Тема навіяна ось такою публікацією: http://www.litakcent.com/index.php?id=394 На форумі була схожа тема "львівська ліміта", але мене зацікавило питання в загальному, а зокрема такий аспект, цитую автора: Далі зазначається, що в нас таке суспільство неможливе, і що "переміщуючись із села до міста, людина наче відривається від свого коріння, втрачає себе, вихолощується, губить щось істинне і справжнє, до чого потім повертається все життя". З останнім не можу не погодитись. Але питання до форумлян, які побували чи проживають в "постіндустріальному суспільстві": Чи дійсно там немає різниці між містом і селом?
Відповідь: Місто і село різниця є.... дуже суттєва і її не може не бути..... постіндустріальне суспільство, тобто суспільство інформації -- це не зовсім те, про що сказано в цитаті.... до порівняння: в європі село (селище) -- нормальне явище, а в північній америці такого поняття не існує (хоч сама країна і називається селом -- кантрі )... тому постіндустріальне суспільство "там" і "тут" -- різні речі....
Відповідь: Місто і село От-от, якраз про гамерику і хочецця почути...то може у них і снобізму нема і стереотипів щодо жителів периферії і асимілюватись нема потреби в міське середовище?
Відповідь: Місто і село cудячи з амер фільмів і в них різниця є між містом і селом щодо нас... та є різниця, велика плюс ще село селу - різниця, це теж має значення
Відповідь: Місто і село В Америці не була, а от у Європі багатші люди намагаються з великих міст виїхати. Так що різниця між містом і селом теж є - хоч і не така, як у нас
Відповідь: Місто і село Все є. Але по іншому і до певної міри менше. Але тертя між різними частинами країни, суспільними прошарками звичайно існують. Крім села і міста існують також пригороди. А останні це вже щось зовсім інше і в Америці їх в порівнняні з Україною набагато більше. (Для пупера: Бувший мер Н.Й - Кач мав знамениту фразу: "В пригородах люди не живуть":D ) А от з асиміляцією в порівняні з Україною набагато простіше. Снобізм на основі хто звідки на загал існує тільки в "марґіналів". (За пригороди не суджу дуже рідко там буваю). Згадалось. Якийсь час назад (десь років п"ятнадцять тому) відпочивав в одному гірському селі. Після цілого дня катання на гірських нартах я був виснажений і після душу засипав в ліжку в двоповерховому будинку посеред лісу, погасивши все світло. І десь під стінами почались крики ти чого приїхав до нашого села, ітд. На щастя скоро стихло. Ще один спогад. В моєму будинку внизу розташований один з найгірших барів Ню-Йорку. Зазвичай до 3-4 звучать пяні крики і деколи бійки. Один з викриків під час таких перепалок: "Забирайся н.. в своє Ню-Джерзі ..." Але це нечасто. Одна з найгірших перепалок за останні роки була за війну в Іраку, майже викликав поліцію... Тяжко характеризувати цілу Америку, враховуючи розмір і кількість населення а також те що це 50 окремих країн з різним законодавством. Те що є правдою для Нової Анґлії не є правдою для Луізіани. (Злобні люди з Ню-Джерзі вже довший час пробують в нас відібрати(судом) статую свободи разом з островом; не дочекаютьтся.)
Відповідь: Місто і село На мою думку, якщо когось зацікавить, - в сучасному світі взагалі зникають межі між так-званим Містом і Селом. Я маю на увазі покращення комунікацій, а не спосіб життя. Хоча останній теж не залежить від ґеоґрафії. Я, наприклад, живу від роботи за 50 км і починаю в 9.00 Але це не заважає мені просинатися в 7.30.
Відповідь: Місто і село Саме це називається пригородами. Тяжко назвати селом місце де люди не працють на землі а доїзджають до міста на роботу.
Відповідь: Місто і село Є рiзниця - є! Все залежить вiд села. "село без сiльради i голуб'ятня на вЕрбi" що в Українi, що в Гамерицi. Раз Ворон вже навiв приклади Схiдного узбережжя, додам, тi ж Хемптонс. За визначенням - село, пригород. Але по правдi... до такого багатства та прошарку людей якi там чи живуть чи їздять на лiто не в кожному мiстi вженешся. Чи взяти мiй Iллiнойс. Є якесь село затемне хто зна де, де живуть в перевозних халупках, а є Лейк Форест, чи Вiнетка де доми продаються ПОЧИНАЮЧИ вiд $800,000. Людей такого рангу селом не назвеш. Це скорiше не по географiї визначається а по демографiї.
Відповідь: Місто і село В нашому, українському розумінні (може суто львівському?) під селом всі разуміють деяку "відсталість". Про це я й писав.
Відповідь: Місто і село Вибачте але я вживаю слова в їх ориґінальному і загально-людському значенні. Без всяких шпильок у Вашу сторону але я належу до "старої школи".
Відповідь: Місто і село Не знаю, що шановні користувачі подумали, але я хотів підтвердити якраз цю думку.
Відповідь: Місто і село Добре спите, шановний! Я живу 22 милі від місця праці і встаю кожного дня в 6 ранку а в 7.30 вже сиджу в автобусі. Робота починається в девятій ранку. В штаті де я живу є дуже багаті «села» і дуже бідні. Чим більше ви будете рухатись в сторону материка тим біднішим буде життя. Ви побачите багато ферм. Але американська ферма це зовсім не українське село. Я не говорю про великі ферми які виробляють массово продукти харчування а про невеличкі ферми які мають всього по-трошки і продають лише достатньо аби себе прогодувати. Чим ближче до мегаполісу тим дорожчі села, хоча також не завжди. Скажімо є село де живуть лише лікарі і адвокати а є пересічне село для середняків таких як я. Тому це все як казала вже Кізонька і Ворон демографія а не географія. Тут можна жити і 100 миль від мегаполісу і мати прекрасні хати і навпаки жити в центрі Ню Йорку в халупі з щурами і тараканами.
Відповідь: Місто і село Халуп в центрі Ню-Йорку таки нема. Крім того ні за що не проміняв би життя в Ню-Йорку на життя в Ню-Джерзі. Якийсь час жив в пятикімнатній квартирі з двома ваннами і мармуровими балконами але в районі домініканського Гарлему. Задалеко для мене, хоч домініканців я люблю. А статую свободи ви від нас ніколи не отримаєте. :p