Holy War: типова суперечка "Windows краще ніж..."

Тема у розділі 'Комп'ютери', створена користувачем afterstep, 1 сер 2009.

1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Суто з метою троха оживити розділ,
    а також в зв’язку з тим, що особисто я вже давно в таких суперечках не приймав участі (тобто приймав, але дуже рідко)...
    Можливо, навіть більше для того, щоб опробувати та відшліфувати аргументацію....
    ==
    Отже, кілька слів про операційну систему - які на сьогодні є переваги у Windows?
    1) маса всякої вірусні та непотребу, що називається "malware" - і боротьба з цим гарно пожвавлює життя.
    2) величезний обсяг ігр, особливо таких, де надзвичайно реалістично робризкуються мізки ворога
    3) величезний обсяг шаманських заклинань - або містичні знання про те, як правильно настроїти Windows.
    ==
    Інші ж системи (колись то була OS2 Warp 3 Connect - напрочуд вдалий реліз!), наприклад, Linux - не настільки захопливі.
    Недоліки:
    1) віруси просто не виживають в тому середовищі. Чи, скорше, не розмножуються. І хоч антивіруси для Linux є - але потреби їх ставити - не бачу
    2) деякі ігри є - причому якщо запускаєш "важку" для компа гру - то інші завдання/процеси не "підвисають", а виконуються (хоча й троха повільніше)
    3) шаманських знань - майже немає. Є документація - і там все написано. Причому зазвичай бавитися в "тюнінг" системи - сенсу немає - система працює стабільно, не висне, не потребує переінсталяцій і таке інше.
    ==
    Так от: ваша думка - яка з систем краща?

2. levandivka

levandivka Не демократ, однозначно.

Що, серйозно?
    Я 7-ку поставив - і просто юзаю.
    Жадна боротьба, вірусня, ігри і шаманство не турбують. :)

Тюнінг?
    А шо то ТАКе? :)

• Подобається Подобається x 1
  3. afterstep

дійсно - гарна відповідь :)
    пам’ятаю твоє - "інсталяція триває 18-ту годину - хто як думає, що windows робить насправді?" - відповім в тон старим анекдотом - "Білла Гейтса багатшим"
    ==
    але приємно, що, коли microsoft зважилася використати GPL-ні наробки, і спробувала (нарешті) openbsd - вони отримали подобу операційної системи :)
    скажу навіть більше - вже завантажив інсталяшку - хочу опробувати :)
    ==
    два слова про тюнінг - а чи не ти жалівся на проблеми з пам’яттю, швидкодією?... чи, може, та версія вінди - "нєвсчьот"?
    до речі - а скільки ти заплатив за ліцензію?
    ==
    але то все так - "трєп". Безумовно, Windows 7 - то також Windows, і цілком можливо порівнювати цю систему з іншими, причому по наступних параметрах:
    1) вимоги до апаратної частини (мінімум пам’яті, місця на диску, мінімальний процесор)
    2) підтримка програм, написаних для попередніх версій і (жах! - ще іноді нарід використовує програми, написані під msdos) і підримка msdos
    3) базовий набір засобів для роботи
    3а) кількість пас’янсів у базовому дистрибутиві.

4. levandivka

Забудь!
    Поміняв привід з САТА на ІДЕ - працює, як часікі...

Не я. :)
    У мене безлімітний трафік. :) 200 грн./місяць. + голд на Рапіді.
    А шо?

5. afterstep

процитую "читача" - брешеш :) - просто забув

так розумію - ІДЕ - це нова революційна технологія, і слід відмовлятися від САТА на користь ІДЕ?

6. levandivka

Може й ТАК.
    Але мені важливо комфорт!
    Якщо ІДЕ комфортно працює - юзаю, Вінда комфортно працює - юзаю.

Томущо ЮЗЕР! (с)
    (читай, клієнт. которий завжди правий)

7. afterstep

дійсно - забув вказати ще одну перевагу вінди - комфорт. Кожна наступна версія виглядає комфортнішою. Тобто юзер просто не знає, що постіний дискомфорт (цитуючи левандівку - фотошоп під ХР від такої нагрузки падав) - це не просто норма, а перевага операційної системи. І в новій версії буде щастя - той дискомфорт приберуть (але десь там додадуть новий)

8. Karbofoss

Karbofoss Well-Known Member

А разнообразие сред рабочего стола-то сколько, выбирай - не хочу.:) Если пришлось из-под CDE поставить нужный репозиторий под GNOME на 8 метров, будь готов получить в довесок сам гном в библиотеках на 95%.:)

9. levandivka

Не пойняв...
    А що, інші ОС одразу вилизані/вичищені приходять?

