Która książka???

Тема у розділі 'Polska | polskie forum', створена користувачем ostrov_DamiaN, 1 січ 2013.

1. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

Witam serdecznie w Nowym Roku:)

Zastanawiam się nad kupnem jednej z dwóch książek o Kresach:

- Kresy w fotografii Henryka Poddębskiego;
    - Pocztówki z Kresów przedwojennej Polski.

I prosiłbym Państwa ew. o pomoc w wyborze książki. Przyznam się szczerze,że interesuje mnie duża ilość fotografii oddających klimat tamtych czasów, jakieś opowieści, nie tylko suche fakty czy liczby. Może ma ktoś z Państwa którąś z w/w pozycji (albo i obie:)) i mógłby polecić.
    Z góry dziękuję:)

2. Agaton

Agaton Well-Known Member

Witam również,
    i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Obie pozycję są ZDECYDOWANIE warte zakupu, ale obie są trochę inne.

Fotografie Henryka Poddębskiego są bardzo właśnie "klimatyczne" przekazują klimat Kresów, z pewną nieznaczną ilością komentarza. Są trochę nostalgiczne, choć z pewnością nie z takim zamiarem były robione. Biją autentyzmem, szczegółowością i głębią.

"Pocztówki " ( domyślam się że chodzi o książkę pod redakcję Pana Piotra J. Jaimskiego, wyd PWN) są trochę inne - bardzo osobiste, bardzo subiektywne, ukierunkowane na przekazanie adresatowi pewnego pozytywnego przesłania.
    Adresatem tych mini reportaży jest dorastająca córka podróżującego po ówczesnej Polsce inżyniera kolejnictwa.
    Redakcja i wybór są współczesne, w słowie wstępnym autorzy nie sugerują żadnych specjalnych walorów dokumentalnych - choć wszystkie zdjęcia pochodzą z autentycznych pocztówek.
    Jest to więc raczej materiał edukacyjny, na pewno bardzo ładnie zredagowany, z lekkim tekstem, na pewno strawne do odczytania młodszemu pokoleniu, jeśli taka potrzeba / możliwość u Pana wystąpi.

Słowem - obie pozycje bardzo dobre, choć pierwsza, zdecydowanie poważniejsza, moim zdaniem.

Nie ułatwiłem Panu wyboru... najlepiej mieć je obie :pardon:

3. Marysia

Marysia Moderator

Witam wszystkich w Nowym 2013 :)
    Zgadzam się z Agatonem, a jeśli chodzi o stare zdjęcia napisz do mnie na maila :)

4. ostrov_DamiaN

ostrov_DamiaN SemperFidelisTibiPoloniae

Napisałem :)

а де твій аватар? :)