Молитва і стан "трансу", нірвани

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Оленa, 8 лют 2011.

1. Оленa

Оленa Well-Known Member

Leri, ви виставили відео, на якому люди під дією пісні впадають у блаженний екстаз. Мені чомусь мотрошно...отже пісня про Ісуса може діяти як наркотик?

Останнє редагування модератором: 8 лют 2011
    • Подобається Подобається x 2
  2. Levko

Levko Well-Known Member

Я не Лері, але хотів лише уточнити, що не під дією пісні впадають люди у т.зв. "блаженний екстаз" а під дією поклоніння Господу..., чи під дією Духа Святого, котрий сходить на людину, коли вона поклоняється Богу.

Ми колись з дружиною відвідували недільні літургії у Домініканському Соборі. І одного разу під час церковного співу я глянув на дружину свою, а вона уся в сльозах і якась сама не своя, як Ви кажете, в "трансі". Дух Святий так торкнувся її, що вона не могла стримати сліз. В мене також таке дуже часто було і буває, коли я поклоняюся Богу. І це надзвичайно приємні відчуття! Так що не бачу нічого дивного у ролику, що виставила п.Лері ...:)

Прославлення, чи поклоніння Богу через пісні, для мене особисто, є однією зі складових щоденного життя і спілкування з Ісусом. У моїх навушниках постійно звучать пісні прославлення, чи проповіді різні, чи просто озвучене Слово Боже...:)

• Подобається Подобається x 3
  3. Оленa

Оленa Well-Known Member

Колись бачила фільм про Бітлз, там люди під час їх виступів також впадали в транс, хтось млів, хтось плакав , втрачав самоконтроль. Отже музика має сильний вплив на людей. Тут є тонка грань коли людина в дусі, а коли як на відео. Я не уявляю собі апостолів в такому стані.

• Подобається Подобається x 8
  4. Levko

Levko Well-Known Member

Погоджуюся з Вами, що музика має чи не найбільший вплив на людину.
    Але, погодьтеся, що все залежить від того який дух стоїть за тією, чи іншою музикою...
    Музика, спів - це витвір Божий перш за все чи не так?

Який дух може стояти за музикою Бітлз...? Не буду продовжувати, щоб не образити шанувальників цієї групи.
    Так що музика Бітлз і пісні прославлення Бога, як на мене, то є абсолютно протилежні речі в духовному плані...:)

5. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Емоційний відгук, різноманітні стани зміненої свідомості часом сприймають як прояв божественої сили.
    Хоча метою подібних співів є вплив на свідомість людини.

---------- Додано в 20:02 ---------- Попередній допис був написаний в 19:59 ----------

Те що ми бачим на зібраннях неопятедесятників є власне станом зміненої свідомості і поясненя його лежить в не теологічній площині. площині психологіїї та психіатрії.
    Потенційно такі стани можуть бути небезпечними як в медичному так і духовному плані. на мій погляд подібна практика в церквах межує з окултизмом.

---------- Додано в 20:07 ---------- Попередній допис був написаний в 20:02 ----------

Цікаво що у євреїв не існувало жодних психотехнік які могли б вводити людину у стан зіненої свідомості. хоча навколишні нарди навпаки активно користувались різноманітними трансовими станами у реліігйній практицію.
    сучасне християнство від цього не вільне - мононотоне читання моллитов з десятками повторів.вервиця, Ісусова молитва. практика ісіхазму тощо.

---------- Додано в 20:12 ---------- Попередній допис був написаний в 20:07 ----------

А є біблійні приклади такого поклоніння і таких його наслідків? Щось не читав в Новому заповіті описів екстазу християн.

• Подобається Подобається x 1
  6. Василь

Василь Well-Known Member

Мені завжди моторошно стає, коли я в церкві буваю з якогось приводу.

7. Oxid

Oxid Well-Known Member

Я так думаю, що коли молитва чи слухання пісні викликає стан трансу, то воно щось неправильно, не так в тій молитві, може я помиляюсь, але молитва - це щось як боротьба, коли при молитві наступає стан екстазу чи трансу, краще зупинитись... Про всяк випадок... Для духовної безпеки...:)

8. Huru

Huru Well-Known Member

Там не пісня діє як наркотик. Там діє справжній наркотик. Майже в усіх сектантських церквах використовують легкі наркотики - подивіться хоча б на Черновецького :crazy:.
    Хоча впадання в транс від музики не така вже і рідкість. Подивіться будь-які шаманські пляски, побачите той самий ефект. Хоча там діє ще купа факторів - спеціальна дієта, маніпуляції з свідомістю, астрологічні розрахунки (вплив місяця і інших небесних світил)

9. Оленa

Оленa Well-Known Member

Перебуваючи в особовому контакті з Христом християним прославляє Бога словами чи піснею. Цар Давид навіть танцював перед Богом. Але чи повинен християнин під час прослави перебувати в трансі, доводити себе до позитивного афекту, щоб мати приємні відчуття? Я не вас особисто маю на увазі, а людей на відео від Leri. Світлові ефекти, закриті очі, розхитування тіла - це наслідок контакту з Богом? Сумніваюсь. Тоді де тут християнство і що таке дійство дає людині особливо в світлі євангельської правди? Масові емоційні еманації лише спотворюють суть християнства.

