Марія чи Марта?

Тема у розділі 'Християнство', створена користувачем Liliyah Romanova, 30 чер 2010.

1. Liliyah Romanova

Liliyah Romanova Дуже важлива персона

Всі добре знають слова Христа:
    Марто, Марто, турбуєшся й журишся ти про багато чого, а потрібне одне. Марія ж обрала найкращу частку, яка не відбереться від неї...
    (Лук.10:41,42)

Що для християнина означає бути таким, як Марія? І чи бути таким, як Марта справді погано?
    У чому кращість Маріїної частки?

• Подобається Подобається x 2
  2. Romko

Romko Дуже важлива персона

В моєму уявленні,повинна бути золота середина. Згадую свою бабусю. Дуже освічена,мудра жінка,порадниця,дуже побожна(без ірони). І господиня,в якої все було наварено,напечено,прибрано

• Подобається Подобається x 5
  3. Liliyah Romanova

Ромку, а як і що бабуся робила на Воскресіння та Різдво?

4. Romko

Romko Дуже важлива персона

Ясна річ,на СБ і поралась по хаті...
    На ті свята вся родина до Дарахова з"їжджалась,особливо на Різдво...

• Подобається Подобається x 6
  5. Levko

Levko Well-Known Member

Цікава тема!

Важливо звернути увагу, коли саме Марта клопоталася, а Марія слухала?

Це відбувалося саме тоді коли прийшов Сам Господь!!

Коли зараз ми можемо переживати відвідини Ісуса?

Впринципі, будь-коли, але найбільш звично і ймовірно це під час молитви. Я себе часто ловив і ловлю на тому, що саме під час молитви в голову лізуть якраз ті думки, котрі приносять з собою турботу, клопотання і т.п....
    Важливо, щоб не зосереджуватися на тому, щоб слухати той голос плоті, а старатися слухати і почути голос Божий в такі моменти..., як це робила Марія...:)

• Подобається Подобається x 2
  6. plastic

plastic Well-Known Member

А може Марта готувала і т,д, більше ніж було потрібно?

7. ABDURAKHMAN

ABDURAKHMAN Well-Known Member

НУ звичайно, що+кожен прочитавши+историю+буде+говорити що+правильно чинити+так+як+ мария, але+чомусь вси йдуть+слидами марти

• Подобається Подобається x 1
  8. plastic

plastic Well-Known Member

А що мала робити Марта, до якої в гості прийшов стомлений і зголоднілий Христос?
    1. варіант-приготувати все необхідне і слухати Христа
    2. варіант-приготувати необхідне і більше
    3, варіант-просто сісти з Марією і слухати.:dntknw::dntknw:

9. ABDURAKHMAN

НАпевно, Христос мав на ува3ы саме третый варыант.
    Вын неодноразово показував що найголовнишим е шукання божого царства.
    П.С. Як не як алё в доми були двы жынки, отже йисти було що.

10. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

Абдурахман, ви можете пояснити на якій мові дописуєте? Може це офіційна мова СЄ чи РПЦ МП?
    Поясніть і я піду шукати словника.

11. ABDURAKHMAN

мова називається так:
    *старий соніеріксон без української мови*
    можу навчити....:scratch_one-s_head:

• Подобається Подобається x 3
  12. Liliyah Romanova

Не думаю.
    Якби в сьогоднішньому світі не було саме Март, то багато бідних не були б нагодованими.
    Я не вважаю, що Христос протиставив Марту й Марію, тому не згідна з оцим.

13. Pedro

Pedro Дуже важлива персона

До деякої міри протиставив. А саме в словах - Марто, ти ТУРБУЄШСЯ і ЖУРИШСЯ про багато. Марія ж вибрала кращу частину.
    Мені ще одні слова Христа пригадалися - бідних завжди маєте біля себе, а вона приготувала моє тіло...
    Просто різні ситуації. І коли Син Божий поруч, то очевидно краще його послухати ніж турбуватися і журитися...

14. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Дуже, дуже жалію, що не навчений цьому з дитинства, і тому для мене такі тонкощі дуже складні. Все життя не вистачає таких знань.

15. ABDURAKHMAN

краще пізно ніж ніколи...

16. DIDIO

DIDIO Well-Known Member

Так, все життя мусиш вчитися. Але те, що в дитинстві мозок втягне миттєво, як губка воду, то в старші роки, щоб запам"ятати, треба, щоб життя брилою льоду торохнуло по голові...

17. Levko

Levko Well-Known Member

То точно!
    А мені ще одна ситуація згадалася, коли учні, котрі плили в човні разом з Ісусом раптом почали переживати, що забули хліба взяти з собою (Мт.16.7-9) і то після того як тільки недавно були свідками чудесного примноження хлібів!

18. Liliyah Romanova

Я не розумію жінок, котрі приготування до свят проводять на кухні (мається на увазі забагато).
    З іншого боку, можна готування зробити зустріччю з Богом, коли харчі будуть передаватися тим, хто не має що їсти.
    Як на мене, має бути поєднання Марти й Марії в кожному, аніж протиставлення.

