Націоналізм vs патріотизм

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем VasMT, 30 тра 2012.

?

Просто віддайте свій голос

1. Патріотизм

8 голосів
    32,0%
  2. Націоналізм

3 голосів
    12,0%
  3. Патріотизм і націоналізм - синоніми

14 голосів
    56,0%
  1. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Давайте поговримо про ці поняття, бо їх часто-густо ототожнюють.

Натрапив на статтю "Патріотизм", автор - проф. Ігор Пріморац (Igor Primoratz), на сайті Стенфордської філософської енциклопедїї (англ. The Stanford Encyclopedia of Philosophy).
    Автор спробував розглянути поняття націоналізму і патріотизму, розрізнити їх...

• Подобається Подобається x 1
  2. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ви ж відносно бандерівців сі цікавите? То так і питайте.

А то тема буде про все і ні про що.

3. VasMT

Ні, не про бандерівців. Про них достатньо тем і гілок... Як і думок.
    А от вияснити чи тотожні поняття націоналізму і патріотизму, чи різняттся і чим, здалось би...
    Поясню чому. Багато хто, і Ви в тому числі, звинувачували мене і таких як я в бозна чому. Від манкуртства до запроданьства та ненависті до України, тим самим незаконно приватизувавши собі щире українство, любов до сала та інше... Це перше. Наступне, - пан Кум старається натягнути одне поняття на інше, плутаючи їх. Ну і насамкінець, провести чітку грань між цими поняттями в наших реаліях.
    (наштовхнуло на думку зайнятись цим вчорашній виступ Михальчишина у Дроздова на ЗІКу)

• Подобається Подобається x 2
  4. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Михальчишин? То той жи зі швабоди? На бзіку є відео?

5. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Людий, котрі проти бандерівців я зрозуміти можу, але в тому випадку, якщо вони й проти нашистів і більшовиків.

6. VasMT

Тема не про бандерівців. Тема про філософські поняття націоналізму і патріотизму.
    Приклад: націоналісти декларують любов до своєї землі і патріоти заявляють про свою любов тощо...
    Що є спільним і що їх різнить.

7. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

до чого? шось не до кінця зрозумів.....

8. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Я б радий, але на цему форумі так неможливо. Все-таки ваша тема є з таким підтекстом.

Гаразд. Патріотизм - це дуже просто. Це загальні для групи людей цінності і переконання, які вони спільними зусиллєми готові відстоювати навіть цінов великих жертв.

• Подобається Подобається x 3
  9. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

а який сенс обговорювати два постсовкові ярлики? - адже саме при них ви ж говорите?
    власне, в совку націоналізм (штучно) набув негативного забарвлення, і це є той (ваш підсвідомий поводок), за який вас смикають.
    ностальгуйте собі за совком (хоч насправді за своїми молодими роками) тихенько, аьбо цигунством яким займіться.
    ну, якщо вже зовсім кебета слабка - тоді політикою, на політичнх гілках...

• Подобається Подобається x 6
  10. Saszko

Saszko Well-Known Member

Я так розумію, патріотизм це готовність до самопожертви заради того, що відчуваєш найціннішим. Найціннішим в міжгрупових відносинах: держава-держава, край-край, етнос-етнос, реліг. община-реліг. община.

А, наприклад, у відносинах українець-українець, українець-українське суспільство, українець-українська держава, — в таких відносинах проявляється те, що зазвичай не прийнято називати патріотизмом. Проявляється звичайна людяність. Патріотизм ми виявляємо у відносинах міжетнічних, міжнаціональних, міждержавних і таке інше. ІМНО

---------- Додано в 20:58 ---------- Попередній допис був написаний в 20:52 ----------

Коли є ближній і є чужий. Патріотизм це любов до ближнього і острах перед чужим, чи радше настороженість. І усвідомлення, що обов'язки щодо ближнього є першими і більш важливими ніж обов'язки щодо чужинця.
    ІМНО.

11. VasMT

Малозрозуміло, але як це виглядає в націоналізмі?

12. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

Ви від зворотнього йдете. Ми в часи глобалізації жієм, тому націоналізм подавлєють на міжнародному рівні. А в середні віки наприклад всі поголовно були націоналістами. Я в тому ніц поганого не вижу. Є білі ведмеді, є бурі - якого милого вони повинні жити разом?

13. Saszko

Saszko Well-Known Member

В націоналізмі виглядає так само. Патріотизм і націоналізм — це одне і те саме.
    А що незрозуміло?

14. VasMT

За Вашою логікою кожен патріот своєї Батьківшини повинен бути націоналістом? І тоді, від зворотнього, хто не являється націоналістом - не патріот. Тоді виникає питання - невже подавляюча більшість населення країни - не патріоти?
    А як визначити хто з оточуючих "ближній", а хто "чужий"?

• Подобається Подобається x 2
  15. Saszko

Saszko Well-Known Member

Тому що більшість не націоналісти? Але я не говорю, що більшість не націоналісти.

Залежить від орієнтирів, від ситуації.
    Коротше, я не знаю. )))

---------- Додано в 00:37 ---------- Попередній допис був написаний в 00:36 ----------

Наприклад, учать в національно-визвольних змаганнях.

16. VasMT

Відповідно націоналістів більшість?

Відносите кримських татар до націоналістів? А до яких?

17. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

до кримськотатарських, яких же іще?

націоналізм і патріотизм - синоніми. Ці поняття багато в чому перекриаваються, хоча не повністю, кожне має певні нюанси. І ці нюанси криються в самій етимології цих обидвох слів.

Ще така цікава особливість - скажімо, український націоналіст цілком може бути патріотом США. Ну або грузинський націоналіст цілком може бути патріотом України. Хоча, в той же час, важко собі уявити російського націоналіста, щоб був патріотом України :)

• Подобається Подобається x 6
  18. Saszko

Saszko Well-Known Member

Де?

Властиво було б до кримсько-татарських. імно
    Але можна й до українських. Одночасно.

---------- Додано в 02:06 ---------- Попередній допис був написаний в 02:01 ----------

тут одні вигадки.
    сидимо, вигадуємо.
    імно націоналізм притаманний політичній діяльності.
    якщо це просто обиватель, то краще назвімо його патріотом.

---------- Додано в 02:06 ---------- Попередній допис був написаний в 02:06 ----------

нє, це я помилився.

19. Dzeko

Dzeko Well-Known Member

До антиросійських, яких же ще. Створюєте теми для срача, а філософійов сі прикриваєте, нічого іншого й не чекав від вас.

20. OldMan

OldMan Well-Known Member

Если крокодил съел твоего врага, не спеши считать его своим другом.
    (с) народная австралийская мудрость.

а де твій аватар? :)