Польский поход Речи Посоплитой на Вену. Отличившимся жителям Полесья. Семену Палию-Гурко, Самусю Ивановичу, Абазину и Искре, король польский выделяет земли "в пустыне". Палию-под Киевом, Самусю- Богуслав, Искре-Корсунь. Набрав людей, они образуют казачьи полки в своих новых поселениях в степи. Самусь,за исправную службу Польше получает в право Винницу и Немиров. Искра-Житомир. Полковник Абазин получает Брацлавщину. Все эти новые полковники активно занимаются заселением своих новых полков.Это и молдаване и полищуки и черниговцы т.д. и .т.п Как видим, новые поселенцы на земле летописных полян, сами без всякого на то принуждения просятся под руку русского царя. Сказать, что на этой земле вообще никто не жил нельзя. Немиров и Белая церковь были заселены польским гарнизоном, а Фастов( Хвастов) были иезуитской коллегией в Киевском воеводстве. здесь была польская типография. Так как же Палию и его соратникам удалось населить край людьми, которые впоследствии стали прозываться украинцами? Своим неприкрытым желанием присягнуть всей Заднепровской областью России, Палий таки достал поляков и Королевство Польское направило на Киевщину войска восстанавливать конституционный строй с универсалом "очистить киевское и брацлавское воеводство от козаков( украинцев), полковникам Абазину, Палию, Самусю, Искре, Барабашу предписывается распустить полки, очистить занимаемые земли и разойтись порозно". На что, Палий ответил универсалом: " Я поселился на козакой украине и Речи Посполитой нет дела до этой земли, А я владею ей, как истинный козак". (Вопщем никакого обоснования владения Киевщиной по типу как говорят нынешние украинцы, что мол они тут всегда жили и прозывались в древности полянами, Семен Палий не говорит. Казачье право первопоселенца, все чем обосновывает свои права "автохон Руськой земли по Насонову и Рыбакову") А что же наши полковники? В ответ на польское восстановление единства страны, Самусь самостоятельно присягает " цару Московскому" и посылает к Мазепе за помощью, осаждая польский гарнизон в Белой Церкви. Ему на помощь идет Палий, вместе они разбивают военные силы Киевского воеводства. Поляки, евреи, шляхта потоком хлынули с Киевщины на Волынь, под защиту Короля Польского. Палий, а вместе сним и другие полковники не оставляют просьб о присоединении к России, действуя под именем ее. Король Польский Август, лично пишет письмо Петру 1, с намерениями узнать, действительно ли Россия покровительствует козакам в захвате ее территории. А между прочим идет война против Шведов Карла 12, где русские и поляки союзники... Петр 1 не рикнул нарушить союзный договор с поляками. Палий отписал польскому Королю, что их действия самостоятельны от России. Поляки стали одолевать. Жители целых городов и сел оставляя отвоеванные поляками земли уходили на Украину, где держался Палий, т.е. Киевщину и Белоцерковщину. Кто не бежал, тех поляки перерезали и казнили. Абазин был посажен на кол. Поляки, шантажируя Россию отказом от войны со шведами, просят русских повлиять на Палия, чтобы он оставил Киевщину и Киев. В ответ получают письмо, что титул Полковника Его Царского Величества Палийи Самусь приняли самовольно. Вопрос присоединении к России повис до окончания войны со шведами. И здесь на сцену выходит Герой Украины Мазепа Калединьский. Мечты унаследовать титул гетмана обоих сторон Днепра, как у его бывшего протеже Самоиловича, не давали Мазепе жЫть. Мазепа зашел за Днепр к Палию, под предлогом для поляков вернуть киевщину Королю, походу оклветав полковника перед русским, что мол он Палий якобы хочет переметнуться к шведам. Палий был арестован Мазепой и с кляузой отправлен к Петру 1. Слава Украине! Героям Слава! Украина продолжала населяться.. Вот краткая история заселения Киевщины и собственно Украины в узком смысле, том самом в котором изначально было ее понимание. Остается добавить,что попытки подчинится России, были предприняты Украиной около 10-20 раз.
