Сьогодні день народження Ірини Сендлерової (з дому Krzyżanowska) - польської громадської діячки, працівниці "Жеґоти" (Ради Допомоги Жидам), праведника народів світу. На жаль, менш відома, ніж Оскар Шиндлер, хоча зробила більше. http://www.youtube.com/watch?v=-pLcYLxnqKc Дітей Ірена вивозила у ящику для інструментів або в кузові вантажівки. Дані про дітей Ірена зберігала у закопаній скляній пляшці. Після війни інформацію було передано Адольфу Берману, голові центрального комітету євреїв і діти знайшли родичів, багатьох з них було перевезено в Ізраїль. В 1965 році израїльский музей Холокосту «Яд ва-Шем» присудив Ирені Сендлер звання Праведника народів світу. В 2003 нагороджена Орденом Білого орла. В 2007 польский президент и прем’єр-міністр Ізраїлю висунули її кандидатуру на Нобелівську премію миру за спасіння майже 2500 тисяч дитячих життів, та премію було присуджено віце-президенту США Альберту Гору за діяльністьв області вивчення глобального потепління. "Ми, ті хто спасав дітей, зовсім не герої. Це твердження мені не подобається. Навпаки, мене переслідують муки сумління через те, що я зробила так мало". (Ірена Сендлерова)
Не думаю, що вона переживала за Нобелівську премію, як було сказано в сюжеті - зараз вона отримала набагато більшу нагороду.