Witam serdecznie w Nowym Roku Zastanawiam się nad kupnem jednej z dwóch książek o Kresach: - Kresy w fotografii Henryka Poddębskiego; - Pocztówki z Kresów przedwojennej Polski. I prosiłbym Państwa ew. o pomoc w wyborze książki. Przyznam się szczerze,że interesuje mnie duża ilość fotografii oddających klimat tamtych czasów, jakieś opowieści, nie tylko suche fakty czy liczby. Może ma ktoś z Państwa którąś z w/w pozycji (albo i obie) i mógłby polecić. Z góry dziękuję
Witam również, i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku. Obie pozycję są ZDECYDOWANIE warte zakupu, ale obie są trochę inne. Fotografie Henryka Poddębskiego są bardzo właśnie "klimatyczne" przekazują klimat Kresów, z pewną nieznaczną ilością komentarza. Są trochę nostalgiczne, choć z pewnością nie z takim zamiarem były robione. Biją autentyzmem, szczegółowością i głębią. "Pocztówki " ( domyślam się że chodzi o książkę pod redakcję Pana Piotra J. Jaimskiego, wyd PWN) są trochę inne - bardzo osobiste, bardzo subiektywne, ukierunkowane na przekazanie adresatowi pewnego pozytywnego przesłania. Adresatem tych mini reportaży jest dorastająca córka podróżującego po ówczesnej Polsce inżyniera kolejnictwa. Redakcja i wybór są współczesne, w słowie wstępnym autorzy nie sugerują żadnych specjalnych walorów dokumentalnych - choć wszystkie zdjęcia pochodzą z autentycznych pocztówek. Jest to więc raczej materiał edukacyjny, na pewno bardzo ładnie zredagowany, z lekkim tekstem, na pewno strawne do odczytania młodszemu pokoleniu, jeśli taka potrzeba / możliwość u Pana wystąpi. Słowem - obie pozycje bardzo dobre, choć pierwsza, zdecydowanie poważniejsza, moim zdaniem. Nie ułatwiłem Panu wyboru... najlepiej mieć je obie
Witam wszystkich w Nowym 2013 Zgadzam się z Agatonem, a jeśli chodzi o stare zdjęcia napisz do mnie na maila