Шо-шо? [​IMG]

Доречі, не кожен юзер завалює в шоп одразу 200-300 файлів по 8 мб...

10. Karbofoss

Ну это как если бы для запуска на оболочке windows 3.1 программы для windows 2.0, тянулась бы вся win 2.0 (современнее аналога в windows не могу придумать :) ). Кстати, after, по-поводу комфорта. Ну не могу я, например, photoshop заменить на gimp, несмотря на то, что есть заядлые линуксоводы, уверяющие, что это почти одно и то же. Кстати, Вы ж не хотите сказать, что у Вас не стоит Wine?;)
    Вообще же, linux классная система, только сыроватая для рядового юзера, не программиста. Хороший пример, что будет с UNIX-системой, которую кодеры оттачивают годами за хорошие деньги - это MAC OS. В плане комфорта стоит практически на одной ступени с линейкой Windows.

Останнє редагування: 1 сер 2009
  11. afterstep

розглянемо той приклад прискіпливіше :)
    MacOS з самого початку розроблялася не як *nix, а як окрема система. Тобто якщо порівняти початки - то MacOS та FreeBSD - то абсолютно і принципово різні операційки.
    Навіть скажемо так - якщо FreeBSD, Solaris та Linux (здається, розвивався з гілки AT&T unix) - подібні, але мають принципові відмінності, то MacOs - це було щось зовсім інше.
    ==
    Вінда - всю дорогу те хороше, що було в вінді - це було щось підглянуте у MacOS, але чомусь криво реалізоване і не до кінця дороблене.
    ==
    Ну, і саме головне - коли Apple вирішила перейти на Intel платформу, не створювати унікальне і несумісне апаратне забезпечення, а використати типове - саме тоді вони взяли за основу OpenBSD - і це було вдале рішення.
    І в мікрософті довго таки старалися зберегти хорошу міну при поганій грі, і утриматися від мавпування з Apple - але Віста показала всю безперспективність їхніх потуг.
    ==
    І мікрософтівці в черговий раз "змавпували" - використали Apple'івське (перевірене) рішення :)
    і час покаже, чи так само криво, як і в попередні рази :)
    ====
    А стосовно розміру гнома - ви дещо погарячкували :)

тут проглядає кілька моментів
    1) дещо некоректне використання термінології - ви, напевно, мали на увазі программку/програмний пакунок на 8 Мб?
    2) відсотки - ви теж певно дуже на око міряли - по принципу "плюс-мінус трамвайна зупинка"
    3) і на додачу - а чи не могли б ви сказати, скільки то в мегабайтах - оці-от 95%? Ну, і для сміху - порівняти Gnome (по розмірах) з Windows?

12. Ярик

Ярик Well-Known Member

Думаю що є не багато людей які добре знайомі з іншими операційними системами ніж Windows.

13. Karbofoss

На счёт Mac OS согласен, имелась в виду Mac OS X.
    Да проще всё было, просто PPC стал отставать в развитии от х86 процессоров.:)
    о_О BSD взяли за основу ещё за пять лет до появления поддержки х86
    Не стоит так буквально воспринимать слова, из личного опыта, скажу, маленькая 5и метровая программка, может подтянуть за собой до 100 мБ библиотек для обеспечения совместимости. Это просто один из примеров неудобств Линукс. Как и обилие большого количества дистрибутивов ОС, совместимость м/ду которыми нетривиальна.
    Нет, именно репозиторий, устанавливающийся автоматически встроенными средствами (на примере Mandriva). При установке же из программного архива вида tar.gz и пр., программа просто не запустится без библиотек. Да и тут начинаются танцы с бубном в виде sudo и терминала, большинство же windows пользователей и не подозревают о существовании консоли.
    Всё верно, только как пользователя, меня это мало волнует. У кого стащили - тот и лопух, надо было выгодно представлять преимущества, Apple не смогла. По многим причинам.
    Меня, как пользователя не интересует возможность копания в ядре ОС, однако хочется максимума удобства и отдачи. И когда идущая на борту лисица открывает сайт уродливыми шрифтами, мне это понравиться не может. Т.е. надо потратить приличное время на доведение этого всего до ума. То же касается и Open Office и прочего софта, кстати, достаточно скудного.

