себе колени оподельдоком.
    -- Какого Фердинанда, пани Мюллерова? -- спросил Швейк, не
    переставая массировать колени.-- Я знаю двух Фердинандов. Один
    служит у фармацевта Пруши. Как-то раз по ошибке он выпил у него
    бутылку жидкости для ращения волос; а еще есть Фердинанд
    Кокошка, тот, что собирает собачье дерьмо. Обоих ни чуточки не
    жалко.
    -- Нет, эрцгерцога Фердинанда, сударь, убили. Того, что
    жил в Конопиште, того толстого, набожного...
    -- Иисус Мария! -- вскричал Швейк.-- Вот-те на! А где это
    с господином эрцгерцогом приключилось?
    -- В Сараеве его укокошили, сударь. Из револьвера. Ехал он
    со своей эрцгерцогиней в автомобиле...
    -- Скажите на милость, пани Мюллерова, в автомобиле!
    Конечно, такой барин может себе это позволить. А наверно, и не
    подумал, что автомобильные поездки могут так плохо кончиться.
    Да еще в Сараеве! Сараево это в Боснии, пани Мюллерова... А
    подстроили это, видать, турки. Нечего нам было отнимать у них
    Боснию и Герцеговину...Вот какие дела, пани Мюллерова.
    Эрцгерцог, значит, приказал долго жить. Долго мучился?
    -- Тут же помер, сударь. Известно -- с револьвером шутки
    плохи. Недавно у нас в Нуслях один господин забавлялся
    револьвером и перестрелял всю семью да еще швейцара, который
    пошел посмотреть, кто там стреляет с четвертого этажа.
    -- Из иного револьвера, пани Мюллерова, хоть лопни -- не
    выстрелишь. Таких систем -- пропасть. Но для эрцгерцога,
    наверно, купили что-нибудь этакое, особенное. И я готов биться
    об заклад, что человек, который стрелял, по такому случаю
    разоделся в пух и прах. Известно, стрелять в эрцгерцога --
    штука нелегкая. Это не то, что браконьеру подстрелить лесника.
    Все дело в том, как до него добраться. К такому барину в
    лохмотьях не подойдешь. Непременно нужно надеть цилиндр, а то
    того и гляди сцапает полицейский.
    -- Там, говорят, народу много было, сударь.
    -- Разумеется, пани Мюллерова,-- подтвердил Швейк,
    заканчивая массаж колен.-- Если бы вы, например, пожелали убить
    эрцгерцога или государя императора, вы бы обязательно с
    кем-нибудь посоветовались. Ум хорошо -- два лучше. Один
    присоветует одно, другой -- другое, "и путь открыт к успехам",
    как поется в нашем гимне. Главное -- разнюхать, когда такой
    барин поедет мимо. Помните господина Люккени, который проткнул
    нашу покойную Елизавету напильником? Ведь он с ней
    прогуливался. Вот и верьте после этого людям!
    С той поры ни одна императрица не ходит гулять пешком.

19. pukhnastyk

Але щось трохи не в'яжуться Ваші слова про імператорів тут:
    і тут:
    Таке хіба міг написати в газеті імператор, який мудро керував імперією і зважував кожне слово? ;)

20. von Philip de Conopel

А Ви уявіть себе на його місці. Бачте, чим симпатичний цей образ. За офіційною ширмою, абсолютною владою і зовнішною напроникністю там вгадується - обтяжена непомірною відповідальністю - звичайна смертна людина, зі своїми сумнівами, симпатіями і трагедіями. Саме це в ньому і шукають зараз біографи. Мені до речі така тенденція в історії більше імпонує, ніж створення іконних образів непогрішних супер-героїв.
    Не хочу бути зіпсутим телефоном, тому й подав епізод про Катрін у формі цитати.

Останнє редагування: 3 жов 2009
а де твій аватар? :)