Вирішив провести експеримент над своїм ноутбуком і над собою - спробувати встановити Linux і користуватися ним. Досвіду в цій справі у мене рівно нуль. Єдине, що я знаю, це що найпопулярніший дистрибутив лінукса - це Ubuntu, тож напевно його і будемо встановлювати. Отже, питання для початку: 1. Качати звідси? http://www.ubuntu.com/download чи є якась локалізована версія для українців? 2. Чи є якісь нюанси і особливості встановлення системи? Встановлюється з CD, з флешки, чи можна взагалі просто запустити дистрибутив під віндою і інстальнути як програму? 3. Чи є якісь каталоги програм під лінукс, звідки можна скачувати перевірений і безпечний софт? Потрібні аналоги Microsoft Office, Photoshop, Dreamweaver тощо. Поїхали
Грубо кажучи, Лінукс не буває російський, чи англійський, чи український. Він в собі має все, лиш на початку тре вибрати мову. ---------- Додано в 14:06 ---------- Попередній допис був написаний в 14:05 ---------- думаю, можна по-любе. ---------- Додано в 14:09 ---------- Попередній допис був написаний в 14:06 ---------- Буду на 90% правий, коли скажу, що всі програми під Лінукс є безпечні. Але інсталювати їх не так просто, як у віндовсі. При запуску інсталяцій будь-яких програм потрібно знати, які пакети для цього потрібно і саму інсталяцію тре запускати з набором тих пакетів. ---------- Додано в 14:12 ---------- Попередній допис був написаний в 14:09 ---------- Для Лінукса не потрібно якигось драйверів по периферії. Як правило, він вже все має і розпізнає досить багато підключених пристроїв, лише в окремих випадках може бути відсутній драйвер. Тоді його тре шукати в неті, але знову ж таки, тре знати з якими демонами той драйвер інсталювати.
На сторінці http://www.ubuntu.com/download/desktop маємо дві версії - 12.10 і 12.04. В чому різниця? Яку вибрати? Крім того пропонується Windows installer - це що?
для першого знайомства... беріть останню. не знаю, може для інсталювання з віндовса, а може розділені системи за вибором при завантаженні компа... тре глянути.
це напевно паралельно у вінді буде запускатися.... старіша версія провірена...нова може бути з глюками....або навпаки виправлені старі глюки.... є репозитарії http://www.youtube.com/watch?v=Cb6hofq1iYA в убунті все з нету качається......але я надаю перевагу мандріві.якось вона мені більше подобається...
Привіт чайникам. Отже, вирішив встановлювати останню версію (12.10) Спосіб встановлення - з флешки. Є доволі зручний інструмент для створення bootable USB stick http://www.ubuntu.com/download/help/create-a-usb-stick-on-windows . Власне, це повідомлення пишу поки генерується цей самий bootable USB stick. Наступний крок - завантажити комп"ютер з флешки і запустити інсталяцію системи. Наскільки я розумію, при цьому диск С буде відформатовано і на нього встановлено нову ОС. Тож сподіваюся, що наступний допис буде зроблений вже з-під Убунти Далі буде... ---------- Додано в 02:45 ---------- Попередній допис був написаний в 01:39 ---------- Ну ось я і повернувся Весь процес встановлення зайняв хвилин 15-20 На початку запитує, встановлювати Убунту поруч з ХР чи видаляти вінду. Я вибрав другий варіант. Але при цьому, чомусь диск С не форматувався, відразу почалося встановлення. В процесі знаходить вайфай-мережу, таким чином ти в інтернеті ще навіть до того, як встановив ОС Загалом інтерфейс незвичний, але ніби приємний. Будемо вникати Перші запитання - який ставити антивірус? чи він взагалі тут потрібен? - за замовчуванням розкладка клавіатури переключається Альт+Шіфт. Як зробити Ктрл+Шіфт? - яку програму використовувати для ICQ?
- ні - клацаєш на значок мови на панельці, знаходиш опцію Розкладка клавіатури, Налаштування, переходиш на закладку Розкладка клавітури, внизу кнопка Параметри - опція Клавіші для зміни розкладки (в мене так). - Pidgin, наприклад
Наразі експеримент прохожить тяжко. Все якось ну дуже незвично і незручно. Я дам убунті шанс ще кілька днів подружитися зі мною, але найбільш імовірно, що доведеться перепрошуватися з Білом Гейтсом Крім того я на убунту ображений за те, що при установці вона видалила всі мої файли. Звісно, я винен, що не прочитав мануал, але хто ж їх читає? У мене ОС була на диску С, а всі дані на Д. Я собі уявляв, що як і вінда убунта поставиться на диск С і з моїми даними нічого не станеться. Натомість після установки всі файли просто зникли... Гуглив, що в цю пастку попадають багато чайників, і що є якісь там способи відновити втрачені файли, але це знову танці з бубном, до яких в мене не лежить душа. Втрачені файли - це десь 200 Гб фільмів і серіалів, які я планував подивитися в найближчі пару місяців. Простіше скачати заново вчора його встановив, але він страшно незручний. Навіть нема можливості відключити групи в списку контактів (або я не бачу)
ех, не бачила тему вчора. я маю убунту і вінду також, бо всякі бувають випадки в житті: наприклад, вимагають відіслати файл у форматі офісу майкрософта, а в лінуксовому офісі він не так відображається і т.д. насправді, обожнюю убунту, звикла доволі швидко. і я зараз більше продвинутий юзер у лінуксі, ніж у вінді, легше в неті знайти, як виправити якусь проблему. під час інсталяції створюю окремі диски для лінукса (рут, хом і своп), не чіпаючи диск С і диск з даними (я ще раніше відрізала від нього шматок для лінукса). звертайтесь, якщо якісь проблеми. правда я маю ще стару версію 10.04. перше число у версії означає рік (2010), а друге - місяць (квітень) виходу дистрибутиву в світ.
