Я не тільки "капітал" Маркса добровільно перечитав а і інші його твори і не тільки його. Раджу почитати писання Троцького у Мексиці. Це як ідеал маразму. Знання необхідні. Для того щоб орієнтуватись в сучасній соціолоґії необхідно перечитати Маркса, Енґельса, Маліновського, Веблена (одного із засновників моєї школи), Фройда і багатьох інших. Соціолоґія, психолоґія, економіка, філософія, історія, мова, юстиція, медицина є наріжними каменями гуманітарних наук на фундаменті яких збудоване керівництво державою і можливість впливати на суспільні процеси, поза іншим. Все що формально входить в катеґорію мистецтв, не змішувати із витонченими мистецтвами. Моя школа разом із низкою інших під час революції закликала до створення "плану Маршала" для України. З метою допомоги в подоланні корупції. Звичайно що війна ускладнила ситуацію. Але так чи інакше щось у цьому напрямку рухається хоч і не достатньо. Принаймні державний тиск "коаліції" на корумповану владу простежується як і монетарне заохочення. Тільки інтелект може приносити суспільні зміни. Він є первинний. За виключенням Саакашвілі і кількох, корумпована верхівка України до того ж абсолютно безграмотна в цих фундаментальних дисциплінах. На їхнє виправдання їх не було кому вчити. Через те що гуманітарні дисципліни були повністю знищені комуністами. Як не парадоксально навіть вивчення Маркса і Енґельса було зведене до реліґійних мантрів. Пан Ґрон якийсь час назад викладав чудову німецьку статтю з посиланням на Маркса. Під час кримської війни розпочатої Росією у 19 столітті (1853-56) Маркс і Енґельс дописували в Ню Йоркську газету на тему війни. Енґельс редагував Маркса і виправляв його анґлійську яка на той час була не на найкращому рівні. Якщо Енґельс писав суто про воєнний перебіг подій то Маркс охоплював все інше. Чудова критика Росії і "західної" коаліції. І головне написана про сучасну війну. Не в деталях але усе повторюється. Питання в тому що може зробити інтелектуальне суспільство щоб добитись іншого результату чим у 1853-56? Не дуже є бажання повторювати велике коло на 150 з гаком років яке буде якісно набагато гіршим хоча можливо що швидшим.