Конфлікт чи порозуміння поколінь?

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем Черешенька, 4 лис 2007.

1. Черешенька

Черешенька Well-Known Member

Навіяно роздумами і переживаннями подруги...

Хочеться, особливо досягнувши повноліття і відчувши бажання волі чи попробувавши принад самостійності, заявити, що я вмію жити правильно, що можу без зайвої допомоги (насамперед старших) обрати свій шлях і впевнено крокувати по ньому, що не потребую жодних втручань у мій приватний світ. Хочеться чітко розмежовувати себе, молодого, прогресивного, відважного, і батьків, консервативних, часто застарілих у багатьох поглядах на речі, повчальних.

З досвіду однак, знаю, що мама і тато (чи дідусь і бабуся) - ті найрідніші люди, які не залишать у найважчу хвилину, які думають про тебе безперестанку, посилають тобі своє благословіння і любов і бажають (навіть у своїх неодноразових настановах і лекціях) тільки добра.

Давайте поговоримо про вміння розумітися зі старшими, вміння прислуховуватися до них і відповідну повагу та сприйняття зі сторони тих, хто має за плечима досвід пережитих років та мудрість життєву.

• Подобається Подобається x 2
  2. Forpost

Forpost Стоїк

Відповідь: Конфлікт чи порозуміння поколінь?

Якщо би молодість знала ,....якби старість могла...

3. Черешенька

От, пане Шреку, Ви би то детальніше розписали :). Що повинна знати молодість, з Вашого досвіду? І на що має бути спроможна старість, на Ваш погляд? Це якраз і є темою дискусії.

4. Romko

Romko Дуже важлива персона

На жаль немає в молоді поваги до старших,немає внутрішньої культури,яка виявляється навіть у дрібницях,таких,як уступити в траспорті місце старшій людині,матюкатися в присутності старших,жінки,дівчини(дівчата матюкаються тепер не менше).
    Неповага до вчителів,до батьків.Коротше,деградація "наліцо"...

• Подобається Подобається x 1
  5. Forpost

Forpost Стоїк

на мій погляд відбувся на якомусь єтапі збій програми.Якщо раніше щоби вижити треба було чимдуж швидше засвоїти досвід попередніх поколінь,то тепер досвід попередніх поколінь нікому не потрібний.Але разом з водою вихлюпнули і дитину.Молоде покоління внаслідок того підвладне маніпуляціям,профанації,моральній нестійкості,відсутності принципів.Єдине позитивне, що я в цьому бачу це звільнення від стереотипів і відносна свобода вибору.Як завжди мало хто мене підтримає і навряд чи зрозуміє ,що я хотів сказати.Але надіюсь ,що хтось має схожі погляди на проблематику відносин поколінь

• Подобається Подобається x 4
  6. Romko

Оце "звільнення від стереотипів" теж не дуже добре.Мій племіник(17 років) радився зі мною,чи проколювати вухо..."А чо,то прікольно!"
    Може я роблюся старпером.але мені то не "прікольно"...

7. Черешенька

Згідна, але не цілком.
    Я Вам скажу, що за кордоном ситуація виглядає ще гірше. Я раз в гостях їхала з коліжанкою в автобусі взимку і зайшло дві дівчини-лижниці через передні двері і зайняли 4 спарені місця (на яких стоїть "Для інвалідів та дітей"), бо мали купу рюкзаків з собою та інших речей. На наступній зупинці зайшла бабуся старша з костилями і почала просити у них, щоб дали їй місце, бо вона просуватися не може. І що Ви думаєте? Ті не те що уступили чи жінці допомогли, а ще й виступати почали, що раніше встигли зайти та місця заняти. І жодна людина не підтримала цієї старшої жінки, хоча автобус був битком забитий. Я потім з обуренням сказала коліжанці свою думку, а вона відповіла, що у такі речі ніколи не втручається, бо це не її справа.

Я вважаю, що в нас в Україні ще повага до старших людей все-таки існує. Хоча, зрозуміло, все залежить від виховання. Якщо батьки своїх мамів чи татів при дітях не поважають і наговорюють різне неприємне про них (сама бувала свідком, навіть у цілком чужих сім"ях), то як потім очікувати якогось розуміння від власних же дітей?

• Подобається Подобається x 3
  8. Мих

Мих Дуже важлива персона

конфлікт поколінь був завжди і теперішній час - не вийняток.
    Болєзнь децкой лєвєзни.....

9. Romko

Не знаю як дальше,але в Варшаві я такої стуації не бачив.Можливо тому,що не бачив переповнених автобусів.ІМХО

10. Зів'ялий мозок

Зів'ялий мозок Well-Known Member

А в якій країні це трапилося?

У нас мабуть значна частина молоді мабуть так не зробила, бо не захотіли б бути білими воронами.