Ну його нафіг, колись теж грався. Це замороченим треба бути. Потім ледве зніс його, бо він прописується в буті поперед Віндовса. Є якийсь дистрибутив щось типу Simple, максимально незаморочений, але він не ставав у мене чомусь. Коротше танці одні. Віндовс - система для користувача, а всі решту - для адміністрування. Треба вибирати.
Головне, як і в МакОсі - не думати "як би я це зробив у віндоуз". Так, я коли почала бавитись з убунтою, також потерпала.
Дефолтна оболонка (GNOM) викликає шизофренічне бажання перевернути монітор догори ногами По-перше панель задач вгорі, по-друге кнопки закриття-згортання вікон - з лівого боку. Нарадили мені встановити оболонку KDE . Стало значно зручніше, вона вже схожа на Віндовс, тут все на звичних місцях. Також довелося встановити декілька стандартних шрифтів, наприклад Tahoma i Verdana (це шрифти форуму наприклад) просто відсутні в Убунті з коробки, а тому багато сайтів виглядають не так, як задумано. Поза тим лишається проблема розмитості шрифтів. У вінді вони чіткі, "піксельні", а в Убунті чомусь розмазані. Ось, для порівняння. Другий варіант мені читається важче. Треба поритися в налаштуваннях, можливо це якось регулюється. Хто знає, підкажіть
все налаштовне. я, наприклад, навмисне собі зробила кнопки закриття-згортання зліва, бо в моїй убунті по замовчуванню було справа. мій чоловік - великий прихильник КДЕ - вона йому дуже подобається на вигляд. але КДЕ глючніша - забагато наворотів, бува, що злітає. а гном значно простіший і стабільніший у мене такого нема, навіть не знаю, що порадити. шрифти чіткі, читабельні. ---------- Додано в 02:29 ---------- Попередній допис був написаний в 02:27 ---------- ні, просто "доростаєш" до того, що деякі програми під лінукс значно краще розроблені і менш глючать, ніж під віндою. ну і закордоном піратська вінда не підходить.
та то професійні. така програма є "ROOT" для обробки даних у фізиці високих енергій. то колись вона була виключно під лінукс, а тепер і під вінду зробили. і ще в мене є купа маленьких програм, яких впринципі нема під вінду, бо вони написані як скрипти під лінукс (але то все дуже вузького користування)
Ну тоді це сумнівна перевага Ще одне. Комп придбано три роки тому, встановлено ХР, з того часу система не перевстановлювалася, відповідно вже була захаращена і так порядно підгальмовувала. Я собі чомусь думав, що убунта "легша" за віндовс, і мій ноут гальмуватиме менше з нею. Але виглядає так, що в тому плані не те що нічого не змінилося, але й навпаки, підгальмовування більш відчутні, ніж були на трирічній ХР... В принципі це може бути через те, що комп"ютер весь цей час ніхто не чистив і він вже досить сильно гріється. Треба його розібрати і пропилососити, тоді робити висновки...
Я собі поставив Windows 8 вдома і радію як слон, не шукаю собі пригод, все літає. В мене на роботі MacPro 12-тиядерний, 20 Гб оперативки під MacOS - то гальмує падлюка, ніякого приросту я не бачу в роботі.
а ви ставили убунту з ДВД чи СД? розмір файлу який був? бо на тій, що ДВД вже є все, воно трохи захаращує систему. моя убунта значно легша віндовса. і можна всякі ефекти повідключати, якщо вони у вас включені (типу желейних вікон і тд). у мене гальмують дуже браузери, вони нахабно жеруть всю мою оперативку. і ще про переваги: ніякого антивіруса не треба, не треба думати, що ключі застарілі, чи якусь заразу з нету скачаєш. я так вже розслабилась, що навіть на вінді вже не памятаю коли слідкувала за своїм антивірусом. і для мене важлива перевага - можна вільно виходити в мережі закордоном, бо якщо піратська вінда, то можуть попалити.