Як витрусити готівку зі страхової компанії?

Тема у розділі 'Про авто', створена користувачем Boris_Kiev, 12 лют 2011.

1. Boris_Kiev

Boris_Kiev Дуже важлива персона

Ситуація проста: я, маючи тільки автоцивілку віж Дженералі Гарант, запаркувався на проїжджій частині і за час моєї відсутності, мене дряпанув Лексус (клієнт Оранти).
    У мене дрібна подряпина на задньому куті крила, яку я сам можу зашпаклювати і зафарбувати.

ДАІ причепилися, що я запаркувався ближче 10 метрів від виїзду з воріт і виписали мені штраф 255 грн. Хоча за останні місяці інспектор ППС, який чергує поруч, ніколи не робив мені зауважень.

Мене «оформлювали» вже ввечері, коли винуватця (академік, 77 років) на місці не було.
    Я наполіг на внесенні до протоколу ще й пошкодження бамперу (зачепив паркан в іншому місці). Мушу ж я відбити штраф із відсотками, не кажучи вже про моральну шкоду!

Запитання: як зі страхової компанії винуватця вибити готівку, не заморочуючись ремонтом на приписаній до них СТО (той гемор, поїздки туди-сюди – спалю бензину більше, ніж коштує шпаклівка та балончик фарби)? І чи вдасться «навісити» на винуватця бампер – хто зна, зачепив він мій бампер чи не зачепив?

І чомусь ДАІшники сказали, що я мушу під"їхати до відділу дізнання для оформлення розширеної довідки. Воно мені потрібно? Що буде, коли я туди не поїду?

2. Мих

Мих Дуже важлива персона

мені страхова через 4 місяці компенсувала готівкою, але без ПДВ через банк на прд"явлення пашпорту. Сума визначалася незалежним експертом.

Доречі, незалежний експерт залежний від бабла, як правило.:)

---------- Додано в 13:16 ---------- Попередній допис був написаний в 13:15 ----------

не буде страхівки. я ту папірчину здав у страхову компанію.

---------- Додано в 13:19 ---------- Попередній допис був написаний в 13:16 ----------

:bad::bad::bad::moskali:

• Подобається Подобається x 1
  3. Boris_Kiev

Просто "зі слів" чи з пред"явленням рахунку СТО та акту виконаних робіт?

Я про таке чув. Але тут, здається, не той випадок.
    Мій колишній колега вступав у злочинну змову з майстром СТО, щоби той вдвічі завищив калькуляцію ремонту для пред"явлення страховій компанії.

Якщо вдасться розвети їх на заміну бампера, буду заморочуватися. Якщо ні - скоріш за все витрушу з винуватця франшизу (510 грн) і плюну на все.

І ще: чи маю я право до експертизи мазанути подряпину (голий метал) грунтом, чи їздити як м...к, прикривши поліетиленом?

4. Мих

Мих Дуже важлива персона

з заключення незалежного експерта.

---------- Додано в 13:47 ---------- Попередній допис був написаний в 13:42 ----------

експерт то робить за 10 хв. Підїдьте до СК. У них є договір з експертною фірмою. Хай вам дадуть координати.
    Підїдете і за 15 хв. він вам все оформить, після чого ви можете рихтувати авто як завгодно. (так було у моєму випадку)

Франшизу ви вибєте зразу на суді, який є обовязковим для СК, якщо винуватий інший, а не ви.

5. Boris_Kiev

Стоп. Прошу докладніше.
    1. Мені менти сказали, що я із судом справи не матиму.
    2. СК винуватця має виплатити мені все, не робиваючи на франшизу і "свої" гроші, так? Що я мушу вибивати з винуватця в суді?

3. Куди спочатку їхати - до ментури чи до СК винуватця?
    ДТП відбулося у п"ятницю. Три дні. В понеділок я страшенно зайнятий, мушу багато їздити по роботі.

6. Мих

Мих Дуже важлива персона

мєнти - так, а СК?

вони без рішення суду нічого не робитимуть.

ні. франшизу платить винуватець. СК платить: сума, що нарахував експерт, мінус франшиза, мінус пдв.

у суді у винуватця ви повинні вибити суму франшизи.

до СК винуватця.

там дадуть вам листок, де буде сказано по пунктах що ви їм маєте принести. Доносячи всі необхідні документи для них, вимагайте, щоб вони розписалися, що отримали і поставили дату отримання.

---------- Додано в 14:42 ---------- Попередній допис був написаний в 14:34 ----------

Доречі, забув.

Ясно, що не ви в суд подаєте, а подає винуватець. Але рішення потребне саме вам. От такий дурдом.

