МИ КАЖЕМО ЇМ СВОЄ КАТЕГОРИЧНЕ «НІ»

Тема у розділі 'Політика і політики', створена користувачем De Boer, 3 лют 2010.

1. De Boer

De Boer New Member

Оксана Забужко: УКРАЇНА – ЦЕ МИ, І МИ КАЖЕМО ЇМ СВОЄ КАТЕГОРИЧНЕ «НІ»

Своє ставлення до кандидатів, які потрапили у другий тур президентських виборів, висловила відома українська письменниця Оксана Забужко. «Не підтримую жодного кандидата. – говорить Оксана Забужко. – По-перше, це єдиний спосіб «не грати з шахраями в азартні ігри – і не ставати перед Богом й історією співучасником усіх минулих і майбутніх злочинів новообраного/ї. Адже «галочка підтримки», хоч-не-хоч, дорівнює особистому поручительству, це «рекомендація на роботу», якою ви приймаєте на себе повну відповідальність за рекомендованого, і за пролиту з його/її згоди кров у тому числі, – ні, дякую, я не збираюсь «брати на себе» ні по-звірячому побитих восени 2004-го, ні невинно убієнного «звільненим на власне бажання» депутатом Лозинським Володимира Олійника, і один Бог відає, що там іще на сумлінні в наших «недоторканних законом» кандидатів (перефразовуючи Стайрона, «якби мені хоч краєм ока дали глянути на той фільм, який їм покажуть у день Страшного Суду, я блював би до кінця своїх днів»). Узагалі, коли йдуть розборки між кримінальними групами, то природно для порядної людини заявити про свою непричетність до жодної, – це, так би мовити, морально-етичний мінімум.

По-друге, з суто прагматичної точки зору, ця «третя графа» дає громадянам останній правовий важіль впливу на кримінальну владу. Відмовляючи їй у легітимній підтримці, ми одночасно вбиваємо двох зайців – новообраному/ній демонструємо той латентний, «прихований» Майдан, якого він/вона ніколи не зможе «купити», а решті світу – окупаційний характер цієї влади: тільки-бо у випадку багатомільйонного «проти всіх» можна буде не соромитися новообраного/ї, а чесно і з гідністю говорити так, як говорили американці за другого Бушевого президентства: «Я дуже люблю мою країну, але, на жаль, владу в ній захопила зграя бандитів».

Інакше кажучи, «відвід» обом кандидатам – найдієвіший спосіб заявити на весь голос, що Україна – це таки не «вони»: не «зона», «не бордель», не «група захвату» газотранспортної системи: Україна – це ми, і ми кажемо «їм» своє категоричне «ні». Поки що – мирне…

Це надзвичайно важливий механізм демократії – оця «третя графа», і дуже добре, що ми її зберегли (у Росії вже скасували!). Тому для мене найбільша інтрига другого туру – побачити, скільки виявиться цим разом в Україні громадян, які, не піддаючись на облудний радянський мемовірус «двополярності» (”ты за белых или за красных?”), свідомо зроблять отой «третій вибір»: громадянське суспільство – проти кримінальної влади. Пам’ятаю, що на виборах 1999 року (Кучма – Симоненко) таких знайшлося близько 900 тис. Якщо тепер виявиться на порядок більше, можна буде порадіти: значить, ці роки для України пройшли немарно, нація подорослішала – і «нагнути» її буде зовсім не так легко, як гадають «кукловоди».

• Подобається Подобається x 6
  2. Alexey Titievsk

Alexey Titievsk Well-Known Member

Слишком много букфф, но смысл понятен - не голосовать ни за кого...

3. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

МИ КАЖЕМО ЇМ СВОЄ КАТЕГОРИЧНЕ «НІ»
    De Boer
    Місто: Московская область

ясно, ясно, кому таке "ні" треба...

• Подобається Подобається x 8
  4. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Мне.
    Только вот не надо - ясно, ясно - Луганск...
    Я на форуме уже не раз ТАКое писал - и совершенно с Оксаной согласен - она, как писательница, написала лучше и точнее, чем я.
    http://www.ukrpohliad.org/news.php/news/2077

• Подобається Подобається x 2
  5. pukhnastyk

pukhnastyk Well-Known Member

І не скажу так, Луганськ - то Україна. :)
    Бувала на Сході України, правда, в сусідніх з Вашою областях, і як росіяни сказали б "предвзятого" ставлення в мене до Сходу нема.
    А от кому в першу чергу вигідне наше "ні" обом кандидатам?...
    п.с. стосовно цього і була репліка "ясно, ясно"

6. Danilo

Danilo Well-Known Member

Мушу визнати, не читав поки що нічого з її творів, все відкладав, бо не вистачало часу, бо ж є багато того що потрібно і приємно прочитати. Тепер напевно взагалі відкладатиму, завше. Ця позиція а ля Віктор Ющенко-жування власних шмарклів, от і все!