рідкісна москальська маячня відкриваєма карту України Боплана 1630-х років і переконуємось, що на місці т. з. "пустелі" південніше Києва існують сотні міст і тисячі сіл, слобід
"Всякий базар і містечко в землі козаків населений великою кількостю жителів, особливо маленькими дітьми. Кожне місто має, мабуть, до 40, 50 і більше тисяч душ; але діти більшою численною трави і всі вміють читати, навіть сироти. Вдів і сиріт в цій країні безліч; їхні чоловіки були вбиті в безперервних війнах. Але у них є хороший звичай: вони одружують своїх дітей юними і з цієї причини вони більш чисельні зірок небесних та піску морського. " "Що нам сказати про цей благословенний народ? З них вбито в ці роки під час походів сотні тисяч і татари забрали їх у полон тисячі; моровиці вони раніше не відали, але в ці роки вона з'явилась у них, забравши з них сотні тисяч у сади блаженства. При всьому тому вони численні, як мурахи, і незліченні, як зірки. " "Ніщо так не дивувало нас, як достаток у них запасів і птахів, а саме: курей, гусей, качок, індичок, які в безлічі гуляють в полях і лісах, годуючись далеко від міст і сіл. Вони кладуть свої яйця серед лісу і в прихованих місцях, тому що немає кому їх розшукувати через їх безлічі. " "У вівторок 3 липня ми в'їхали в місто Київ ... Нам привозили мед і пиво в великих бочках на возах. Горілки багато. Хліб доставляли возами, а рибу кінтарами, через достаток всього цього у них. Риба дешева і рясна на диво, всяких сортів і видів, бо велика річка Дніпро, як ми згадували, знаходиться поблизу них і по ній ходить багато кораблів. " "сіють хліб, скільки забажають, потім жнуть його і прибирають до своїх домівок. Ніхто не бере з них ані десятини, ні іншого подібного: вони від усього цього вільні, і в такому становищі перебувають всі піддані країни козаків: не знають ні податків, ні харача, ні десятини. Але Хміль віддає на відкуп увесь митний збір з купців на кордонах своєї держави, а також доходи з меду, пива та горілки за сто тисяч динарів (червінців) утримувачам митниць. " "Нас звичайно зустрічали за містом, за їх звичаєм, з хлібом, заради її достатку; також, коли ми сідали за стіл, насамперед клали хліб." Павло Алеппський, 1654 рік. москалику, розказати ще щось про "пустелю"?
1659. Киeвcкий палатинат — Область очень обширная, но сравнительно с величиною мало населенная и особенно страдающая недостатком жителей и земледельцев в своих южных частях. АНДРЕАС ЦЕЛЛАРИЙ ОПИСАНИЕ ПОЛЬСКОГО КОРОЛЕВСТВА http://www.vostlit.info/Texts/rus14/Cellarij/text.phtml?id=1722 Поcтроенных и населенных как раз Бопланом. Боплан: Киев, называемый некогда Кизовией, был одним из древнейших городов Европы, как о том свидетельствуют остатки древностей, а именно: высота и ширина укреплений, глубина его рвов, развалины храмов и старинные гробницы многих князей, которые там погребены. Из его храмов сохранилось в целости только два: св. Софии и св. Михаила; от всех же прочих остались только одни развалины. Город в настоящее время довольно слабозаселенный, заключающей не более пяти или шести тысяч жителей.
"Київський палатінат" сягав на півдні земель сучасної Херсонської області. Так ті землі і зараз відносно слабо заселені. Боплан дійсно доклався до розбудови мережі фортець в Україні, але більшість міст Київщини стояли тут ще з часів Київської Русі. Фортеці руйнувались і відбудовувались, але місцеве населення переважно мігрувало в межах своїх рідних земель Київщина-Чернігівщина-Переяславщина-Поділля-Галичина-Волинь... Пусталя у вас там в Московії, де 90% території це арктичні пустелі, тайга, тундра і взагалі вічне зледеніння.