14. afterstep

та ні - я просто хочу зауважити, що по мірках лінуха - 5-иметрова - то далеко не маленька, то вже майже монстр :)
    причому якщо той монстр по залежностях потребує аж стільки - я б хотів знати назву того монстра :)
    причому - якщо ви використовуєте KDE, і вам аж так раптом знадобилися програмки, писані під Gnome - це точно за собою не потягне аж такі докачки. KDE працює на базі Qt-бібліотек, Gnome використовує графіні бібліотеки Gtk. От і вся різниця. І розмір тих бібліотек - значно менший.
    Найімовірніше, ви просто не звернули увагу, що ж насправді той "маленький" 5-тиметровий монстр тягнув :)

репозиторієм прийнято називати місце, де зберігаються програмні пакунки (packages). Це може бути який-небудь диск (CD, DVD чи їх набір), або якийсь сервак в локальній мережі чи в неті.
    Програма, що вміє встановлювати пакунки - менеджер пакунків - зазвичай вміє дотягувати необхідні бібліотеки, - якщо знає де їх шукати.
    Спосіб встановлення програм з першоджерел (sources) - ттобто компіляція їх "на місці" - це навряд чи найкращий шлях для користувачів, тут часто потрібно мати троха програмістьських навиків - принаймні, розуміти, які інструменти використовуються, їхні повідомлення про помилки, і що саме слід робити, щоб ті помилки усунути. Скажемо так - станом на нині це вже аж надто нетиповий шлях встановлення.
    також зазвичай існує "користувацький" менеджер пакунків - зручна симпатична програмка, що дозволяє переглянути список пакунків в репозиторіях, вибрати, чого душа бажає, визначає зв’язки і попереджає, що слід дотягнути ще щось там, і попереджає про розмір (сумарний) того всього. І це називається менеджер пакунків :)
    Наприклад, apt-get, synaptic, yum - це оці зручні користувацькі, rpm, dpkg - це "сурові" консольні варіанти для адмінів :)

нарешті визначили першопричини проблем, і друге що вам "не пішло" -

ну що я вам на це можу сказати?
    Ще з часів Мандрейка я чув відгуки, що цей варіант є хорошою антирекламою лінуха. І в той же час - користувачі Мандріви нахвалитися не можуть, і виявляють таку саму релігійну вірність, як користувачі Windows.

Жах! ви розказуєте настільки старі міфи, що старіші і за Мандріву, і за Мандрейк :)
    Просто ви полінувалися пошукати/уважно почитати меню налаштувань - вже в Мандрейк все можна було налаштувати без запуску терміналу :)
    ==
    Інше питання - що мені, наприклад, зручніше працювати на клавіатурі - і термінал для мене не проблема, і того стилю "мишоводство" - я особисто просто недолюблюю. Тому й запускаю термінал :)

15. afterstep

ви просто не прочитали другу, наступну частину речення. Я дуже далекий від того, щоб оголошувати когось злодієм, чи відстоювати чиїсь права - вони обидва злодії. І Стів, і Білл. І обидва вкрали в одному місці - на помийці ксерокса.
    ==
    Але ви таки прочитайте другу частину речення - після вкрали. Саме там головний наголос - якщо стівова фірма старається зробити якісний продукт - то біллова все своє існування випускає щось, що виглядає як еплівське, але з кастрованою функціональністю, помилками, що приводять до синіх екранів та втрат даних, і таке інше.

жах :)
    ну може ж ви не дивилися? ну назвіть приклад "скудного софта!"
    як на мене - по функціональності OpenOffice суттєво випередив мікрософт. За винятком двох параметрів:
    1) по гламуру не дотягують
    2) хоч і зробили базу даних - але та по функціональності до MsAccess не те що не дотягує - не зрівняється.
    А що ще "скудне"?

16. Karbofoss

Ну вордпад точно опередил, но не намного.:) И нашего секретаря, помню, в ступор вогнал пришедший по почте .odt файл. Как насчет серьезных программ? Corel, adobe? CADы?
    Мифы? Вот вам описание установки текущей версии мозиллы под gentoo
    По-моему, у юзера отобьет желание что-либо устанавливать только прочтение этого документа.
    Так Вы не ответили, что у Вас в Wine установлено?:)

17. afterstep

хіба ж ви питали?