19. Leri

Leri Well-Known Member

коли Ісус гостював у одного фарисея а блудниця (або в іншому євангелії ця ж сама Марія) вилила на нього дорогі парфуми, що Він сказав у відповідь на німі запитання присутніх (на їхні думки)?

44 І, обернувшись до жінки, Він промовив до Симона: Чи ти бачиш цю жінку? Я прибув у твій дім, ти на ноги Мої не подав і води, а вона окропила слізьми Мої ноги й обтерла волоссям своїм.
    45 Поцілунку не дав ти Мені, а вона, відколи ввійшов Я, Мої ноги цілує невпинно.
    46 Голови ти Моєї оливою не намастив, а вона миром ноги мої намастила...
    47 Ось тому говорю Я тобі: Численні гріхи її прощені, бо багато вона полюбила. Кому ж мало прощається, такий мало любить.
    (Лук.7:44-47)

Ісус не був проти того, що йому служать.
    Він це приймав як належне Йому.

в чому ж загвоздка між Мартою та Марією?
    може серце Марти у той момент?

захекана, заклопотана а сестра ніц не робить... і вона просить

40 А Марта великою послугою клопоталась, а спинившись, сказала: Господи, чи байдуже Тобі, що на мене саму полишила служити сестра моя? Скажи ж їй, щоб мені помогла.(Лук.10:40)

вона ВЕЛИКОЮ ПОСЛУГОЮ клопоталася... аж надмір

не чула Бога, не зважала на його присутність... аж потім зупинилася і каже "я тут готуюся, мучуся а сестра нічого не робить - Боже скажи їй щось!"

от тут іноді легко можна впізнати себе... чи не так?

АЛЕ ЦЕ ВСЕ НЕ ГОВОРИТЬ ЩО МАРТА БУЛА ПОГАНОЮ ЧИ НЕДОСТОЙНОЮ!

віри у неї було багато.
    коли їхній брат Лазар захворів вони попросили Ісуса прийти

5 А Ісус любив Марту, і сестру її, і Лазаря.(Iван.11:5)

Марта визнала Ісуса Месією у найважчий для неї час

20 Тоді Марта, почувши, що надходить Ісус, побігла зустріти Його, Марія ж удома сиділа.
    21 І Марта сказала Ісусові: Коли б, Господи, був Ти отут, то не вмер би мій брат...
    22 Та й тепер, знаю я, що чого тільки в Бога попросиш, то дасть Тобі Бог!
    23 Промовляє до неї Ісус: Воскресне твій брат!
    24 Відказує Марта Йому: Знаю, що в воскресення останнього дня він воскресне.
    25 Промовив до неї Ісус: Я воскресення й життя. Хто вірує в Мене, хоч і вмре, буде жити.
    26 І кожен, хто живе та хто вірує в Мене, повіки не вмре. Чи ти віруєш в це?
    27 Вона каже Йому: Так, Господи! Я вірую, що Ти Христос, Син Божий, що має прийти на цей світ.
    (Iван.11:20-27)

Марта і Марія це дійсно кожен із нас... або багато клопочемось або слухаємо, але наша віра на справжність перевіряється тільки у випробовуваннях...

Якщо я вчора чи сьогодні як Марта себе веду - то і в час випробування хочу бути як Марта!

• Подобається Подобається x 6
  20. Фрезія

Фрезія Well-Known Member

В часи Ісуса Христа у багатьох господарів були раби (про це згадується неодноразово), а якщо нині жінка - і за раба і за господиню?
    Якщо хтось приділяє багато часу і уваги вищому, то значить в цей час хтось інший вдома клопочеться, пере і готує, щоб коли той закінчить - то пішов і скористався плодами праці того, "приземленого"..
    Звичайно, що коли мова йде про такі миті як перебування Ісуса Христа на землі, то увага до духовного - найперша, а все земне - вторинне.
    Але чим же тоді відрізняється намагання зробити приємне тілу через омивання і умащення ніг і приготування їжі? це все служить засобом виявлення пошани і уваги по шанованого гостя через земні способи: дотик, смак, аромат тощо.. Просто нагодувати завжди складніше, бо потребує більше клопоту. відсутньості в кімнаті (бо готувати муситься в кухні) і "не цінується" так як безпосередній особистий контакт, ІМХО. Тому завжди більше уваги дістається тій жінці, яка підтримує бесіду за столом, аніж тій яка той стіл накриває і обслуговує для бесідуючих.. а це - трохи несправедливо.

Думаю, можна і клопотатися руками, розумом перебуваючи десь вище, а можна і нічого не робити, будучи "відсутнім". Напевне саме внутрішню спрямованість на увагу духовну і мав на увазі Ісус Христос. А те чим займалися (фізично) жінки при цьому - не так важливо. Могло статися і навпаки: Марія могла б дорікнути Марті що вона умащує ноги, а та її не допомагає, тому що була б повністю поглинута тим що роблять руки.

Останнє редагування: 7 лип 2010
    • Подобається Подобається x 3
а де твій аватар? :)