Людина, що обійшла світ пішки

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем MARTINI, 16 бер 2013.

1. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

Напередодні свого 45-річного ювілею канадець Жан Беліво збанкрутував. Щоб подолати депресію, що його підкосила, Жан вирішив здійснити навколосвітню подорож. Пішки. Без грошей. Він вийшов з будинку і вирушив у путь. Обійти земну кулю зайняло у нього 11 років.

Ідея подорожі прийшла до Жана, коли він брів вулицею і болісно думав про свої фінансові проблеми. Кому з нас не спадало на думку, що, якщо просто йти і не зупинятися, то можна обійти земну кулю і прийти туди, звідки почав? Різниця в тому, що Жан не просто про це подумав, а саме так і вчинив. Він вирішив піти від своїх проблем і депресії - пішки.
    У «кругосвітку» Жан взяв із собою зручний триколісний візок, намет, спальний мішок і аптечку. Мобільний телефон він брати не став.
    Рано вранці 18 серпня 2000 року, у свій день народження, Жан разом із сином викотив свій візок на вулицю.

«Ми почекали до 9 ранку, коли прийшли друзі, і все ніяк не могли зрозуміти, щасливий це день або сумний, - каже Жан. - Мій батько, моя вагітна дочка, моя дружина Люсі - всі були там. Люсі надіслала запрошення журналістам, але ніхто зрештою так і не з'явився. На початку десятої Люсі сказала мені: "Мені здається, тобі час йти". Ми обійнялись, і я просто повернув за ріг - наступного разу ми побачилися лише через багато місяців ».

Сховавшись за рогом, Жан попрямував на південь, у бік Сполучених Штатів. До тієї миті, коли він дійшов до американського кордону, він мав такий вигляд, що боявся, щоб прикордонники бува не подумали, що він бомж, і не пустили в країну.
    «Я тоді ще не дуже володів англійською, - розповідає Жан, - і на питання прикордонника, яка мета мого візиту до Сполучених Штатів, відповів: «Я йти в Мексику і Америку, йти пішки». Прикордонник помовчав і запитав співчутливо: «Може, вам хоч води принести?»

Увійшовши в США з півночі, Жан берегом Атлантичного океану дійшов до Південної Америки, там взяв правіше і далі рушив узбережжям Тихого. Самотужки перетнув чилійську пустелю Атакама, в Аргентині повернув ліворуч і перейшов на інший бік материка. Тут перед Жаном виникла водна перешкода. Перебратися через Атлантичний океан пішки явно не видавалось за можливе...

Жан деякий час в задумі перебув на березі. І тут сталося диво. Місцева авіакомпанія, дізнавшись про його подорож, подарувала йому квиток на літак до протилежного берега. Так Жан перебрався в Південну Африку і звідти знову рушив пішки.

У Лівію Жана не пустили, і йому довелося йти в обхід через Марокко. Потім Жан пішов до Європи і ненадовго заглянув до Англії. У Росію він йти не зважився через холоди і замість цього пішов в Індію, Китай і Південну Корею, де, за його словами, зустрів одних із найдоброзичливіших людей у світі. Потім пройшов через Філіппіни, перетнув Малайзію, Австралію і, нарешті, опинився в Новій Зеландії, звідки повернувся назад в Канаду.

Його подорож тривала 11 років. Весь цей час вони зустрічалися з дружиною раз на рік - на Різдво.
    Незважаючи на те, що Жан намагався економити, як міг, гроші в нього скінчилися ще на самому початку шляху - в Центральній Америці.
    «У мене не дуже добре виходить жебракувати, але це прийшло якось природно, - сміється він. - Я взагалі-то досить сором'язливий, але виявилося, це лише допомагає, тому що в деякому розумінні зачаровує людей». Втім, гроші та їжу люди зазвичай давали йому самі без усяких прохань.

