Кінцевий результат.

Тема у розділі 'Філософія та мораль', створена користувачем консультант, 15 лип 2013.

1. консультант

консультант Дуже важлива персона

Що людині потрібно ? Все життя людина несе додому, а з часом її саму винесуть з того дому.
    Питання, чи варто купувати хто-зна що, влазячи в кредити, щоб потім до смерті їх виплачувати, так і не поживши повноцінним життям? Чи не простіше задовільнятись тим, що маєш? :)

2. Un.Known

Un.Known споглядач з лінійкою ) Команда форуму

Кожен сам обирає свій шлях.

Хтось живе аскетично з переконань, а хтось лінивий, тому мусить задовольнятись малим. "Те, що маєш" - дуже розмито. Можна мити самому посуд, а можна дати його в мийку, а вільний час використати на дітей, книги, випічку, ванну.

Я палкий противник кредитів, що стосується предметів розкоші, але житло вважаю необхідністю.

Останнє редагування: 15 лип 2013
  3. ArtCool

ArtCool Well-Known Member

Сенс життя і є життя. Рекомендую переглянути передачу "Stephen Hawking Grand Design. The meaning of lafe" почерпнув багато цікавого.

• Подобається Подобається x 1
  4. Little Miracle

Little Miracle Well-Known Member

Задовільнятись там, що маєш на сьогоднішній день достатньо важко (враховуючи велику кількість реклами, яка постійно сповіщає про різні новинки). Проте і зайвий фанатизм тут зайвий. "Все хорошо в меру":)

5. yasam

yasam Well-Known Member

---------- Додано в 15:45 ---------- Попередній допис був написаний в 15:43 ----------

Останнє редагування модератором: 15 лип 2013
  6. Un.Known

7. yasam

yasam Well-Known Member

8. Un.Known

9. yasam

yasam Well-Known Member

10. VasMT

VasMT Дуже важлива персона

Користуюсь кредитами. Часто. Давно.
    Вважаю нормальною практикою.

11. MARTINI

MARTINI Administrator Команда форуму

ось хто винен у кризах

кредитів ніколи не брав, і брати не хотів би. Переконаний, що жити треба "по средствам".

Гроші в друзів позичав, давно колись, ще студентом, хоч і невеликі суми, але тепер вважаю, що по дурості, можна було обійтися. Сам зичити теж не люблю, але часом доводиться, коли звертаються близькі люди.

12. консультант

консультант Дуже важлива персона

Знав двох "бізнесменів" один з яких був заборгував людям і державі більш як 400 тис. доларів. а другий більш як 70-ть. Той, що більше не відомо де дівся, а той, що менше через 8 років повернувся з Греції і віддав. Довший час переховувались від людей і органів де тільки могли... .

13. MARTINI

Як свідчення, що жити треба "по средствам" маю живий наглядний приклад в родині. Мій дядько, двоюрідний брат батька. Було в нього все чудово, файна посада, стабільний високий дохід, ніщо не віщує біди. Десь в році 2005 дядько вирішує втілити американську мрію в окремо взятій галицькій родині. Він купує величезний прекрасний і, відповідно, дорогущий будинок в Брюховичах. Для цього продається трикімнатна квартира у Львові, береться кредит в банку і позичаються гроші в родини. Свій вчинок аргументував тим, що у нього троє синів, це ж потрібне велике "родове гніздо"!

Аж тут в 2006 році файна посада із невідомих причин втрачається, а з нею і стабільний дохід, в розрахунку на який бралися кредити і позичалися гроші. Кредитори напосідають. Дядько, аби віддати гроші в одних місцях, позичає в інших. Не знаючи про ту всю ситуацію, я теж йому позичив у 2006 році доволі велику для мене суму "на кілька місяців, до Різдва". Прийшов Великдень, про борг ні слуху ні духу. Слід, правда, віддати належне, коли майже через рік я зателефонував йому, що мені потрібні мої гроші, бо я вирішив змінити авто на трохи новіше, він за пару днів повернув всю суму. Це пізніше, дізнавшись від родичів, в якій він був на той час ситуації, я зрозумів, що повернути цей борг йому було дуже непросто, тобто він 100% десь ті гроші перепозичив.

Отже, з кожним місяцем ситуація загострювалася, кредитори дедалі більше напосідали, а коло тих, у кого можна було позичити, звужувалося. Була продана спершу машина (позашляховик, теж раніше взятий в кредит), а згодом і однокімнатна квартира в центрі Львова, свого часу куплена старшому синові. Але того було мало... А тут ще й 2008 рік бабахнув з обвалом гривні...

