Holy War (не така запекла як Windows vs ...) - Photopaint vs Photoshop vs Gimp

Тема у розділі 'Комп'ютери', створена користувачем afterstep, 2 сер 2009.

1. afterstep

afterstep Дуже важлива персона

Це окрема підтема "суперечок", хоча часто суперечка Windows vs ... плавно переходить в цю.
    ==
    Мушу нагадати особливості жанру.
    Holy War суперечка ведеться не для того, щоб когось переконати - а задля суперечки. Ну, то як в політичних гілках "москалі vs хахли" чи "схід і захід разом" і таке інше.
    Теж передбачає прояви зневаги до опонента, перехід на персоналії, пересмикування та "аналітичний аналіз" - є тільки одна відмінність: в кінцевому випадку це не береться близько до серця і не псує стосунки між сперечальниками.
    Іноді в таких суперечках зустрічається і пізнавальна інформація, і раціональне зерно - але врешті решт основна мета суперечки - "підкузьмити" опонена так, щоб йому мармизу перекосило, і гордо озиратися по сторонам - о, подивіться на мене!
    ==
    стосовно фотошопа. Я дійсно в ньому не петраю, і не використовую. Ті одиничні роботи, що мені доводилося робити з графікою - я завше робив по інструкції, і в тому пакеті, що був під руками.
    Тобто - бачив і пробував Corel Photopaint, Adobe Photoshop різних версій, і навіть Photoshop CS.
    З часу, як пересів на лінух - користувався лише Gimp'ом - і цілком вистачало.
    ==
    Але - фотошопники завше бездоказово стверджують, що Gimp навіть близько не може порівнятися з Photoshop. І саме в цьому питанні, винятково з пізнавальною метою, я б таки хотів розібратися:
    що таке "вміє" фотошоп, що неможливо зробити в Gimp'і?
    ==
    Отже, панове, озброюйтеся аргументами (та лайкою) - і вперед!

2. Karbofoss

Karbofoss Well-Known Member

Может, один помогает избавиться от "красных глаз", а другой - приобрести их, не?:)

3. afterstep

"давайте обговорювати злет та занепад голівуду, не бачачи їхніх фільмів" - так?
    червоні очі набувають завдяки "ощадливості" - купуючи самсунги та лижі замість моніторів, і завдяки "працьовитості" - коли заміть подумати як зробити - відразу кидаються робити, і "працюють, працюють..."

Зі старого бородатого - "а що тут думати - трясти треба!"

4. Karbofoss

Ладно, оставим интерфейс, если объективно, дело привычки. А вот мне запомнилась невозможность собрать HDR из отдельных файлов, и даже больше, собранный сторонней программой .hdr не открывался gimp`ом.

5. afterstep

стосовно "ока бика, що дивиться на прапор СРСР"
    дуже стара нотатка - думаю, станом на сьогодні Gimp таки додав функціоналу - та все ж: http://mydebianblog.blogspot.com/2006/12/gimp_25.html
    тут я троха не в темі :)
    чи не могли б ви ламеру в загальних рисах пояснити - "о цо ходзє"? (о чем речь?)

6. Karbofoss

Кстати, надо добавить в тему линукса про красноглазиков:
    (Петь на мотив Айдамира Мугу)
    Хорошо отражает суть линуксоидов.:)
    Radiance HDR - стандарт 32битного изображения, содержит в себе максимальное количество деталей в тёмных и светлых участках. В виду технической сложности получения сразу такого изображения, его обычно получают объединяя RAW-снимки (12bit), сделаные с разной экспозицией. В фотошопе это делается через File -> Automate -> Merge to HDR, если не изменяет память. В общем, в gimp`е не нашел где это.
    А вообще зря PS не портируют, ой как зря... Билл, что ли, со Стивом доплачивают за это...

7. afterstep

не думаю :)
    якщо колись і відображало типовий стан фанатів (небритий, патлатий, з червоними очима і великим мозолем на жопі) - то зараз якраз до віндовзятників частіше застосовний :)
    ==
    не знаю, в чому "кайф" - це, напевно, якість віндовзятницькі мантри для самозаспокоєння - але віндовзятники такі дурниці про юніксоїдів розказують - ну майже як москвичі про львів’ян :)

ок - гляну
    але про всяк випадок перепитаю - ви про оце?
    http://www.youtube.com/watch?v=R8_tL7UCXuc

8. Karbofoss

Не совсем. Тут реч идёт о создании псевдо-HDR, да и еще из одного JPG`a, смысл которого в том, чтобы немного поднять яркость в темных местах и убавить в светлых. Посмотрел в нете, действительно Gimp пока ограничен 8битными изображениями, HDR тоже не реализован, есть какие-то костыли, но вряд-ли это хорошо работает...
    Кстати, есть еще небольшой профит от линуксоводства, это загадочный ореол шамана от IT и возможность снисходительно поглядывать на пользователей Win.:)

9. afterstep

є хороший старий анекдот, що це ілюструє:
    І все. Цю "хвилю" не зупинити - воно буде розповсюджуватися незалежно від бажання автора, адміна і наявності здорового глузду.
    Як самі розумієте - оцей-от "слух" породжений звичайним невіглаством юзера.

Як то в іншому анекдоті сказано? "якщо зробити програму, якою може користуватися навіть дебіл - тоді тільки дебіли тою програмою й користуватимуться". Тобто - таки не слід спрощувати програми до максимуму, таки слід вимагати від користувачів хоча б якогось мінімуму знань - розумію, що це "наруга над користувачами" - але це для їхньої ж користі.

Але повернемося до анекдоту. А в чому була причина відмови комп’ютера?
    Зі старих українських приказок:
    - хіба мама винувата, що дитина дурнувата?

10. afterstep

повертаючись до теми - таки я дійсно цим професійно не займався :)
    не заперечую, що фотошоп по функціоналу дійсно кращий за Gimp - але...
    - Чи звичайному користувачу потрібні складні (поліграфічні) "навороти?
    - В назві гілки вказано Photopaint. Насправді - назву та ідею я передер з якогось англомовного форуму, і там основна тема дискусії була "вождь, а вождь - а нафіга тобі така хмара баксів?" - або, іншими словами, що в переважній більшості випадків Photopaint - це дуже хороший компроміс по ціна/функціональність для користувача.
    - Поліграфістам я вже звик нічого не доказувати - крім одного: якщо вже дійсно потрібен повнофункціональний фотошоп та корел - тоді слід працювати на маках. І - на купленому (ліцензованому) софті
    ==
    цікаво, чи хтось з форумлян користав фотопаінт?

а де твій аватар? :)