національність: важливо чи ні

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем duncan, 9 гру 2008.

1. duncan

duncan батяр з личакова Команда форуму

філософська тема.

2. І.Павлович

І.Павлович Well-Known Member

На сьогоднішній день у більшості європеоідів території бувшого СРСР поняття "національність" і "самоідентифікація" мають однакове значення. Як приклад можу навести себе: по батькові - бабуся напівполька Саржевська, дід ніби-то росіянин Мисовський, по мамі - бабуся росіянка, дідусь українець Майборода, батько якого взяв дружину з такого собі українського села КАРАШИН (у минулому ...-чин). Я був записаний, як росіянин...

• Подобається Подобається x 7
  3. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Я - родился 23 декабря 1957 года. В понедельник.
    :cry:
    Философствую теперь - важно это - или нет...:blush:

• Подобається Подобається x 5
  4. Wild gucul

Wild gucul Well-Known Member

в мене по маминій ліній українці, а по татовій теж українці. але там цікавіше - бо дід мав прізвище Франко. я українець. принаймні вважаю себе таким. Генеалогічне дерево дослідив до пятого коліна. далі вже тяжко. треба ходити по архівах.

• Подобається Подобається x 2
  5. Степаныч

Степаныч Дуже важлива персона

Дивлячись для чого. І для кого. От з расою простіше, я так думаю.

6. duncan

я-от подумав, що питання національності є найбільшою проблемою у стосунках між людьми...
    припустімо, що всі однієї національності -- вже на одну причину до ворогування менше...

• Подобається Подобається x 1
  7. Степаныч

Ворогування і національність НЕ ПОВ"ЯЗАНІ Н І Я К!!! Якщо, звісно, мова йде про людей розумних.

Останнє редагування: 9 гру 2008
    • Подобається Подобається x 16
  8. Wild gucul

тоді би знайшлися інші причини для ворогування - віра, політичні погляди тощо. благо - є чим вирізнятися і будувати на цім нові конфлікти.

• Подобається Подобається x 10
  9. duncan

а їх багато?
    цілком прогнозовані слова.

10. Степаныч

Ну це як шукати. "Моряк моряка..."(с).:)

11. duncan

гаразд, сформулюю питання інакше: збереження своєї національності важливо, чи це ситуативно?..

12. Wild gucul

на мій погляд, питання важлива чи не важлива національність важливе для ксенофобів. Пупере, не сприйміть як образу. просто я так розумію постановку питання.
    п.с. у звязку з попереднім дописом "мій погляд" вже не актуальний)))

13. Divcha

Divcha Well-Known Member

Важливо в будь-якому випадку, але питання дещо неконкретне..
    Для мене національність - це особливість, яка відрізняє тебе від інших і долучає до таких як ти від самого народження. Вона дає тобі свою особливу мову, менталітет, традиції, територію, навіть певні фізіологічні риси (хоча це вже, мабуть, до питання раси). В сучасному глобалізованому світі ці чинники поступово розмилися, і важко сказати добре це, чи погано. Люди постійно мігрують, нації змішуються. Мені не дуже подобається перспектива метаморфоз обличчя майбутнього українця до азійських чи афро- параметрів, явище мовних суржиків, стирання можливостей самоідентифікуватися. Але цей процес протікає незалежно. Крім того, ідею не пускати до себе "чужих" я також не можу схвалити в силу своїх гуманістичних нахилів. Тому обмежилася "превентивними заходами", одруживжись з українцем (правда, з німецьким корінням) :) Для мене національність асоціюється з деревом - важливо знати своє коріння і забезпечувати наступність поколінь з цією ж пам'яттю, бо ж прикро буде, як гілки раптом почнуть всихати.

• Подобається Подобається x 9
  14. duncan

"американські українці", "американські поляки", "російські німці", "африканські англійці", "французькі мароканці" тощо -- в третьому-четвертому поколінні позбуваються усіх свої національних рис....

тобто національність можна зберегти лише протягом кількох поколінь...

• Подобається Подобається x 4
  15. Степаныч

Що значить сбереження СВОЄЇ національності? Мабуть, Ви маєте на увазі самоідентифікацію. На мій погляд, хто як бажає. Для когось це байдуже; хтось усвідомлює, але не робить з цього фєтіш; а хтось її підкреслює; а ще хтось ставить її збереження понад усе.

Давайте зустрічне питання. Що для Вас національність? Мова? Одяг? Сало? Галушки? Борщ? Тобто, як Ви можете продовжити речення: "Я українець, тому що..."?

16. Divcha

Divcha Well-Known Member

А це має бути частиною патріотичного виховання, щоб молоді люди обирали собі пару на рідній землі, серед свідомих своєї національності.

декламуючи:"Кохайтеся чорноброві, та не з москалями"...:)))

Треба зберігати, поки можна зберегти...Як би нею почати гордитися, то й зберігати захочеться.

17. duncan

ваше питання якраз і говоре про те, що в багатьох випадках національність для людей не головне...
    вам не здається, що це замкнене коло?..
    національність задля національності? ;)

18. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Даю - а кем считают Вас окружающие? (вопрос - не к Степанычу - а ко всем!)...
    Может - это более точный критерий? Ведь оценивать себя самого - как-то не очень... :)

19. Степаныч

Да тут такое дело. Смотря кто.

20. bora

bora Well-Known Member

Важливо.
    Нервує коли це поняття всілякі сумнівні партійки юзають де треба і де ні, з тим, щоб підібратися до нашої підсвідомості і таким чином завоювати собі авторитет, замість дійсно щось робити в культурній чи соціально-економічній площині для своєї нації.
    Це мабть сьогодні найвживаніше поняття в піарі, психологічних маніпуляціях та спекуляціях.
    І ця пропаганда дійшла так далеко, що прочитавши тільки заголовок я подумала, що це знов провокація сумнозвісної радикальної партії. А до будь-якої пропаганди я, що зрозуміло, відношусь однаково негативно.

а де твій аватар? :)