Коли я бачив дядька останній раз у 2010, він приїжджав знову позичити грошей, його годі було упізнати. У погаслих очах видно лише безвихідь. Від успішного впевненого у собі чоловіка не лишилося нічого. Я дав йому третину від суми, яку він просив, не питаючи ніяких термінів та усвідомлюючи, що напевно я цих грошей вже не побачу, бо вже знав його історію і знав, що багато хто з родичів вже давно не може дочекатися від нього своїх грошей... Дядько сів до когось в машину і зник за рогом. Через місяць я дізнався, що дядько втік за кордон, зараз він на заробітках в Португалії, працює на якихось будовах...

У покоях в Брюховичах, у тому родовому гнізді для великої родини, живе лише його дружина із маленьким сином. Старший син живе окремо, він орендує будиночок в тих же Брюховичах, а середній син одружився і теж не схотів жити у родовому гнізді.

Маючи таку трагедію перед очима, я нікому не пораджу влазити в кредити і борги. Нема грошей на нове авто - купуєш вживане, нема грошей на будинок - купуй 1-2 кімнатну квартиру або розпочинай власне будівництво, вкладаючи в нього гроші по мірі їх надходження. Витрачати гроші, яких у тебе нема - це небезпечна рулетка.

• Подобається Подобається x 3
  14. Іспанка

Іспанка Чарівна білка:) Команда форуму

Ми один раз брали. Років 10 тому, коли тато конче захотів новий телевізор:facepalm: Після того, як виявилося, що, завдяки кредиту, заплатили за той злощасний телевізор подвійну ціну-більше в таке не вв"язуємося. Хоча часто пробігають думки "А може ризикнути?..." (бо ремонт в хаті не робився 20 років), в такі моменти прикушую себе за язик-розумію, що двоє пенсіонерів і вчителька виплатити кредит не стягнуть.
    Тому живемо
    І хай ми вже рік міняємо вікна-двері (а за решту я мовчу, в нас ремонт триватиме мабуть років 5 такими темпами), зате я спокійна, що нікому нічого віддавати не треба.

• Подобається Подобається x 2
  15. jalatan

jalatan Well-Known Member

Дивно. А продати родове гніздо неможливо? Нехотів? Неміг?

Я теж за те щоб жити по срєдствам, і кредитів немаю/немала, але не зарікаюся. Взяла би кредит на квартиру більшу, але там такі ставки, що ми з чоловіком недавно ухахатувалися)).
    Взяла би кредит на шубку, або на меблі деякі, але на таке не дають, а може й дають, то порадьте де)).

Основне я розумію тако : взяти непосильний кредит і не врахувати форсмажорних обставин- дурня. Взяти кредит на потребу "для когось" і обтяти собі можливості в повсякденних або щорічних( типу відпочинок) потребах- дурня.
    З іншої сторони легше виплачувати по 200 грн щомісяця, ніж одразу вивалити велику суму. Для нас це актуально, бо маємо величезну купу виплат не на предмети розкоші, а поточних, тому щось для покращення інтер"єру, або статусні речі, можемо дозволити собі тільки в кредит.
    ( поки що обходимося, применшуючи свої забаганки)).

16. MARTINI

ну це, звісно, перше, що приходить на думку. Ну, не вийшло, обіс%ався, пардон, облажався, то робим відкат назад, перезагрузку і повертаємся в квартиру у Львові. Але видно не так все просто. Припускаю, що маєток вже в якійсь заставі, тож продати його фактично нереально... :sad:

• Подобається Подобається x 3
  17. VasMT

Ситуація зовсім інакша. Кредитуюсь в межах дво-три-чотиримісячного доходу. А так, як дохід достатній, то і сума получається пристойна. Зате не чухаю ріпку куди сховати гроші, аби не взяти із тої купки на якусь фігню.
    Так придбане майже все. Беру в кридитній спілці, членом якої являюсь чи не з часу її заснування. Кредитна історія бездоганна, тому маю пільговий відсоток. Переплачую мізерні суми.
    Так що отак.

18. MARTINI

Невже бувають кредитні спілки без лохотрона?

19. VasMT

Дивлячись що вважати лохотроном. Відсоткову ставку? Так вона всюди є. Але стрийська КС дає декілька переваг. Це відсутність скритих платежів та зборів; можливість дострокового погашення та повернення більшої за розрахункову місячну плату; зниження відсотків у разі бездоганної історії.
    Так що отак. Назбирати певну суму, більше тисячі долларів якось не вдавалось. Вічно щось треба. То планшет дружині, то монітор півметровий...
    А так взяв, за два-три місяця виплатив і спи спокійно...

20. ellis

ellis Active Member

Так звісно не дуже хочеться виплачувати кредити все життя. Але ніхто не знає що там буде після. Чи не пожалкуєш ти, що не дозволив собі, наприклад, дорогу подорож коли тобі було 20-30 років, а робиш це в 60. Або багато років живеш без ремонту чи без власного житла, без хорошої побутової техніки тощо. Тут люди повинні самі вирішувати, як жити, бо не всі вміють накопичувати.

а де твій аватар? :)