Напередодні свого 45-річного ювілею канадець Жан Беліво збанкрутував. Щоб подолати депресію, що його підкосила, Жан вирішив здійснити навколосвітню подорож. Пішки. Без грошей. Він вийшов з будинку і вирушив у путь. Обійти земну кулю зайняло у нього 11 років. Ідея подорожі прийшла до Жана, коли він брів вулицею і болісно думав про свої фінансові проблеми. Кому з нас не спадало на думку, що, якщо просто йти і не зупинятися, то можна обійти земну кулю і прийти туди, звідки почав? Різниця в тому, що Жан не просто про це подумав, а саме так і вчинив. Він вирішив піти від своїх проблем і депресії - пішки. У «кругосвітку» Жан взяв із собою зручний триколісний візок, намет, спальний мішок і аптечку. Мобільний телефон він брати не став. Рано вранці 18 серпня 2000 року, у свій день народження, Жан разом із сином викотив свій візок на вулицю. «Ми почекали до 9 ранку, коли прийшли друзі, і все ніяк не могли зрозуміти, щасливий це день або сумний, - каже Жан. - Мій батько, моя вагітна дочка, моя дружина Люсі - всі були там. Люсі надіслала запрошення журналістам, але ніхто зрештою так і не з'явився. На початку десятої Люсі сказала мені: "Мені здається, тобі час йти". Ми обійнялись, і я просто повернув за ріг - наступного разу ми побачилися лише через багато місяців ». Сховавшись за рогом, Жан попрямував на південь, у бік Сполучених Штатів. До тієї миті, коли він дійшов до американського кордону, він мав такий вигляд, що боявся, щоб прикордонники бува не подумали, що він бомж, і не пустили в країну. «Я тоді ще не дуже володів англійською, - розповідає Жан, - і на питання прикордонника, яка мета мого візиту до Сполучених Штатів, відповів: «Я йти в Мексику і Америку, йти пішки». Прикордонник помовчав і запитав співчутливо: «Може, вам хоч води принести?» Увійшовши в США з півночі, Жан берегом Атлантичного океану дійшов до Південної Америки, там взяв правіше і далі рушив узбережжям Тихого. Самотужки перетнув чилійську пустелю Атакама, в Аргентині повернув ліворуч і перейшов на інший бік материка. Тут перед Жаном виникла водна перешкода. Перебратися через Атлантичний океан пішки явно не видавалось за можливе... Жан деякий час в задумі перебув на березі. І тут сталося диво. Місцева авіакомпанія, дізнавшись про його подорож, подарувала йому квиток на літак до протилежного берега. Так Жан перебрався в Південну Африку і звідти знову рушив пішки. У Лівію Жана не пустили, і йому довелося йти в обхід через Марокко. Потім Жан пішов до Європи і ненадовго заглянув до Англії. У Росію він йти не зважився через холоди і замість цього пішов в Індію, Китай і Південну Корею, де, за його словами, зустрів одних із найдоброзичливіших людей у світі. Потім пройшов через Філіппіни, перетнув Малайзію, Австралію і, нарешті, опинився в Новій Зеландії, звідки повернувся назад в Канаду. Його подорож тривала 11 років. Весь цей час вони зустрічалися з дружиною раз на рік - на Різдво. Незважаючи на те, що Жан намагався економити, як міг, гроші в нього скінчилися ще на самому початку шляху - в Центральній Америці. «У мене не дуже добре виходить жебракувати, але це прийшло якось природно, - сміється він. - Я взагалі-то досить сором'язливий, але виявилося, це лише допомагає, тому що в деякому розумінні зачаровує людей». Втім, гроші та їжу люди зазвичай давали йому самі без усяких прохань. «Почувши про те, що я збираюся перетнути світ пішки, люди просто засовували 20 або 50 доларів мені в кишеню. Я заощаджував на всьому, і цих грошей мені вистачало надовго. Знаєте, в Індонезії та Африці можна відмінно поїсти на 1 долар »- говорить