Яке відношення в УГКЦ до ОУН-УПА?

Тема у розділі 'Релігії народів світу', створена користувачем Sukac istini, 5 кві 2011.

Статус теми:
Закрита.
  1. Sukac istini

Sukac istini миється в бані

Цікаво, яке відношення в УГКЦ до ОУН-УПА?:dntknw:

2. Сергій аспірант

Сергій аспірант Well-Known Member

Невже вам не читали це в шкільному курсі сторії України?

3. Sukac istini

Ой, щось такого не пригадую. Мені здається, ми УГКЦ взагалі мало вивчали. Лише трохи про Шептицького.

4. Сергій аспірант

Зрозуміло. Ставлення УГКЦ до ОУН-УПА цілком позитивне. більше того ОУН-УПа запезпечуало підпільну підготовку священників з числа своїх офіцерів.

5. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Це питання дискусійне?
    Чи..?
    http://www.youtube.com/watch?v=Ax2sgpdx3aw

6. Сергій аспірант

Питання досить важливе оскільки схід України негативно ставиться до УПА. Оскільки УГКЦ поступово просувається на схід навколо цього питання можуть виникти дискусії.
    ПРоблемнив воно є ідля українських католиків в Росії.

7. iso

iso Well-Known Member

Поправлю В цілому позитивне і до ОУН і до УПА. Хоча в різний період відносилася не однаково. А священники-офіцери - це вже відношення УПа до УГКЦ

8. Сергій аспірант

Думаю що ставлення мінятиметьмя в залежності від політичної ситуації.. маю на увазі що про це говоритимуть білье або менше.

Не зовсім так оскільки висвятити їх могли лише єпископи.

9. iso

iso Well-Known Member

Я питання звязав з періодом діяльності ОУН і УПА на Україні.
    Я мав на увазі, що раз офіцери звертаються до церкви, значить вони позитивно відносяться до неї. А те що церква висвячувала - позитивно відносилася до окремих осіб, що нічого не говорить про відношення до організації в цілому.

10. Сергій аспірант

Можливо я помиляюст але священники які мли звязок з ОУН і постраждали через це були визнані мучениками. Але повторюсь - я немаю дсотовірної інформації з приводу цього. ЬІльш делікатним питанням є звязок між УГКЦ і нацистським режимом.

11. Sukac istini

Просто цікавить яке відношення і все, більше нічого. ;)

12. Oxid

Oxid Well-Known Member

Думаю, що офіційного відношення УГКЦ до ОУН чи УПА немає, це не питання віровчення, є просто переконання простих віруючих... В мене позитивне відношення... Ті, що недавно стали греко-католиками, - по-різному, але це нас не роз"єднує...:)

• Подобається Подобається x 1
  13. Сергій аспірант

А вас не непокоїть те що є факти участі УПА у вбивстві мирних людей - поляків, рпредставників релігійних меншин тощо.

---------- Додано в 20:19 ---------- Попередній допис був написаний в 20:12 ----------

Це питання етики. Не можна ідеалізувати війну. оскільки будь які військові дії супроводжуються злочинами проти людяності.

14. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

факти? на ліцо пжалуста

15. Сергій аспірант

16. Oxid

Oxid Well-Known Member

:)

• Подобається Подобається x 2
  17. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Волинська різня”, це термін який використовується польськими істориками та публіцистами до подій літа 1943 року, коли польсько-український конфлікт сягнув апогею, коли були масові випадки вбивства цивільного населення, як з польського так і з українського боку, і це тривало до літа 1943 року

там так і написано

це скоріше був локальний конфлікт а не широкомасштабна війна

18. Sukac istini

Взагалі до УПА відношення негативне як в Польщі, так і на Україні. Ці пам"ятники Бандері по Зах. Укр. так...:sad:

19. Oxid

Oxid Well-Known Member

З поляками великих розбіжностей якраз і нема - ми не сприймаємо їхню АК, вони - УПА... Але це здебільшого старше покоління, молодь це не зачіпає і не роз"єднує... А різне ставлення в Україні до УПА - то наслідки радянської, а тепер і російської пропаганди, це ж факт, що Росія наймає платних агітаторів на українських форумах, надаючи їм консультації і матеріали. Осудити легко, зрозуміти важче, найкращий метод зрозуміти - хоча б уявити себе на місці українського селянина часів війни. Не дивно, що наші родичі гарно зустрічали німців після диких звірств радянських окупантів (козаки півдня Росії так само з хлібом-сіллю зустрічали німців і стоїть там величезний пам"ятник генералу Краснову, що воював з радянською армією на боці вермахту) і масово йшли в дивізію Галичина, а в основному в УПА... В усіх цих частинах, де воювали українці, були капелани, і УГКЦ, і православні...:)

20. KARABIN

KARABIN ukropenFuhrer

Маю ше двох живих свідків тих подій.А про першопричини виникнення того конфлікту якось не доводилось читати.

Статус теми:
Закрита.
а де твій аватар? :)