• Подобається Подобається x 7
  10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Ви там були і перевірили той наркотик? Ви знаєте, в нормальній країні вас би за такі слова вже потягнули до суду. Бо ніяка секта (не знаю, що ви маєте на увазі під тим словом) яка тим чи іншим чином базована на християнстві наркотиків не вживає.
    Вживають східні, в основному індійські релігії.

11. Оленa

Оленa Well-Known Member

Ви праві. Але знаєте, колись у Церкві християни були живим свідченням присутності Христа і то таким свідченням, що інші ставали Його учнями. Дивлячись на деякі теперішні "служіння" хіба можна злякатись...:cry:

12. Сергій аспірант

Дивно чому вас ще не притягнули.

Навіщо вживати наркотики, якщо можна маніпулюювати емоційним станом людини?

13. Levko

Levko Well-Known Member

Ви дивитесь на видимі речі, на форму і судите з цього, чи людина поклоняється Богу чи ні. Серця ж людини при цьому не бачите. Погодьтеся, що і на колінах можна молитися, а можна бути своїм серцем і думками хто зна де.

До речі, я колись задумався, чому ап.Павло порівняв наповнення Духом з впиванням вином?

Це зрозумів і відчув на собі одного разу, коли після молитви, (до речі, це не було ні при музиці, ні при світлових ефектах, а це було в католицькій церкві, стоячи на колінах), я вийшов на вулицю як п"яний. Хотілося сміятися, кричати від радості, з тілом також щось дивне відбувалося, ледь себе стримував, щоб це не показувати людям.
    Після того випадку я добре зрозумів, чому Павло порвіняв впивання вином з наповненням Духом.
    Напевне видимі ознаки під час одного і другого є схожими.:)

Еф.5:18 І не впивайтесь вином, в якому розпуста, але краще наповнюйтесь Духом,

14. Сергій аспірант

У цьому вірші є протиставлення, а не порівняння.
    Емоційний ефект який виописуєте леко пояснюється біохімічними проце сами у вашому мозку.

15. Levko

Levko Well-Known Member

Чому ап.Павло порівняв саме ці речі?
    Чому він не сказав, наприклад, "не чиніть перелюбу, не пожадайте, але краще наповняйтеся Духом"? Адже ж блуд, пожадивість- має безпосередніше відношення до розпусти, ніж впивання вином.

Звичайно, що впивання вином і наповнення Духом -це речі протилежні по духу, і по плодах, котрі вони за собою несуть, але за зовнішними, чи фізичними ознаками вони дуже схожі.

16. Сергій аспірант

Де ви бачите схожысть ознак?
    Тут вже доречно шукати подыбнысть з одержимыстю демонами.

17. Levko

Levko Well-Known Member

18. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Мені видається, що різниця між упиванням вином і наповненням Духом дуже велика.
    Упившись вином ми не можемо себе контролювати, ми виглядаємо смішно, а навіть неприємно для оточуючих, ми опиняємося в стані непам'яті й наступного дня чуємося хворими.
    Натомість наповнення Духом дає цілковито протилежні відчуття. Відчуття щастя не можна порівнювати зі станом сп'яніння. Наповнення Духом не стирає нашу особистість, як вино, не змушує нас поводитися смішно, навпаки, тоді краще працює поєднання волі, розуму й серця. А в сам момент відчуваєш як ти існуєш водночас всюди і лише в своєму тілі. Так, хочеться ділитися тою радістю з усіма, не хочеться її приховувати. І тоді можна просто "світитися Духом". Подарувати випадковим перехожим усмішку, подати милостиню, зробити комусь несподіваний подарунок.
    Принаймні такий мій досвід.
    А транс, як на мене, якийсь егоїстичний момент віри. І як на мене, я розумію, чому колись (то й же ж Павло та інші перші християни) були проти популярності говоріння мовами (о так, мода не нова), бо надто багато того було серед поган. Тому й говорилося про тверезість.

19. Сергій аспірант

В протестанських громадаїх людина яка не володіє якимось дарами, згідно їх доктрин може відчувати себе не повноцінною грішною тощо.
    Щодо глосолалії в 1 ст - то цей дар мав чітко визначену мету - допомогти поширити евангелію серед поган за короткий період часу. Щодо сьогоднішньої глосолалії то не описані випалки щоб людина почала справді говорити мовою - зазвичай люди видають безсистемний набір звуків.

20. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Але в Новому Завіті не вказаний лише дар говоріння мови. Дарів є багато. І говоріння - найменший із них.

---------- Додано в 12:57 ---------- Попередній допис був написаний в 12:56 ----------

Я кілька знаю. Що були люди, які не знали англійської й почули свою мову. Навернулися. :)

а де твій аватар? :)