ну і чому Ви з ним сперечаетесь? беззмістовно! Бранко відомий слизький дядя нехай собі потішиться хлопчик, попише бредні... може полегшає Бранко, друже, памятаєте нашу суперечку про участь прилуцького полку в Батуринській різні? цей хлопак вбив мене простою відповіддю-спершу прилуцьким полком і не пахло в Батурині, а потім в голові Бранко щелкнув якийсь клапан-і він написав що в Батурині був не полк, а ЧАСТИНА його!!! це мене вбило і я зрозумів що подальша розмова з паном чревата інтенсивним лікуванням... саме там... а якщо пощастить то і в одній палаті з Наполеоном...
Вы попутали, Херсонщина, это не киевский палатинат, а Джамбайлук, земля нагайского палатината. http://ru.wikipedia.org/wiki/Джамбайлук А як же? Помню, вы тогда себя стучали в грудь, доказывая как стойко Прилуцкий полк защищал Батурин от москалей, что в результате полковник Нис стал атаманом, а Прилукций полк получил от Петра Першего награждение. Все помню.
малиш, я цього дуже не люблю. перекручувань. я НЕ доводив, що полк стійко захищав-навпаки, так-зрадив. мова йшла про те, БУВ там Прилуцький полк, чи НЕ БУВ! я не люблю перекручувань і слизняків. запамьятайте це. запамьятайте. щоб не бути голослівним. ось моя переписка з цим муфлоном. тут ми зачіпаемось: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=4609&page=127 тут продовжуемо: http://forum.lvivport.com/showthread.php?t=4609&page=132 так, я не викладав свого-притримував. Бранко теж нічого не виклав. крім власних свідчень, які змінював кілька разів, а вкінці кінців взагалі влаштував мені ломку світосприйняття. друзі, вірте беззастережно бредням цього аффффтара. він часто зникає і потім зявляеться... коли його випускають з процедурної. а якщо вбити його нік в гугл-то він видає такі лінки на художества данного афтора... що поневолі задаешся запитанням-як ... вони... інші... індіго... можуть жити серед нас???
А ви не в курсі, що частина Херсонської області знаходиться на правому березі Дніпра? От та частина і була в складі Київського князівства, а пізніше Київського воєводства. не знаю нащо
доречі, я готовий продовжити дискусію про перебування прилуцького полку. али лише в разі явної адекватності опонента і якщо він має... звичайно... щось серйозніше, ніж ОДИН-ЄДИНИЙ документ, який ЗОВСІМ не має відношення до теми спілкування. PS милий Бранко... а звідки видрані цитати в цій темі? з якої книжки скани?.. малиш... Ви маєете негарну... непристойну та позорну для вченого такого рівня звичку ВЗАГАЛІ НЕ ДАВАТИ зсилок на першоджерела... ганьба! тим більше, Вас в цей факт не тільки на ЛФ носом тикають. правда?
Вченого??? Give me a break! На цього "вченого" ми привикли не реагувати. Думаю, таких вчених згодом тут зявиться більше. Просто ціни на нафту пішли догори, ось їм і виділять трохи більше. А ви знаєте, яка головна зброя їхньої "контори" - це брехня в квадраті...
От я і підловив тебе на брехні. Цитата ця обрізана з двох сторін не просто так. Адже Боплан там пише тільки про нове місто, яке знаходилось між горою і Дніпром (Поділ), там дійсно жило малю люду (5-6 тис.). Але ж читаємо Боплана далі: "Його замок розташований на горі і панує над долішнім містом, але вище - його старий Київ". Далі Боплан пише про 4 костели римо-католицькі і "приблизно" 10 церков русинів, про ратушу і академію, далі ще про 4 церкви, а про кількість населення верхнього міста не сказано.
Завжди кажуть що історією України ніхто не цікавиться, мені стало смішно. Як ніхто? Якщо навіть "Звідки Ви: Rus" відкривають тему "История собственно Украины и ее жителей. " Дійсно п. Бранко молодець, одразу видно що у цьому питанні він не достатньо добре розуміється то й підівчить
а таки так! ай, молодца, Бранко!!!ай, молодца! аплодисменти, що переходять в бурні овації! браво! браво! біс!!! просимо! так кажете, Україна 20 разів просилася в русню, так? правда, малиш, а? браво!