«Почувши про те, що я збираюся перетнути світ пішки, люди просто засовували 20 або 50 доларів мені в кишеню. Я заощаджував на всьому, і цих грошей мені вистачало надовго. Знаєте, в Індонезії та Африці можна відмінно поїсти на 1 долар »- говорить Жан. Складніше було з нічлігом. За чотири тисячі ночей, проведених в дорозі, йому не завжди легко вдавалося знайти притулок.
    «Більшу частину часу я знаходив місце, щоб виспатися: проходив по 3-4 кілометри, поки не знаходив безпечний куточок, де можна поставити намет. А ще просив пустити мене на нічліг. Але це не скрізь просто. В Америці, наприклад, траплялося, що я стукав у сім будинків поспіль, поки не знаходив нічліг. Іноді через постійну ходу пішки я відчував себе таким втомленим, що вже не міг посміхатися і доладно пояснювати людям, що я шукаю нічліг. Тоді я спав на вулицях або в парках, поряд з бездомними».

Жан підрахував, що за час подорожі його поселили 1600 сімей, приблизно стільки ж ночей він провів у наметі, решта - в пожежних частинах, поліцейських дільницях, церквах, нічліжках для бездомних, лікарнях і школах.
    У Єгипті Жан безкоштовно вилікував зуби, в Індії отримав у подарунок сонцезахисні окуляри, а в Алжирі був оперований і два тижні безкоштовно провів у лікарні. На Філіппінах, під час перетину небезпечної ділянки на острові Мінданао, його супроводжувала ціла армія з тридцяти солдатів, які разом з ним скандували: «Ми хочемо миру». У чилійській пустелі Атакама Жана ледь не загризла пума. А в Південній Африці його пустили переночувати в порожню тюремну камеру, і охоронець з ранкової зміни помилково відмовився його випускати.

Але головним з того, що трапилося з Жаном за час його подорожі, були навіть не пригоди, а ті зміни, які сталися з ним самим. За 11 років Жан не заробив ні цента, і, все ж таки не менш, це були, за його словами, найяскравіші і найщасливіші роки його життя. Сьогодні він упевнений, що матеріальний успіх зовсім не є обов'язковою умовою щасливого життя.

«Я вже не той хлопець, що вирушав у дорогу, - говорить Жан. - У мене та ж особистість, але тепер я відчуваю себе багачем. Ми всі засліплені грошима - так багато навколо пасток на зразок "от купи це, і будеш щасливий". Я більше не хочу грати в ці ігри - за свою подорож я зустрів безліч щасливих людей, у яких зовсім не було грошей ».

Жан повернувся додому в Канаду в січні цього року у віці 56 років. Він обійшов пішки Землю, подолав в загалом 76 000 кілометрів, зносив 49 пар взуття та перетнув 64 країни. Його подорож була не тільки кругосвітньою, але і абсолютно першою у його житті. До цього Жан нікуди і ніколи не подорожував, якщо, звичайно, не вважати подорожами турпоїздки у Флориду.
    Додому Жан повернувся, як і на початку подорожі, банкрутом. Тільки більше його це не турбувало. «Досвід і знання, які у мене зараз є, набагато цінніші за гроші», - упевнений він.

Тепер у Жана одна мета: «Не зірвати дедлайн, який встановив мені видавець для здачі в друк книги про цю подорож»

Джерело «Вік щастя»
    Переклад Волоцюга

• Подобається Подобається x 3
  2. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Надзвичайна стаття. То треба мати сміливість вирушити у таку нелегку подорож, по суті - подорож у невідомість, адже чоловіка могло чекати всяке в теперішньому небезпечному світі. Схиляю перед ним голову.

3. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

і канадський паспорт... З українським 60 країн не пройдеш

• Подобається Подобається x 1
  4. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Коли читала статтю, то чесно кажучи над тим питанням якось не замислилася, але то справді так. То, виходить, канадцям таке поняття як віза взагалі непотрібне?:) Класно мати можливість подорожувати, не переживаючи, що тобі можуть не відкрити візу у якусь із країн. Цікаво, чи пропустили б його на українському кордоні?

5. mrochkizm

mrochkizm Безсмертне поні Команда форуму

Так. Канадці в нас можуть бути протягом 3 місяців без візи.

Потрібне, якщо мова йде про довгі терміни перебування :)

Молоток чувак. І світ побачив, і гармонію з собою знайшов, і серцево-судинну систему зарядив капітально такою довгою прогулянкою, а тепер ще й грошей назбирає пристойно на книзі, яку пише.

• Подобається Подобається x 2
а де твій аватар? :)