Жан. Складніше було з нічлігом. За чотири тисячі ночей, проведених в дорозі, йому не завжди легко вдавалося знайти притулок. «Більшу частину часу я знаходив місце, щоб виспатися: проходив по 3-4 кілометри, поки не знаходив безпечний куточок, де можна поставити намет. А ще просив пустити мене на нічліг. Але це не скрізь просто. В Америці, наприклад, траплялося, що я стукав у сім будинків поспіль, поки не знаходив нічліг. Іноді через постійну ходу пішки я відчував себе таким втомленим, що вже не міг посміхатися і доладно пояснювати людям, що я шукаю нічліг. Тоді я спав на вулицях або в парках, поряд з бездомними». Жан підрахував, що за час подорожі його поселили 1600 сімей, приблизно стільки ж ночей він провів у наметі, решта - в пожежних частинах, поліцейських дільницях, церквах, нічліжках для бездомних, лікарнях і школах. У Єгипті Жан безкоштовно вилікував зуби, в Індії отримав у подарунок сонцезахисні окуляри, а в Алжирі був оперований і два тижні безкоштовно провів у лікарні. На Філіппінах, під час перетину небезпечної ділянки на острові Мінданао, його супроводжувала ціла армія з тридцяти солдатів, які разом з ним скандували: «Ми хочемо миру». У чилійській пустелі Атакама Жана ледь не загризла пума. А в Південній Африці його пустили переночувати в порожню тюремну камеру, і охоронець з ранкової зміни помилково відмовився його випускати. Але головним з того, що трапилося з Жаном за час його подорожі, були навіть не пригоди, а ті зміни, які сталися з ним самим. За 11 років Жан не заробив ні цента, і, все ж таки не менш, це були, за його словами, найяскравіші і найщасливіші роки його життя. Сьогодні він упевнений, що матеріальний успіх зовсім не є обов'язковою умовою щасливого життя. «Я вже не той хлопець, що вирушав у дорогу, - говорить Жан. - У мене та ж особистість, але тепер я відчуваю себе багачем. Ми всі засліплені грошима - так багато навколо пасток на зразок "от купи це, і будеш щасливий". Я більше не хочу грати в ці ігри - за свою подорож я зустрів безліч щасливих людей, у яких зовсім не було грошей ». Жан повернувся додому в Канаду в січні цього року у віці 56 років. Він обійшов пішки Землю, подолав в загалом 76 000 кілометрів, зносив 49 пар взуття та перетнув 64 країни. Його подорож була не тільки кругосвітньою, але і абсолютно першою у його житті. До цього Жан нікуди і ніколи не подорожував, якщо, звичайно, не вважати подорожами турпоїздки у Флориду. Додому Жан повернувся, як і на початку подорожі, банкрутом. Тільки більше його це не турбувало. «Досвід і знання, які у мене зараз є, набагато цінніші за гроші», - упевнений він. Тепер у Жана одна мета: «Не зірвати дедлайн, який встановив мені видавець для здачі в друк книги про цю подорож» Джерело «Вік щастя» Переклад Волоцюга
Надзвичайна стаття. То треба мати сміливість вирушити у таку нелегку подорож, по суті - подорож у невідомість, адже чоловіка могло чекати всяке в теперішньому небезпечному світі. Схиляю перед ним голову.
Коли читала статтю, то чесно кажучи над тим питанням якось не замислилася, але то справді так. То, виходить, канадцям таке поняття як віза взагалі непотрібне? Класно мати можливість подорожувати, не переживаючи, що тобі можуть не відкрити візу у якусь із країн. Цікаво, чи пропустили б його на українському кордоні?
Так. Канадці в нас можуть бути протягом 3 місяців без візи. Потрібне, якщо мова йде про довгі терміни перебування Молоток чувак. І світ побачив, і гармонію з собою знайшов, і серцево-судинну систему зарядив капітально такою довгою прогулянкою, а тепер ще й грошей назбирає пристойно на книзі, яку пише.