11. vasili

vasili Well-Known Member

Адже людина з 14-19 років вона вже не зрозуміє людину 20-33 річну, а 34-52 не зрозуміє 53-76 річну, то є різні стани сприйняття реальності, але завдяки ввічливості та елементарній побутовій культурі можна "розрулити любий маргарин".

12. Lavazza

Lavazza Well-Known Member

Це справа смаку, а не віку.

Хоча з віком смаки теж міняються.

Те, що
    - це брак виховання, але в 17 років виховувати вже пізно.

В наш час розвиток світу в цілому іде набагато швидшими темпами, ніж у наших бабусь-дідусів свого часу. Молодші від нас на 10 років - це вже інше покоління, встигнути важко, але чи потрібно? Хай кожен живе своїм.

13. vasili

vasili Well-Known Member

дивлячись як відноситись до процесу виховання , виховувати можна влюбому віці, і чим старше тим скорше та краще вийде виховання.
    це не смаку справа, а скоріше ввічливості та елементарній побутовій культурі ...

14. Lavazza

Як би до цього процесу не ставитись, але якщо в дитинстві щось недодали, то в дорослому віці - це марна справа.

Який стосунок має сережка в вусі до ввічливості?

15. bora

bora Well-Known Member

Тема перегукується з започаткованою Васілі.
    http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=28554
    Я згідна з НьюШреком. Нове покоління в сучасних умовах пристосовується до них по-новому, забуваючи, що немає ніякого надійного підгрунтя - міцної системи цінностей.
    Однак вільнодумство доходить нині до того, що і батьки, які вважають себе християнами розповідають донькам, що вони мають бути схожими на гейш!! Направду, багато з них занадто захоплюються речами суті яких не розуміють, але настільки самі зле настроєні до совкового минулого, що повністю зрікаються і всього доброго, що було, традиційного і зовсім не радянського по суті... І чим більше починають заробляти, тим більше модності придумують собі і дитині на голову.

16. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

нема гірше пана, ніж з Івана ;)

17. vasili

vasili Well-Known Member

Шановна Lavazza щось не додати це шо значить?
    Я вас не розумію що це? - "щось не додали"...я тут телепатією не володію, мені поговорити з вами по душам охота!:)

Знаєте я декілька років носив сережку у вусі (лівому), так от як я йшов кудись де не жартують я сережку демонтовував, цим я проявляв ввічливість та елементарний побутову культуру.;)

Додано через 20 хвилин
    Шановна Lavazza щось не додати це шо значить?
    Я вас не розумію що це? - "щось не додали"...я тут телепатією не володію, мені поговорити з вами по душам охота!:)

Знаєте я декілька років носив сережку у вусі (лівому), так от як я йшов кудись де не жартують я сережку демонтовував, цим я проявляв ввічливість та елементарну побутову культуру.;)

18. Lavazza

Ну я притримуюсь тези, що дитину треба виховувати, поки вона лежить поперек ліжка, бо вже як поздовш - то пізно. Образно, звичайно. І про виховання можна довго говорити, це трохи інша тема, я згадала про це тільки в контексті "конфлікту поколінь".
    Молоді люди люблять себе якось ідентифіковувати через зовнішній вигляд, музику, провокативну поведінку і т.д. Часто перегинають в цьому палку, такий юнацький максималізм. При інших нормальних умовах - це вікове і з часом минає.
    Молодше покоління не варто робити крайнім у всіх конфліктах.
    Похвально.
    Якби я була хлопцем з сережкою в вусі, то знімала б її, коли йшла в гості до своєї бабці, щоб не вислуховувати довгих повчань про "молоде зіпсоване покоління" (моя така, що кого хочеш дістане:8: ). Які це ще товариства, де не жартують?

19. vasili

vasili Well-Known Member

Lavazza у вас є діти?
    В мене є, образно звичайно, так от діти як казав колись ГРоманюк то такі істотки, яких виховувати ніколи не піздно, от бачу, я дядько вже дорослий, а мамка при можливості все стараєсся мені, ше шось нове відносно моралі розвирнути та прикладом свого досвіду аналогічну ситуацію показати, як в неї, при тих обставинах вийшло то усе. І ще знаєте поважний чоловік, мій вуйко, при посаді в місті, часто - вислуховує поради свого батька мого діда в 90 років, відносно того як правильно зробити шось по господарству...Тут справа у досвіді.
    Знаєте на мою думку вони не перегинають палку, тут справи у тім, що при поясненні ситуації, аргументи видаються досить примітивними, тому так виходить шо "Остапа понесло"!
    Ті товариства де люди, на кшталт "помер.

20. Romko

У нас кажуть:"Чого Івасик не навчився,того Іван не буде знати"
    Колись перша моя вчителька відповіла на запитання "Коли треба привчати дитину до читання?"
    -Коли дитина починає показувати пальчиком,потрібно той пальчик - у книжку,потім запізно...

• Подобається Подобається x 4
а де твій аватар? :)