дуже часто в неті не вказують дати публікації :) іноді - вказують версію лінуха - для якої то версії генту? - так можна і рік вирахувати - але то явно не 2008 і новіше :)
    Хоча - про генту кажуть, що то суміш лінуха і BSD, а для BSD донині найкошерніший шлях - інсталяція з консолі :)
    Напевно, щоб відсікти "випадкових" людей :)
    ==
    воно ж знаєте користувачів теж можна поділити на дві групи - по їхньому ставленню до принципу "щастя одною кнопкою" :)

18. afterstep

і зовсім забув задати запитання - на вашу думку, як часто доводиться встановлювати якість програми, і занурюватися в оці-от "шаманські танці"?
    Для лінуха - відповім відразу - один раз налаштував систему - і на довгі роки вона роботоздатна, не "гальмує", не падає, не потребує перевстановлень, чистки реєстрів та іншої трахомудії :)
    Для вінди - таке враження, що процес інсталяції - це своєрідні "місячні" юзера - ну тільки рідше, ніж раз на місяць - але не рідше, ніж раз на півроку :)

19. Eugene

Eugene New Member

Не розумієте ви філософії Free Software Foundation.
    Гейтс - Сотона, зшибає чималі $ за своє диряве лайно, він же кріп свого ідіотського компілятора бейсика більше жодного вкладу не зробив. викупив код паршивої пародії на Unix - QDOS.
    Хоча безперечно вклад пропрієтарних продуктів неможливо оцінити. Наприклад у поліграфію Apple - Postscript, Adobe - Postscript fonts, opentype. Субпіксельне згладжування також їхня заслуга.
    Однак патентування ПЗ і відношення програмування як до магії - божевілля.

RMS - проповідник, написав unix-like GNU. Під GPL-м код цього форуму, де-б ви жили без свободи котра дозволила написати стільки free software та іншого opensource коду який працює майже в будь-якій сфері IT ?

Торвальдс - геній нашого часу, він добре вчився і взяв приклад свого вчителя - Таненбаума.

20. AndriySt

AndriySt миється в бані

Лінукс роблять програмісти і для програмістів. Найбільш вдалі спроби зробити його юзер-френдлі мабуть у компанії Canonical (та, що Ubuntu розробляє). Також доволі «зрозумілі» є дистрибутиви Mandriva. Проте він а) для задротів б) для програмістів в) для серверів г) тих, хто не має бабла на комерційну ОС і живе в країні, де за пірацьких 5 кб можуть на 5 років посадити.
    Багато користувачів встановлюють собі Лінукс суто через ту романтику, яка з ним нерозривно пов"язана (ну і та історія з Торвальдсом, який написав ядро і пішло-поїхало). В цілому ж для більшості він є гіршим і важчим від Вінди. Принаймні на початках. Для тих, хто «в темі» він суттєво зручніший, бо працює, як конструктор — що потрібно, то собі й склав.

Вінду роблять програмісти і маркетологи, але для більшості юзерів. Така собі попса серед програмного забезпечення. В цілому багато в чому зручніша і зрозуміліша. Найбільша к-сть софта робиться під Вінду, найновіші свістєлкі-пєрдєлкі виходять під Вінду і взагалі вона в топі. Але також в топі по кількості вірусні, зависань, раптових шатдаунів, перевстановлювань і глюків. Хоча ніхто не каже, що глюків немає у Лінукса — вистачає теж, і зависання теж трапляються і взагалі багато чого :) Проте побившись головою в монітор з ним можна досягти Нірвани, а от з Віндою, схоже, ніколи.

Проте наймудріше, мабуть, мати і то і то на компі одночасно — захотів фігньой постраждати і мануали порити, ось тобі Лінукс. Захотів краси, згладжених шрифтів і найновіших приколів та ігор, ось тобі Віндовс.

Коротше, я свій вклад в холівар вніс. Якщо ще буде бажання — щось напишу =)

// Сподобалися погляди Karbofoss — розділяю на всі 100%, практично мій однодумець.

Останнє редагування: 7 січ 2010
а де твій аватар? :)