7. Boris_Kiev

Маразматична процедура...
    Колись давно я трошки дряпанув нову гарантійну Міцубу. Водій назвав суму 80 баксів (щоби розійтися без ДАІ), а директор-власник - 300, потім 250. Я наполягав на півтори фрашнизи - тоді 150. Не домовилися, викликали ДАІ.
    Гарантійна СТО нарахувала 138 баксів безготівкою з ПДВ.
    Страховик намагався умовити мене розійтися "так", але ж у мене вилучили права. Заплатив я тоді в касу СК 510 грн, потім через суд - штраф аж 34 гривні, постанову в ДАІ, права повернули. Потерпілого до суду не викликали.

Невже зараз процедура суттєво змінилася?

8. Мих

Мих Дуже важлива персона

не знаю.
    Знаю, що мій колєга у Польщі зробив ДТП, то місцева СК компенсувала йому того ж дня. У мене то затягнуло 4 місяці.

9. Boris_Kiev

Дякую, Миху, за поради.
    У понеділок, окрім візиту до СК, залишу "лист щастя" під склоочищувачем винуватця. Просто зі своїми контактними даними. (він паркується у тому ж кварталі, що і я).

10. Мих

Мих Дуже важлива персона

а він визнав свою вину?

11. Boris_Kiev

Менти сказали, що вилучили в нього права.
    Моє авто стояло замкнене, мене не було поруч, від не вивернув (я бачив ментівську розмітку на асфальті і потім - схему ДТП, все правильно).
    Причому я став на проїжджій частині паралельно Пасату, який стояв на тротуарі - корма до корми. Мабуть Пасат від"їхав і дід-академік вирішв дряпанути мене.
    Менти мені щиро сказали, що вони ніколи не причепилися би до мене щодо місця паркування, але коли сталося ДТП - то вони просто змушені скласти протокол.

В принципі, дід характеризується як заслужена і порядна людина, дарма що уродженець "проблемної" області. Ото нехай замислиться і найме водія. Або краще водійку-мулатку.

Більш за все мене хвилює інше: я хотів до літа поміняти українські права на новий зразок - типу міжнародних. А тепер з цим дрібним порушенням (з протоколом) доведеться обмін робити або через екзамен, або через хабар.

12. mota_boy

mota_boy Well-Known Member

По перше - нічого ні з кого витрушувати непотрібно.
    1. Їдете в СК винуватця, берете з собою паспорт, ІПН, посвідчення водія, реєстраційні документи на авто, якщо авто не Ваше ("купив по дорученню" - не дає права власності на авто, а тільки дозволяє керувати) то документи що підтверджують Вами законність керування.
    2. Вам призначають дату проведення експертизи, або огляду аварійним комісаром.
    Якщо буде призначено експертизу то оплата згідно висновку експерта, якщо просто огляд комісаром то можуть попросити рахунок з СТО - це на розгляд СК. Враховуйте наступне -

(34.1. Страховик терміново, але не пізніше трьох робочих днів
    (враховуючи день отримання письмового повідомлення про страховий
    випадок), зобов'язаний направити аварійного комісара або експерта
    на місце настання страхового випадку та/або до місцезнаходження
    пошкодженого майна для визначення причин настання страхового
    випадку та розміру збитків. ( Пункт 34.1 статті 34 в редакції
    Закону N 2902-IV ( 2902-15 ) від 22.09.2005
    )

34.2. Якщо у визначений строк аварійний комісар або експерт
    не з'явився, потерпілий має право самостійно обрати аварійного
    комісара або експерта для визначення розміру шкоди. У такому
    випадку страховик зобов'язаний відшкодувати потерпілому витрати на
    проведення експертизи. ( Пункт 34.2 статті 34 із змінами,
    внесеними згідно із Законом N 2902-IV ( 2902-15 ) від 22.09.2005 ) )
    Найняти свого експерта звичайно ж можна, але якщо ціна питання ремон/фарбування однієї площини то я б не радив, хоча закон Вам цього не забороняє
    3. В законі конкретно не вказано на який документ являється доказом обставин ДТП. Уточнюте в СК. В більшості випадків це рішення суду в адміністративній справі про притягнення до адміністративної відповідальності винуватця ДТП (тобто рішення суду про накладення на винуватця штрафу 340-425 грн, або позбавлення права керування 6-12 місяців.), хоча інколи може бути і "розширена довідка про ДТП", або як її ще називають "форма 2".
    Справу в суд подає ДАІ, а не винуватець, як помилково думає Мих. Завірену копію рішення суду можете попросити у винуватця, а можете взяти самі в суді. Ви є потерпіла особа, тому Вам її нададуть за Вашим запитом.
    4. Як будуть всі документи пишете заяву на виплату (шаблончик Вам дадуть), та чекаєте до місяця часу в цей термін Вам повинні оплатити. Миха не слухайте, він говорить про 4 місяці, але мовчить про те що термін він рахує від моменту ДТП, а не від моменту подачі документів, а закон рахує термін від останнього поданого в СК документу.

