Кохання: хімія чи алхімія?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Sashka-ua, 10 лип 2010.

1. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Давно вже читав статтю, в якій кохання пояснюється з точки зору фізіологічних процесів, які проходять в організмі. Думки моїх знайомих з цього приводу дуже розходяться. Одні вважають це свого роду "святотатством" - розкладатати одвічне, величне, оспіване в піснях почуття на молекули, гормони, ферменти, а інші навпаки - вбачають в такому підході істину і, порівнючи це з власним досвідом, проводять паралелі.Хотілося б почути думки форумлян.
    А ось і сама стаття:

---------- Додано в 19:24 ---------- Попередній допис був написаний в 19:22 ----------

продовження:

2. Pikova dama

Pikova dama Active Member

Кохання не можна пояснити...як і довести існування душі.
    Для когось закохуватись це потреба..а для інших недоступна насолода..
    Я схиляюся до думки, що це дійсно більше біологічний процес ніж духовний(

• Подобається Подобається x 1
  3. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Є гілка з обговорюванням цих питань: http://forum.lvivport.com/showpost.php?p=506678&postcount=1
    Я там конкретно назвав хімічну сполуку, яка відповідає за стан закоханості. Пізніше можна буде продовжити.

4. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Почитав ту гілку (доречі, посилання Ви дали не на саму гіку, а на перший її пост). Справді схоже обговорення. Але я б хотів обговорити явище кохання в контексті вище викладеної статті. Можливо, тут є люди з великим "стажем" кохання, які б могли спростувати або підтвердити явища, описані в ній. Я особисто в деяких пунктах перевірив на власному досвіді і, поки-що, все сходиться.

5. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Скажіть, а навіщо Вам це? Просто з цікавості, чи щоб щось довести собі (комусь)?

• Подобається Подобається x 2
  6. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Для того, щоб перевірити теорію на практиці і максимально корисно застосувати ці знання в майбутньому житті.
    А Ви можете чимось поділитись, але хочете дізнатись чи достатня мотивація, чи теж запитуєте це просто з цікавості?

7. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Ну і дарма. Я навіть не читав бо впевнений шо правий не Ви (при всій повазі), а граф Каліостро :)

8. Un.Known

З цікавості.

Хоча в мене "великий стаж кохання", ніколи не задумувалась над його механізмом - просто любила і люблю. І навіть якби запам'ятала склад отої "гримучої суміші" - не впевнена, що застосовувала її при потребі в житті.

Кохання чарівне (і) саме тим, що воно непередбачуване.

• Подобається Подобається x 4
  9. консультант

консультант Дуже важлива персона

Кохання: хімія чи алхімія?
    Неправильна постановка питання. Тут одне з другим пов"язане. Алхімія відбувається під час кохання.

10. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

1. Фаза закоханості. Феніл-етил-аміни.
    - Потяг не тільки до об"єкту, але й до думок/розмов про об"єкт
    - Маскування вад об"єкта (рід треба проовжувати! - говорить природа
    Тривалість: гостро - до 18 місяців ("фора" для оформлення шлюбу)
    Згасання фази: максимум 3 роки (ось чому пік розлучень - 4-й рік стосунків. Природа: "дитина підросла. Тре наплодити в іншому місці")

2-га фаза - спокійний кайф - працюють ендорфіни. "Вади об'єкта" не маскуються, все обдумано, люди "притерлися". Впевнений політ із крейсерською швидкістю, без екстремальних подій.

Ось короткий виклад хімізму кохання. Прошу не вважати мене циніком. :)

• Подобається Подобається x 3
  11. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

Цікаво ми поділили світ на частини.
    От є в нас фізика. А є в нас анатомія. А є в нас мистецво. А ше є психологія. Ну і куди ж без хімії.
    Ок. Припустимо я малюю картину - шедевр. Певне те шо я намалюю сильнозалежить від мого психічного стану. Правда? Хм... а від чого залежить мій психічний стан (настрій). Певно від гормонів. А де ж вони беруться в мені? Вроді в гіпоталамусі. Так я ж їх не їм. Ну дик вони синтезуються організмом самі.
    Ладно - не будем так далеко лізти. Абстрагуємося. Скажумо шо все залежить від того в якім стані мій мозок. А шо ж таке мозок. Опа, а то така складна електрична штуковина в голові. Там електрика бігає :)

Не можна поділити сутність світу на частини. Кожна наука вивчає одне і те ж з різних боків. Якшо сильно постаратися то певне можна вивести якусь електромагнітну характеристику мозку закоханої людини чи хоть на спектрі то намалювати, але нашо то все? Всеодно ви не получите розуміння суті явища поки розглядаєте його тільки з одного боку. А я більш ніж впевнений шо в коханні велике значення мають не тільки хімічні сполуки, але і стан отої сутності людини про яку ми ше майже ніч не знаємо (як там то називають по науці? біополе? душа?)

ЗІ. Борисе, писав пост в паралель з вами. Себто то не відповідь вам про циніка. Просто глупства мені наніч в голову лізут :)

Останнє редагування: 11 лип 2010
    • Подобається Подобається x 4
  12. Sashka-ua

Sashka-ua Спостерігач

Гормони синтезуються не лише в гіпоталамусі, а й в інших залозах внутрішньої секреції, органах і тканинах.
    Уже поділено. Молекули, атоми, електрони...
    Зрівняєте дану схему з результатами обстеження дружини і перевірите істинність почуттів. :smile:

13. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

14. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Чарівне кажете - далеко не завжди. Особливо якщо не взаємне.
    Зводити кохання лише до біохімії мозку неможна - природа його біосоціальна тому слід враховувати як біологічні так і соціальні фактори. Закоханість на відміну від коханя справді в свойїй основі має суто біологічні підстави.

15. Un.Known

Завжди, і навіть якщо невзаємне. І як лакмусовий папірець перевіряє людину на якість. Хороша людина стає ще кращою. З поганої вилазять на світ Божий її нефайності.

16. Rebbit

Rebbit Well-Known Member

І в результаті людина стає кращою, бо нефайності з неї вже повилазили :)

• Подобається Подобається x 3
  17. Сергій аспірант

Ви праві - з точки зору закоханої людини.

---------- Додано в 09:39 ---------- Попередній допис був написаний в 09:38 ----------

Але з точки зору стороннього спостерігача все не так гарно.

18. Сергій аспірант

Тільки часто за кохання доводиться платит болем, розчаруванням, банальною депресією.

19. Un.Known

Бо Ви собі так вибрали і кохаєтесь в цьому.

20. Сергій аспірант

Безкынечно кохатись в цьому неможливо.
    Просто маю гіркий досвід.

а де твій аватар? :)