• Подобається Подобається x 4
  7. Дальневосточник

Дальневосточник Русскомовний

Мне. И в первую - и в любую другую очередь. В 2004 году - я не ходил на майдан - и не пошел бы. Я - не сторонник революций. Я просто все три тура голосовал "ЗА" Ющенко. На фоне всех других кандидатов - это был - простите за патетику - луч света в темном царстве. Сейчас - даже ТАКого нет. Мрак полный.

8. WIZARD

WIZARD Well-Known Member

И конечно-же от Вас не дождёшься ответа на простой вопрос:
    А что ВЫ делали во время "померанцевой" "революции?
    За кого, а вернее за что голосовали?

P.S. "померанцевая" - не грамматическая ошибка, а просто констатация факта.

9. Ома

Ома Дуже важлива персона

За право выбора. А вы за что?

10. Danilo

Danilo Well-Known Member

Я завжди був і залишатимусь помаранчевим. Голосував за Ющенко. Досі ні про що не шкодую. Не скиглю, навіть через те, що вже рік через кризу в світі толком не маю нормальнооплаченої роботи. Немає лиха без добра. Я зробив повний євроремонт помешкання власноруч, (заощадив купу грошей) побув з дитиною. Однак коли приходить час голосувати, невже не можна визначитися? це ж просто дебілізм, невже люди не усвідомлюють, що ті хто нав'язує не обирати, не йти на вибори, це затяті вороги України, не більше і не меньше. А Ющенко, тепер просто вже зберігає обличчя, після всього що наколомутив проти Юлі. Приходить час і багато хто з людей впадає в маразм.

11. WIZARD

WIZARD Well-Known Member

За то-же самое .
    И сейчас , по прошествии 5-ти лет маразма, вижу, что - не ошибся.

К-стати о маразме.
    Выходит, Вы голосовали 5 лет назад за скрытого маразматика?
    Болезнь ТАК быстро спрогрессировала?

• Подобається Подобається x 1
  12. Danilo

Danilo Well-Known Member

Навіть у Вас може теж дуже швидко спрогресувати. Не дай Бо..., не бажаю нікому зла.

• Подобається Подобається x 3
  13. WIZARD

WIZARD Well-Known Member

Не надейтесь, или как говорят в Одессе - "Не дождетесь!"

А вот Ваш ответ на мой вопрос - понятен.

14. Мих

Мих Дуже важлива персона

якщо приїхати в Донецьк і казати: люди добрі, голосуйте проти всіх, бо вони обидва одинакові, то це буде агітація за Тимошенко.
    якщо приїхати у Львів і казати: люди добрі, голосуйте проти всіх, бо вони обидва одинакові, то це буде агітація за Януковича.

Одна і та ж фраза, сказана у різних місцях грає різні ролі.

• Подобається Подобається x 10
  15. De Boer

De Boer New Member

Вам. Щоб потім не було соромно.
    Впевнена, що голосування за Тимошенко або за Януковича - це зрада ідей Помаранчевої революції

16. Danilo

Danilo Well-Known Member

Чулисте пане Мих, по тєлєку таке казали, буцімто той онук Стефана Бандери, щойно орден втримав від Ющенка, так і пострибав з якогось переляку агітувати люд голосувати проти всіх? Чи то є правда, нє? Якщо так, тоді правду кажуть природа на дітях відпочиває... Діда кдб вбило, а цього можуть і свої...

17. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Голосування за Тимошенко - це ПРОДОВЖЕННЯ Помаранчевої революції.
    Ви особисто де були ТОДІ?
    Нехай у Московській області - не в цьому суть.
    Ви особисто ЩО тоді зробили на користь революції?

18. Danilo

Danilo Well-Known Member

Всюди по місту, від торговців, від перехожіх, чути одне. Як би не Вона, Він би ніколи не став президентом. Ніхто нічо не забув Борисе. Гадаю просто під час кризи, люди у першому турі хтіли бачити нове обличчя.

19. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Ми кажемо ЙОМУ своє категоричне "НІ" !

• Подобається Подобається x 1
  20. Мих

Мих Дуже важлива персона

Безпоняття. Не чув такого.
    Я думаю, що тому внуку без різниці... Живе собі в Канаді... і шо йому ше тре?

а де твій аватар? :)