P.S.
    1.До моменту огляду авто експертом чи аварійним комісаром призначеним СК жодних змін в стані авто проводити не маєте права (жодних підмалював/підрихтував і т.д.)
    2. Про бампер - в першу чергу наголошую що це шахрайські дії та тягнуть за собою кримінальну відповідальність - якщо по характеру ушкоджень можна приплести бампер до даного ДТП, то Вам пощастило. Якщо ж ушкодження "ріже око" то в кращому випадку Вам його просто не заплатять, а порахують тільки крило, в гіршому випадку взагалі нічого не отримаєте, а якщо вже ДУЖЕ-ДУЖЕ крові буде СК пити то і заяву в міліцію накатають про шахрайство.

• Подобається Подобається x 3
  13. Boris_Kiev

Дякую. В понеділок уважно розгляну той Лексус винуватця, прикину по висоті, чи міг він задіти мій бампер без слідів на самому Лексусі. Кінець кінцем - я запаркувався о 9:30, потім підійшов до свого авта о 19:15 - і "нічого не знаю" - ось крило і ось бампер - точнісінько на одній вертикалі.

А взагалі мене колись вчила суддя у неформальній розмові: для суду важливо, чи винуватець визнав себе винним відразу, чи пропонував добровільно відшкодувати збитки потерпілому.
    Саме це в першу чергу впливає на рішення - позбавити прав на кілька місяців чи не позбавити.

А щодо голого металу - ну хоч літолом можу його намастити? Сніг же йде!

14. mota_boy

Оглядайте :)))

По полісу цивільної відповідальності оплачуються збитки завдані страхувальником (власником поліса) третій особі. А обов'язок доводити, що ці збитки завдані саме страхувальником лежить на Вас.
    Поставив і "нічого не знаю" це аргумент по КАСКО, там є покриття від протиправних дій третіх осіб (а саме так це кваліфікується якщо авто яке завдало ушкоджень зникло з місця пригоди). По полісу ЦВ трохи інакше.

В КУАП прописана тільки міра відповідальності за створення ДТП, все решта на розгляд судді (тут Вам і вартість авто, і зовнішній вигляд винуватця, і наявність попередніх протоколів за порушення ПДР і сума пропонованої судді готівки і т.д.). Скільки суддів стільки думок. Для Вас це жодного значення не має. Яким чином не був би покараний винуватець (чи мінімальним - 325 грн. чи максимальним покаранням - позбавленням права керування на 12 місяців) для Вас основним є визнання його вини судом.

Літолом, звісно ж, можете, при огляді шматою стрете та й усе.

15. Boris_Kiev

mota_boy
    Дякую.
    Сьогодні ненадовго визирнуло сонце, я роздивився бампер - таки на тлі старих подряпин є дві-три дуже свіжі, а в них - темна фарба (не моя). На одній вертикалі з подряпиною на крилі і на ліхтарі.
    Заклеїв скотчем.
    Отож у вівторок поїду до страхового комісара.
    Нехай озвучить свою суму - а потім я вирішу, як діяти далі.

P.S.
    Тобто сума запропонованої судді готівки теоретично може й мене зробити винуватцем цього ДТП ?
    Як в анекдоті - "ДАІ встановило, що під час зіткнення з а/м обласного прокурора, будівля Публічної бібліотеки перетинала подвійну роздільну смугу" ?

Останнє редагування: 13 лют 2011
  16. mota_boy

У Вашому випадку НІ, тут ціна питання занадто мала. Готівку я мав наувазі для того щоб суддя прийняв рішення про сплату штрафу, а не про позбавлення прав на 6-12 місяців у винуватця ДТП. Вам то фіолетово, а йому має велике значення.
    Які б чудеса у нас в країні не творились з судами та ДАЙцями, але у Вас автомобіль нерухомий, його рухався, в нього (при оформленні ДТП) посвідчення водія вилучили, у Вас ні. Не буде суд розглядати скасування протоколу.

P.S. Бувають ситуації коли визначити винного однозначно не вдається (для прикладу, зіткнення на регульованому перехресті, обидва будуть казати що їхали на зелене), тоді вже розбір польотів лягає на суддю. В цьому випадку і страхова не буде спішити призначати Вам експерта (за нього ж треба платити, а невідомо чи ви потерпілий чи винуватець). ДАЙці ж в цьому випадку діють шикарно ))) Якщо вони не можуть визначити однозначного винуватця, вони в більшості випадків пишуть протоколи на ОБОХ водіїв, інколи за одинаковими статтями ))) По їхніх протоколах може вийти, що обидва їхали на червоне ))) от так.

а де твій аватар? :)